NATO 4. ve 5. madde nedir, içeriği nedir?

NATO 4. ve 5. madde nedir, içeriği nedir?

Polonya’nın Ukrayna sınırına düşerek 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve Rusya’ya ait olduğu iddia edilen füzeyle ilgili Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, NATO’ya “4. madde” çağrısında bulundu. Konuyla ilgili acil toplantı yapan Polonya hükümeti de NATO’nun 4. maddesini işlettiklerini duyurdu.

Polonya, Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne düşen ve kaynağı Rusya olduğu iddia edilen füze nedeniyle 2 kişi hayatını kaybettiğini duyurdu.

Açıklamanın ardından NATO ülkeleri Polonya’ya destek verirken, Rusya Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere saldırı yapmadıklarını bildirerek, suçlamaların kasıtlı provokasyon olduğunu belirtti.

Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks, bir NATO ülkesinin, toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi harekete geçirme konusunda çağrıda bulundu.

Konuyla ilgili acil toplantı yapan Polonya hükümeti de NATO’nun 4. maddesini işlettiklerini duyurdu.

Peki ama NATO’nun 4. ve 5. maddeleri nelerdir?

NATO 4. MADDESİ NEDİR?

NATO üyesi ülkelerin imzalamış olduğu sözleşme kapsamında 4. madde içeriğinde “Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.” ifadesine yer veriliyor.

NATO 5. MADDESİ NEDİR?

Söz konusu anlaşma kapsamında 5. madde içeriği ise şu şekildedir:

“Taraflar, Kuzey Amerika’da veya Avrupa’da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası’nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi’ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir