Metro ile birleşebilir… Bursa’nın hızlı tren bekleyişinde yeni gelişme!

Bursa’da yapımı yılan hikayesine dönen ve 10 senelik bekleyişin ardından çalışmaların yeniden hız kazandığı YHT konusunda flaş bir gelişme yaşandı. Hızlı trenin Bursa Garı inşaatının bayramdan sonra başlaması planlanıyor.

Metro ile birleşebilir… Bursa’nın hızlı tren bekleyişinde yeni gelişme!

Bursa’da yapımı yılan hikayesine dönen ve 10 senelik bekleyişin ardından çalışmaların yeniden hız kazandığı YHT konusunda flaş bir gelişme yaşandı. Hızlı trenin Bursa Garı inşaatının bayramdan sonra başlaması planlanıyor.

Gelişmeyi Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz köşesinden duyurdu.

Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bursa… Yıllardır büyük bir sabırla hızlı tren bekliyor. 23 Aralık 2012 günü Balat’taki alana temel atma töreni düzenlendiğinde umutlu ve heyecanlıydık.

Ne var ki…

Geçen yıl 10 heyecanımızı da söndürdü, umudumuzu da kırdı.

Çünkü…

Ortada, Geçit-Balat’tan Gölbaşı’na kadar olan arazide rayların döşenmesi için açılan yol ile birkaç yerde viyadük ve yine 10 yıldır bitirilemeyen tüneller var.

Oysa…

200 kilometre hıza ulaşabilen hızlı trenle yılda 29.9 milyon yolcu ve yine yılda 59.7 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.

Gerçi…

Toplam 201 kilometrelik projenin 95 kilometrelik Bursa-Karacabey hattı için Ulaştırma Bakanlığı Altyapı genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün’ün gönderdiği bilgi notunda “yakında çalışma başlayacak” dense de, seçim sonrasına kaldı.

Buna karşın…

20 Kasım 2021 günü duyurduğumuz dış kredi onayı sonrası müteahhit inşaatı hızlandırdı. Özellikle Osmaneli tarafından başlayan çalışmada tünellerde 6-7 noktada birden yürütülen çalışmalar umudu arttırıyor.

İşte…

Bursa-Yenişehir-Osmaneli hattında umudu arttıran bir adım daha atılıyor:

Hızlı trenin Bursa Garı inşaatı, Balat’ta 10 yıl önce temel atılan alanda bayram sonrası başlayacak.

Ray serme aşamasına gelinmeden gar inşaatları başlamadığından, Ankara’dan gelen haber şantiyelerin hızlandığını teyid etti, umutları arttırdı.

Ancak…

Gelen bilgide yalnızca yolcu garı inşaatı tarihi var. Oysa bu hatta yük de taşınacak. Üstelik sanayi ürünleri o yükü oluşturacak.

Belirsizlik şu:

Proje başlarken; Bursa OSB içinde fabrikalar arasına döşenecek raylarla tevsi hatları oluşturulacaktı. O tevsi hatlarıyla bağlantılı olarak da Doğanköy yakınında yük istasyonu öngörülüyordu.

3 yıl önce…

Bursa OSB-Gemlik hattıyla birlikte tevsi hatları projesi rafa kalktı. Sonra da bir daha yük treni istasyonu hakkında bilgi alamadık.

O bilgi yine eksik. Acaba ertelendi mi?

Trenle metroyu birleştiren özel bir proje

Arşivimizi açıp baktık… 20 Ekim 2016 günü “Bursa Garı’nın Balat’ta köprü üstüne mi, yoksa Geçit’te araziye mi yapılacağı” tartışmasını aktardık. Bir ara köprü öne çıktı ve havadaki istasyon heyecanı yayılsa da, hızlı tren temelinin atıldığı alan kesinleşti.

Farkı ise şu:

Yeraltındaki metro istasyonu ile yerüstündeki hızlı tren istasyonunun birbirine entegre oldukları çok özel bir proje ortaya çıkacak.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir