Nilüfer’de 3. yıl! Başkan Erdem, 2021-2022 yılı çalışmalarını değerlendirdi

Nilüfer Belediyesi, 2021-2022 yılı çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda basın mensupları ile buluştu. İftar yemeği eşliğinde geçen toplantıda sunum yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem; pandemi, yangın, sel felaketleri ve ekonomik kriz gibi zorluklarla mücadele edilen bir dönemde sosyal belediyecilik çalışmalarının ön plana çıktığını ifade etti.

Nilüfer’de 3. yıl! Başkan Erdem, 2021-2022 yılı çalışmalarını değerlendirdi

EBRU TAŞDEMİR / DOĞUKAN BAĞARSAKÇI – NORM HABER

Nilüfer Belediyesi 2021-2022 yılı çalışmalarının değerlendirildiği, 3. yıl basın toplantısı, iftar yemeği eşliğinde Gastro Sanayi’de gerçekleşti.

Toplantıya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz ve İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da katıldı.

Öncelikle sabah saatlerinde gerçekleşen saldırıyı kınayan ve saldırıda şehit düşen Cengiz Yiğit’e başsağlığı dileyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, 2021-2022 yılında hayata geçirilen ve devam eden çalışmalara yönelik bilgileri, basın mensuplarıyla paylaştı.

Turgay Erdem’in konuşmasından satır başları şöyle:

“TARİHİN AKIŞI İÇİNDE ŞANSSIZ BİR DÖNEME GELDİK”

Görev dönemimizin üçüncü yılını geride bıraktık.  Bugünden geriye dönüp baktığımda görüyorum ki tarihin akışı içinde şanssız bir döneme denk gelmişiz.

Pandemi, yangın ve sel felaketleri, ekonomik kriz gibi zorluklarla karşılaştığımız bir dönem yaşadık. Zor zamanlarda doğal olarak sosyal belediyecilik çalışmaları ön plana çıkıyor.

Pandemi başladığından beri gerek maske üretim ve dağıtımı, gerek dezenfeksiyon hizmetleri ile sağlık alanında toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığımız gibi, bu dönem birinci basamak sağlık hizmetlerinden mahrum olan mahallelerimize aile sağlığı merkezleri kazandırdık.

Ekonomik krizin ağırlığı altında ezilen vatandaşlarımız için çeşitli yardım faaliyetleri yürüttük.

“BİZİM SOSYAL BELEDİYECİLİĞE BAKIŞIMIZ ERZAK DAĞITMAKTAN İBARET DEĞİL”

Dayanışma Marketi açtık. Ancak bizim sosyal belediyeciliğe bakışımız erzak dağıtmaktan ibaret değil elbette. Biz hayatın her alanında ihtiyaç duyulan eğitimleri vererek toplumun her kesimini üretime yönlendirmeyi esas alıyoruz. Örneğin Nilüfer Mesleki Eğitim Merkezi sadece 2021 yılında 29 branşta 2574 kişiye eğitim verdi. Bu eğitim çalışmalarıyla çeşitli beceriler edinen pek çok kişi, ürettiğini ekonomik değere dönüştürdü.

İşsizlik toplumun kanayan yarası haline geldiğinde biz, yenilikçi iş fikirleri olan girişimcilere destek olmak üzere Sosyal Girişimcilik Merkezini kurduk. Bu merkez 25 sosyal girişim ile toplamda 49 sosyal girişimciye destek verdi.

Kırsal nitelikli mahallelerimizde Kadın ve Çocuk Akademileri kurmamızın altında da bu yaklaşım var. Sayısını 7’ye çıkardığımız akademilerde kadın ve çocuklara ihtiyaç duyulan her alanda eğitimler veriliyor.

Teknoloji çağındayız ve çocuklarımızı da ona göre geleceğe hazırlamamız gerek. Ülkemizde eğitimde fırsat eşitliği olduğunu söylemek mümkün değil.

Bizim her yıl bir tema belirleyerek “Tarım Yılı”, “Gıda Yılı” ve son olarak “İklim Yılı” temasını gündeme getirmemiz de sosyal belediyecilik anlayışımızın bir uzantısıdır. 3 yıl önce biz tarımla ilgili çalışmalar yaparken, bu iş ilçe belediyesinin işi midir diye bizi eleştirenler oldu. Ama bugün geldiğimiz noktada herkes üretimin önemini anladı ve insanlar artık balkonlarında sebze yetiştirmeye başladı. Yaptık çünkü; insanlığı bir gıda krizinin beklediğini görüyoruz, öte yandan bu ülkenin üretim potansiyelini de görüyoruz. İstiyoruz ki herkes bunun farkına varsın. Fark eder ve harekete geçersek küllerimizden doğabiliriz.

“NİLÜFER TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ 8. İLÇESİ”

“Bugün Nilüfer nüfusu 520 bine dayanmış, herkesin yaşamak isteyeceği ve gelişme hızı yüksek bir ilçe. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre Nilüfer, Türkiye’nin en gelişmiş 8. ilçesi durumunda. Bu duruma gelmemizde Nilüfer’e 35 yıllık geçmişinde emeği geçen herkesin payı var. O nedenle önceki dönem belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizler Nilüfer’e yeni değerler katarak yolumuza devam edeceğiz, ancak bir sitemim var.”

“BU DÖNEM BÜYÜK BÜTÇE KAYBI YAŞADIK”

“Ne yazık ki ülkemizdeki siyaset anlayışının sıkıntılarını yaşıyoruz. Ekonomik kriz herkes gibi yerel yönetimleri de etkiledi, maliyetler iki katına çıktı ama bütçemiz 2 katına çıkmadığı gibi özellikle biz bu dönem büyük bütçe kayıpları yaşadık.

Emlak vergisi konusunda yaşadığımız gelir kayıplarına katı atık bedelleri de eklendi. 2,5 yılda kaybımız yaklaşık 97 milyon liraya ulaştı.

Öte yandan hazine arazilerinin satışından bize gelen pay azaldı. Açıkçası Nilüfer’de doğru dürüst devlet yatırımı alamıyoruz. Ek olarak gelirlerimiz de budanıyor. Vicdanın siyasete galip gelmesi için temennilerde bulunuyorum.

“BURSA’NIN SANAYİ YÜKÜNÜ EN ÇOK NİLÜFER ÇEKİYOR”

“Bursa’nın sanayi yükünü en çok çeken ilçesi Nilüfer’de sanayi bölgelerinden gelen emlak vergisi konusundaki kayıplarımıza bu dönem katı atık bedellerinde yaşadığımız kayıp da eklendi. Sanayi bölgelerinden yıllık 50 milyon, katı atık bedellerinden de yıllık 45-50 milyon lira civarında kaybımız var. Bu paralar Nilüferliler’in parası, sahip çıkmak zorundayız. Nilüfer bölgesinde doğru dürüst bir devlet yatırımı yapılmadığını herhalde hepiniz görüyorsunuzdur. Devlet yatırım yapmadığı gibi bizim gelirlerimiz de her geçen gün daha fazla budanıyor, adeta kolumuzu kanadımızı koparıyorlar. Daha önce de dile getirdim ama sesimizi duyan yok. Ben Nilüfer halkı adına bu ülkede, vicdanın siyasete üstün gelmesini diliyorum.”

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir