Neden emekli olamıyorum?

Son dönemlerde tarafıma en çok sorulan sorulardan biri: “Ben ne zaman emekli olacağım?” Bir de “Aynı yaşta arkadaşlarım emekli oldu, ben neden emekli olamıyorum?” sorusu var.

Neden emekli olamıyorum?

ÖZGÜR ERDURSUN – SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi olan sigortalıların en doğal hakkı olan, milyonlarca sigortalının hayali diyebileceğimiz emeklilik sistemi siyasiler tarafından bazı dönemlerde değiştirilmiştir. Bu değişikliklerle sigortalılar sadece emeklilik tarihlerini değil, aynı zamanda hayallerini de değiştirmek zorunda kalmıştır.

Sigortalıların emekli olabilmesi için işe başlama tarihleri çok önemlidir. Emeklilikte istenen yaş şartı, prim günü ve sigortalılık süresi çeşitli dönemlerde değiştirildi. Günümüzde 4/a-SSK’dan emekli olmak isteyenlerin işe başlama tarihleri emekli olacağı tarihi belirlemektedir. 4/b-Bağ-Kur ve 4/cEmekli Sandığından ise sigortalıların 23.05.2002 tarihindeki toplam çalışma süreleri emekli olacağı yaşı belirlemektedir.

  • 08.09.1976 erkekler için ve 08.09.1981 ve öncesi işe giren kadılar için ayrı bir emeklilik,
  • 08.09.1999 gününden önce işe girenler için ayrı bir emeklilik zamanı,
  • 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arası işe girenler için ayrı bir emeklilik zamanı,
  • 01.05.2008 günü ve sonrası işe girenler için ise daha başka bir emeklilik zamanı hesaplaması yapılıyor.

“Aynı yaşta arkadaşlarım var emekli oldu, ben neden emekli olamıyorum?” sorunun yanıtını kısaca şöyle anlatayım:

Sosyal güvenlik ve emeklilik yasalarının kısa tarihimize baktığımızda, 1987 yılında 3395 Sayılı Kanun ile Turgut Özal Hükümetince emeklilikte belirli bir süre prim ödeme ve belirli bir süre sigortalı olma şartının yanında belirli bir yaşı tamamlama şartı da getirilmişti.

1992 yılında 3774 Sayılı Kanun ile Süleyman Demirel Hükümetince emeklilikte “yaş” şartı kaldırıldı. Bu değişiklikle belirli gün ve sigortalılık süresini dolduranlar çok erken emekli olma şansı yakaladılar. Günümüzde emeklilikte yaşadığımız sorunlar geçmiş tarihlerde alınan ve çok genç yaşta emekli olabilme imkanı sağlayan yasalardan kaynaklanmaktadır.

08.09.1999 tarihinde yani 17 Ağustos’ta yaşadığımız büyük depremden sadece 21 gün sonra DSP-MHP-ANAP Koalisyon Hükümetince TBMM’den geçirilen 4447 Sayılı Kanun ile emeklilikte “yaş” şartı yeniden getirildi ve bu yasayla eski çalışanlar için emeklilikte “kademe” getirildi. Günümüzde Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyeti bu yasayla ortaya çıktı. 4447 Sayılı Kanun’un eski çalışanlar ile ilgili “kademeler” Anayasa Mahkemesince iptal edildi. TBMM iptal edilen bu “kademeler” ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı ve 23.05.2002 tarihinden geçerli olan 4759 Sayılı Kanun 01.06.2002 günkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

Siyasiler emeklilik şartlarını değiştirme yarışına girmiş gibi son olarak AK Parti ise 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 01.05.2008 günü ve sonrasında işe girenler için yeni bir emeklilik zamanı getirdi, emeklilikte “sigortalılık süresi”ni kaldırdı, yaş kademeli olarak kadın erkek ayırmaksızın 65 ve prim günü de 7200 güne kadar çıkarılmış oldu.

Özetle vatandaşlardan oy isteyen siyasiler aldıkları oylarla vatandaşların emekli olma şartlarını her geçen gün daha da zorlaştırmaktadırlar.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir