Meclis’te gündem dışı görüşmelerin gündemi de emekli

TBMM Genel Kurulunda bugün yine emeklilerin sorunları dile getirildi.

Meclis’te gündem dışı görüşmelerin gündemi de emekli

Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödenmesine ilişkin düzenlemenin de içinde yer aldığı “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerine bugün devam edilecek.

Yasa teklifinin görüşmeleri başlamadan, gündem dışı yapılan konuşmalarda da gündem yine emekliydi.

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, ayrımcılık denilince akla AK Parti iktidarının geldiğini savunarak, “Emekliye zoraki 5 bin TL veriyor, çalışmak zorunda kalan emekliyi kapsam dışı bırakıyor. ” dedi.

Saadet Partisi Grup Başkan Vekili ve Gelecej Partisi İstanbul Milletvekilli İSa Mesih Şahin de emeklilere verilecek 5 bin TL ikramiyenin yeterli olmadığını söyledi.

Şahin, “Esasında, iktidar partisindeki arkadaşlarımız da bunun çok büyük bir sorun olduğunu gördükleri için bir adım atma gereği hissettiler. Ama emeklilerimize, bir kereye mahsus, sadece 5 bin TL’lik bir ikramiyenin yeterli olmadığını, zor şartlar altında yaşamlarını devam ettirmek zorunda kaldıklarını, onun için emeklilerimize daha somut, daha istikrarlı bir adım atılması gerektiğini de özellikle belirtiyoruz.” diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Burcu Köksal da Meclise sunulan bütçe kanun teklifinde 2024 yılında halka çok ağır vergiler yüklendiğini, hazinenin kasasına 3,4 trilyon KDV ve 1,4 trilyon ÖTV gireceğini ifade etti.

6,6 milyar lira olan Cumhurbaşkanlığı bütçesinin 12 milyar 283 milyona çıkarıldığını, yani Cumhurbaşkanlığı bütçesinin 2024 yılında yüzde 100’lük bir artışa geçtiğini belirten Köksal, şunları söyledi:

“ama emeklinin, asgari ücretlinin, memurun maaşında böyle bir artış yok. Erdoğan’ın maaşı da 2024 yılında 43 bin lira zamlanarak 183 bin liraya çıkacak, ona da yüzde 81’lik bir zam yapılmış ama emekliye gelince 5 bin liralık ikramiyeyi lütuf gibi sunuyorlar, onu da ‘çalışan, çalışmayan emekli’ diye ayrım yapıyorlar. Daha önce komisyonda da teklif verdik, 15 bin lira emekli ikramiyesini gelin, bugün Genel Kurulda hep birlikte çıkaralım, çalışan, çalışmayan emekli ayrımı yapmayalım.

30 bin lira emekli maaşı alan bir kişi çalışmıyorsa 5 bin liradan yararlanacak ama 7.500 lira emekli maaşı alıp da geçinemediği için çalışmak zorunda olan emekli bu 5 bin lirayı alamayacak ve bu 5 bin lira emekli için gerçekten derdine derman olmayacak bir para. Onun için ben iktidar partisini ve ortağı Milliyetçi Hareket Partisini buradan göreve davet ediyorum: Gelin, hep birlikte -Cumhuriyet Halk Partisi olarak vermiş olduğumuz önergeyi- bütün emeklilere 15 bin lira verelim, bu önergeyi kabul edelim diyorum.”

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen de iktidardan müjdeli haber bekleyen emeklilerin hayallerinin suya düştüğünü söyledi.

Esen, “Bir kısmı sadece bir defaya mahsus alacakları 5 bin liranın hayal kırıklığı içindeyken diğer bir yandan da çalışan, çalışmak zorunda kalan emekliler bu 5 bin lirayı da alamayacak, bu haktan yararlanamayacak. Sayın Bakan ‘mücbir sebepler’ diyor. Peki, ya emeklinin mücbir sebeplerine ne oldu?” diye sordu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir