Okan Tüysüz 1855 Bursa depremini hatırlattı

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Yankı İçöz’ün sunduğu ‘Benim Nilüferim’ programına konuk oldu. Bursa’yı bekleyen tehlikeye değinen Okan Tüysüz, Marmara’da olacak bir depremin Bursa’yı da etkileyeceğini söyledi.

Okan Tüysüz 1855 Bursa depremini hatırlattı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde can kaybı 50 bini geçerken, gözler olası Marmara depremine çevrildi. Yankı İçöz’ün konuğu olan Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz olası depremin Bursa’da nasıl bir tahribata yol açabileceğine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Okan Tüysüz, “Böyle bir depremin İstanbul’un yaratacağı şiddet 9 hatta 10’a çıkacağı öngörülüyor. Kahramanmaraş’taki depremde şiddet 11’e kadar çıktı. Bursa’ya geldiğimizde şiddetin 7’ye düştüğünü görüyoruz. Hasar 6 ila 8 arasında oluşur. Bu deprem Bursa’yı etkiler. “dedi.

‘BİR YERDE DEPREM OLDUYSA GELECEKTE DE BEKLENİR’

‘Bursa’da büyük bir deprem yaratacak fay hattı var mı?’ sorusun yanıtlayan Tüysüz, “Tarihsel depremlerin yerini ve büyüklüğünü tarihi kayıtlardan elde edebiliriz. 1855 depremi Bursa’da ciddi bir tahribat yaratmıştır. Onun öncesinde de sonrasında da büyük depremler olmuştur. 1855 depremi 40 gün süren bir etkisi olmuştur. Oldukça fazla can kaybı olmuştur. Çok ciddi yangınlar da çıktı. Geçmişte bir yerde deprem olduysa gelecekte de aynı yerde büyük bir deprem beklenir. Aynı fay üzerinde yakın zamanda deprem beklentimiz yok. ” ifadesini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir