Nörolojik hastalığın tanısı, hareketlerde yavaşlama

Alzheimer hastalığından sonra ikinci sıklıkta görülen nörolojik hastalığın “parkinson” olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Ana tedavi azalmış olan dopamin seviyesini yükseltmektir. Parkinson tanısı koyabilmek için hastada hareketlerde yavaşlama olmazsa olmazdır” diye konuştu.

Nörolojik hastalığın tanısı, hareketlerde yavaşlama

Parkinson’un yavaş ve ilerleyici, beyin hücrelerini etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, “Bizim normalde akıcı ve koordineli hareket etmemizi sağlayan beynin belli anatomik bölgelerinde dopamin denen maddeyi salgılayan hücreler bulunmaktadır. İşte bu dopamin üreten hücrelerimizin dejenerasyon ile kaybı sonucu dopamin üretilemez ve parkinson hastalığının belirtileri ortaya çıkar” dedi.

‘NEDENİ BİLİNMİYOR AMA ERKEKLERDE DAHA FAZLA’

Beyinde yaşanan dejenerasyonun altında yatan kesin nedenin bilinmediğini ifade eden Dr. Özdemir, “Bazı çalışmalarda kuyu suyu, insektisid, kurşun, civa gibi çevresel toksisitelere maruz kalma vs. suçlanmaktadır. Erkeklerde kadınlardan daha fazla görülüyor bununda nedeni bilinmiyor.”

“Bu hastalık ekseriya 60 yaş üstü yaş grubunu etkilemektedir. 40 yaş altı sık rastlanmıyor ama son yıllarda yapılan çalışmalarda 40 yaş altı, hatta 20’li, 30’lu yaşlarda bile vakalar bildirilmiştir.”

“Bilim insanları İspanyol gribi sonrası dönemde Parkinson hastalığı insidansının artmış olduğunu acaba korona virüs sonrasında da aynı artışın görülme ihtimalinin mümkün olup olmadığı üzerinde durmaktadır” şeklinde konuştu

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir