Meclis’te gündem emekli: AK Parti ile CHP arasında ’17 saniye’ tartışması

Kabine’nin çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme yapılması kararı TBMM Genel Kurulunda tartışmalara yol açtı. CHP’li Başarır, Cumhurbaşkanı’nın 5 bin lirayı 17 saniyede harcadığını söylerken, Başarır’a yanıt AK Partili Yenişehirlioğlu’ndan geldi.

Meclis’te gündem emekli: AK Parti ile CHP arasında ’17 saniye’ tartışması

CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulunda, Kabine’nin çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödeme yapılması kararını eleştirdi.

Başarır, 5 bin liralık ödemenin fedakarlık olarak nitelenmesine tepki göstererek, “Bir sefer, bu fedakârlık ya da emeklilere vermiş olduğu bir paye değil, bu bir görevdir, bu bir sorumluluktur, emekli açısından da bu bir haktır. Ve 5 bin lira veriyor. Ben sormak isterim on yedi saniyede bu parayı harcayan Cumhurbaşkanına: Gerçekten bu parayla emekli sorunlarını çözebilecek mi? Bu parayla herhâlde alacağı sadece 10 kilo et ya da 15 kilo peynir ama emeklinin çok daha büyük sorunları var.” dedi.

AK Parti grup Başkan Vekili Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu, Başarır’ın sözlerinin Cumhurbaşkanının şahsıyla ilgili olarak söz istedi.

Yenişehirlioğlu, şunları söyledi:

“Efendim, şimdi, memur maaşının en az 22 bin lira olma vaadi tüm partilerin seçim vaadiydi, bunu gerçekleştirdik. Emeklilerimize 5 bin lira ödeme kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacaktır. Bütçemize toplam maliyeti 61 milyar lirayı geçmektedir. Yeni yıldan itibaren emeklilerimizin durumları tekrar gözden geçirilerek her türlü fedakârlık yapılacaktır. Malumunuz, önceki hükûmetler döneminden süregelen ve kronik bir problem hâlini alan EYT sorununu çözüme kavuşturan da AK PARTİ iktidarıdır. Velhasıl, ne kadar eleştirirseniz eleştirin, hangi alana bakarsanız bakın, büyüyen, güçlenen, itibarı artan, refahı yükselen, huzuru ve güvenliği tahkim eden bir Türkiye görmekteyiz. Cumhurbaşkanlığı harcamalarının çok yüksek olduğu şeklinde bir algı oluşturmak suretiyle kamuoyunun kasten yanıltıldığını açıklamak istiyorum. Bu tür iddiaları dile getirenler tıpkı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ilk faaliyete geçtiği dönemde karalama girişimlerinde bulunanlar aynı algıyı devam ettirmektedirler. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan devlet ile milleti kucaklaştırma, Türkiye’yi dünyada söz sahibi ve güçlü ülke yapma ideali çerçevesinde tüm gücüyle çalışmaktadır. Milletimiz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki tüm yatırım ve hizmetlerin Türkiye’nin itibarına ve Cumhurbaşkanlığı makamının mehabetine uygun şekilde, aynı zamanda, harcanan her kuruşta 85 milyonun hakkı olduğunun bilinciyle yürütüldüğü konusunda müsterihtir.”

Yenişehirlioğlu’nun ardından tekrar söz alan Başarır, “… eğer bir ülkede emekli maaşı 7.500 yüz liraysa ama sarayın dakikalık gideri 18.000 liraysa burada bir problem var; emekliye yapılan maaş yüzde 30’ları görmeyip her ay sarayın gideri yüzde 20 artıyorsa burada bir problem var; emekliye 5.000 lira bir sefere mahsus para ödenirken sarayımızın 13 tane uçağı, binlerce arabası, koruma giderleri, işte, iletişim giderleri 3 kat artmışsa burada bir problem var. Bir ülkenin gelişmişliği, medeniyet seviyesi o uçaklarla, o araçlarla, o sarayın giderleriyle değil; emeklisine, işçisine, çiftçisine, öğrencisine vermiş olduğu maaş ve yaşam kalitesiyle ölçülür. Bana buradan birisi söylesin, bir ay 7.500 lira maaşla geçinebilmeyi anlatsın, o zaman söyleyecek sözüm yok ama geçen seneye göre, bir yıl içerisinde sarayın, beyefendinin iletişim gideri 3 kat artıyor, emekliye “Ne yapalım, veremiyoruz.” Hayır, biz buna karşıyız, bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir