Mehmet Şimşek: Sermaye taraftarı değiliz!

Özellikle çalışanlarla emeklilerin hedefindeki isim haline gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kişisel olarak da Hükümet yaklaşımı olarak da sermaye taraftarı olmadıklarını söyledi. “Ben hiçbir zaman ‘Enflasyonun sorumlusu ücretlilerdir.’ demedim” diyen Şimşek, kalıcı refah artışı için enflasyonun düşürülmesi gerektiğini yineledi.

Mehmet Şimşek: Sermaye taraftarı değiliz!

Emekli maaş zamlarıyla ilgili olarak “Enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye indireceksek, gelirler politikasının o hedeflere uyumlu olması lazım. Bir süre sonra enflasyonla uyumlu bir artış düzenini göreceğiz. Öbür türlü bir sarmala giriyorsunuz: Yüksek ücret artışları yüksek enflasyon…” şeklinde açıklaması tepkilere yol açan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten yeni açıklamalar geldi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonda yaptığı konuşmada “Ben hiçbir zaman ‘Enflasyonun sorumlusu ücretlilerdir.’ demedim” diyen Şimşek, sözlerine şöyle açıklık getirdi:

“…  o televizyon programında benim ne dediğim çok açık, ben altını çizdim, dedim ki: “Biz, çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz.’ Sonrasında dedim ki: “Ama kalıcı bir şekilde refah artışı için enflasyonun düşürülmesi lazım ve bu sarmaldan çıkmamız lazım.’ Kastettiğim şey tabii ki ücret-enflasyon sarmalı.”

İş gücünün milli gelirden aldığı payın artmasını arzu ettiklerini ve sermaye taraftarı olmadıklarını söyleyen Şimşek, kişisel olarak da hükğmet olarak da böyle bir yaklaşımları olmadığını belirtti.

2000’li yılların başında iş gücünün millî gelirdeki payının yüzde 28 olduğunu ve 2016’da yüzde 36.3’e AK Parti döneminde çıktığını kaydeden Şimşek, “fiyat istikrarı kalıcı bir şekilde çalışanlarımızın refahını arttırmanın tek formülüdür ve bu programın ana hedefi, kalıcı fiyat istikrarıdır.” dedi.

Dezenflasyonist sürecin başladığını ifade eden Şimşek, enflasyonda ciddi aşağı yönlü seyir için 2024’ün ikinci yarısını işaret etti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir