MGK’dan Yunanistan’a Adalar tepkisi

Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de gerçekleşti. Toplantının ana gündemi Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı eylemleriydi. Toplantı sonrası yayımlanan bildiride Atina yönetimi sert sözlerle uyarılırken, Türkiye’nin Yunanistan’ın kışkırtıcı adımlarına karşı her türlü meşru yöntem ve aracı kullanmaktan imtina etmeyeceği vurgulandı. Bildiride, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldıran ABD yönetimine de geri adım atma çağrısı yapıldı.

MGK’dan Yunanistan’a Adalar tepkisi

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Beştepe’de saat 16.45’te başlayan toplantı 4 saat sürdü.

Toplantıda, ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı kararları ile göreve getirilen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ilk kez yer aldı.

YUNANİSTAN’A ADALAR TEPKİSİ

MGK’da Yunanistan’ın son dönemde artan kışkırtıcı eylerimleri ele alındı. MGK bildirisinde, “NATO çerçevesinde icra edilen faaliyetleri dahi sabote edecek ve uluslararası sularda seyreden sivil gemilere ateş açtıracak kadar akıl ve mantıktan uzaklaşan Yunanistan Yönetimi’nin beyhude çabalarına karşı milletimizin hak ve menfaatlerinin muhafazası için uluslararası hukuk çerçevesindeki her türlü meşru yöntem ve aracı kullanmaktan imtina etmeyeceğimiz kuvvetle vurgulanmıştır. Gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması konusunda Yunanistan’ı teşvik eden çevreler aklıselime davet edilmiştir.” denildi.

ABD’YE GERİ ADIM ÇAĞRISI

Toplantının gündeminde ABD’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararı da vardı. Bildiride, “Doğu Akdeniz’de barış ve dengeyi menfi yönde etkileyecek ve müttefiklik ruhuna da aykırı olan bu karardan geri dönülmesi çağrısında bulunulmuştur. Türkiye’nin, Kıbrıs Türklerinin haklarının savunulması için yürüttüğü çok boyutlu faaliyetlerin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanarak tüm ülkeler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanımaya davet edilmiştir.” denildi.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

MGK’ta terörle mücadele de masadaydı. PKK’nın yeni eylem girişimlerine karşı ilave tedbirler ele alındı. Açıklamada, “Kurula yurt içinde ve yurt dışında azim, kararlılık ve başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında bilgi sunulmuş; çöküş sürecine giren PKK/KCK terör örgütünün yurt içinde ve yurt dışında tevessül edebileceği eylemlere karşı alınacak ilave tedbirler görüşülmüştür.” ifadeleri yer aldı.

AZERBAYCAN’A DESTEK MESAJI

MGK’da, Azerbaycan ile Ermenistan arasında son dönemde meydana gelen çatışmalar da değerlendirildi.

MGK açıklamasında, Ermenistan’ın kışkırtıcı eylemleri bir kez daha kınandı, Erivan yönetimine kendisine sunulan barış fırsatını iyi değerlendirmesi ve yükümlülüklerini yerine getirme sorumluluğu hatırlatıldı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Rusya-Ukrayna savaşının da görüşüldüğü toplantıda, savaşın bir an önce sonlandırılması için gerekli adımların atılması gerektiği, Türkiye’nin tahıl koridoru ve esir değişiminde olduğu gibi barışın sağlanması için gayret sarfetmeyi sürdüreceği de ifade edildi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir