NASA, Mars bulutlarının görüntülerini paylaştı

NASA tarafından paylaşılan kızıl gezegen Mars’ın bulutları, bilim dünyasının ve sosyal medya kullanıcılarının ilgisi üzerine çekti.

NASA, Mars bulutlarının görüntülerini paylaştı

NASA’nın Curiosity aracı ile çekilen Mars’taki bulutlar bir blog yazısında paylaşıldı. Görüntüler sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çekti.

NASA’ya göre, bulutlar Mars’ın ince atmosferinde nadiren bulunuyor. Ancak genellikle yılın en soğuk zamanında oluyor. Bilim insanları geçen yıl –Dünya zamanında iyi yıl önce- beklenenden daha erken oluşmaya başlayan bulutlar olduğunu fark ettiler, bu yüzden bu yıl hazırdılar.

Diğerlerine Göre Daha Yüksekteler

Görüntüler sadece güzel olmakla kalmayıp, NASA’da bulunan Curiosity ekibine yeni bilgiler verdi. Bu bulutlar, genellikle gezegen yüzeyinin yaklaşık 59 kilometre üzerinde bulunan ve su buzundan oluşan çoğu Mars bulutundan daha yüksek irtifalarda bulunuyor. NASA, yüksek irtifa bulutlarının muhtemelen donmuş karbondioksit veya kuru buzdan oluştuğunu söylüyor.

Bununla birlikte, bulutlar, güneş battıktan sonra bile görünür haldeydi. NASA’nın bu konuda yaptığı açıklama ise şöyle:

Gün batımından hemen sonra bakıldığında, buz kristalleri solma ışığını yakalar ve kararan gökyüzüne karşı parıldamalarına neden olur.

“Noctilucent” (Latince “gece parlaması”) bulutları olarak da bilinen bu alacakaranlık bulutları, kristallerle doldukça daha parlak hale gelir, daha sonra güneşin gökyüzündeki konumu irtifalarının altına düştükten sonra kararır. Bu, bilim insanlarının, bulutların ne kadar yüksekte olduklarını belirlemek için kullandıkları yararlı bir ipucudur.
Nasa

Ayrıca Curiosity, pastel renklerle sedef bulutlarının görüntülerini de yakaladı. Bilim insanı Mark Lemmon, NASA’nın yazısında bu renklerin neredeyse aynı boyuttaki bulut parçacıklarından geldiğini söyledi.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir