Önceki dönem AK Partili Bursa Vekili Tutan’dan ‘lobi’ eleştirisi: Bursa, nimetlerden yararlanamıyor!

TBMM 22. ve 23. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, Norm Haber’de yayınlanan ‘Yerel Bakış’ programında İlhami Yıldız’ın sorularını yanıtladı. AK Parti’nin önde gelen isimlerinden Efkan Ala ve Mustafa Varank’ın Bursa milletvekili olduğunu hatırlatan Tutan, “Bu büyük bir nimet ama Bursa bu nimetten ne yazık ki istifade edemiyor” dedi.

Önceki dönem AK Partili Bursa Vekili Tutan’dan ‘lobi’ eleştirisi: Bursa, nimetlerden yararlanamıyor!

TBMM 22. ve 23. Dönem AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, Norm Haber’de yayınlanan ‘Yerel Bakış’ programında İlhami Yıldız’ın sorularını yanıtladı.

Tutan, 31 Mart Yerel Seçimleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Sayın Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan, partinin kuruluş sürecinde ‘AK Parti’yi biz kurmadık millet kurdu’ demişti. Kuruluş sürecini siz de hatırlarsınız, ekonomik sıkıntılar içerisinde bir Türkiye vardı. Ama bu siyasi hareketin ilginç bir özelliği var, lideri yasaklı. Böyle bir seçime girmiştik. Kolu kanadı kırık başladık. Hatta hatırlarsanız bazı tanıdıklar partinin kuruluşunda olup da sonradan genel başkanımızın asla buna genel başkanlık veya başbakanlık vermezler muhtar bile olamaz ifadesinden sonra partiden, kuruluştan ayrılanlar da olmuştu. O süreçte biz de hasbelkader Yıldırım Kurucu İlçe Başkanlığı görevini almış idik. Partiyi anlatmaya çalışıyorduk ama partinin önündeydi liderimizin adı. Yani partimizi ne kadar anlatmaya çalışsak da çok kısa bir süreç tabi broşürlerimizin üzerine Genel Başkanımızın fotoğrafını koymaya başladık. Yani önce genel başkanımızın fotoğrafı, altında yine ampul vardı o şekilde başladık propagandaya ve faydasını gördük. Gerçekten tanınmayan bir parti ama o günün şartlarını da hatırlayın yüzde 34 oyla üç yüz altmış küsur bir milletvekili yani gerçekten olağanüstü bir şey. Doğru Yol Partisi’nin kesinlikle barajı geçeceğini düşünüyorduk. MHP’nin geçeceğini düşünüyorduk. Ama yüzde 9,5’lard  takıldı MHP. Genç Parti zaten o seçimin bence AK Parti’den sonraki kahramanıydı . Yüzde 7,5 oy aldılar ve dolayısıyla hem DYP’yi hem MHP’nin barajın altında kalmasının müsebbibidir. Biz de yüzde 34 oyla neredeyse anayasayı değiştirecek bir çoğunlukla hatırlayın o gün Bursa’ da 16 milletvekili çıkıyordu 12 tane çıkarmıştık. Eğer Doğru Yol Partisi, MHP barajı geçseydi belki bu sayı o zaman 8-7 gibi olabilirdi” dedi.

İTHAL VEKİL DEĞERLENDİRMESİ VE HIZLI TREN ÖRNEĞİ

AK Parti’nin Bursa listelerinden aday gösterdiği ve ‘ithal’ olmakla eleştirilen vekilleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tutan, “Yani o dönem ANAP’ta da vardı Doğru Yol’da da vardı. Bu bizde 24. dönemde Bülent Arınç’la başladı ondan sonra Mehmet Müezzinoğlu ve işte biliyorsunuz Mustafa Varank’la beraber devam ediyor. Tabi ki Bursa milletvekili diye geçiyor ama biz Türkiye milletvekiliyiz yani neticede. Ben ithal milletvekili lafını kullanmayayım şık olmaz en azından şu anda mevcut milletvekili ama siz öyle adlandırdığınız için söylüyorum. Eğer Faruk Çelik 24. dönemde Urfa’ya gitmeseydi Bursa’da kalsaydı acaba ne olurdu? Biz hızlı trenin 2016 yılında hizmete gireceğini vaat etmiştik. O güne kadar AK Parti ne söz verdiyse yapmış. 2016 yılına ben çok inanıyordum ama ne yazık ki ithal diye adlandırdığımız arkadaşlar belki Bursalı olarak Bursa’nın insanı olarak o sıkıntıyı hissetmedi mi? O dönem hatırlarsınız Sedat Yalçın il başkanımızdı. Ben daha sonra dedim ki ‘ya siz niye bu işi bu kadar takip edemediniz?’ Mesela biz Bursa milletvekilleri olarak her ay Ankara’da bir araya gelirdik. Bu toplantıya il başkanı gelirdi, büyükşehir belediye başkanı da gelirdi ve bir ay sonrasının yapılacak işlerini organize ederdik. Biz her ay Ankara’da Bursa’dan il başkanımız gelirdi, büyükşehir belediye başkanımız gelirdi onlarla birlikte milletvekilleri olarak geçen ay ne yaptık Bursa için, bu ay neler yapacağız bunları programlardık. Takibe alırdık ve hiç bir işimiz sürüncemede kalmadan devam ederdi. Bakanlılara giderdik, telefonla olsun direkt giderdik. Ben bunu sordum Sedat Yalçın’a, siz dedim bu toplantıya devam etmediniz mi ? Bursa milletvekilleri olarak. Dedi ki bana o zaman ‘maalesef, bu toplantıyı 4-5 kez yaptık. Daha sonra Bülent Bey ben gelemeyeceğim o toplantılara dedi ve biz o toplantıları bir daha yapamadık’ dedi. Sıkıntı bu. İlk ip orada koptu” değerlendirmelerinde bulundu. Hızlı tren macerasında aradan geçen 8 senenin ardından 2026 yılının telaffuz edildiğini hatırlatan Mehmet Emin Tutan, “Ben inşallah diyorum 10 sene gecikmeli de olsa bu tren Bursa’ya gelir. Ya şimdi buradan da mevcut milletvekili arkadaşlarıma, il başkanlarıma hepsine bunu söylüyorum. Ne olur bu koordinasyon toplantılarını yapın, bunu ihmal etmeyin. Ondan sonra da milletin konuşmasına engel olursunuz. Yani işte ithal milletvekili demez hiç kimse. Mustafa Varank da, Efkan Ala da. Çünkü Efkan Ala çok güçlü bir figür yani baktığınız zaman genel başkan vekili. Yani bence Bursa için her şeyi yapabilecek konumda. Evet büyük bir nimet ama Bursa bu nimetten ne yazık ki istifade edemiyor, gördüğümüz bu. Şu anda siz Sivas’a hızlı trenle gidiyorsunuz ama Sivas Bursa’dan daha sonra başladı bildiğim kadarıyla ama Bursa hala hızlı treni bekliyor. Bursa’nın hızlı trene bağlanması sadece Ankara değil ki biliyorsun İstanbul’a da bağlanacak aynı şekilde Sivas’a da bağlanacak Konya’ya da bağlanacak her tarafa bağlanacak” dedi.

‘ADLİYE SARAYI’NA GİTMEK EZİYET OLDU’

Kendi dönemlerinde Adliye Sarayı’nın Yıldırım’a yapılması konusunda çalışmaların yapıldığını anlatan Tutan, “Karayolları binası temel hatta bir temel atalım bir kazık çakalım dedik ama olmadı. O gün Bursa kamuoyu özellikle avukat arkadaşlar baro şiddetle karşı çıktı niye karşı çıktı anlamışta değilim. Şu anda bakın bizim dediğimiz yer olsaydı tam metro durağının olduğu yerdi. Ulaşım çok rahattı. Şimdi adliye sarayına arabanız yoksa çok zor gidiyorsunuz. Özel aracınız yoksa baya yürüyorsunuz Bursa’dan büyük Adliye Sarayı’na gitmek bir eziyettir vatandaşa. Oysa çok iyiydi ama o günkü lobiyi aşamadık daha doğrusu” dedi.

‘FARUK ÇELİK ARTVİN VEKİLİ OLDU, ARTVİN KAZANDI, BURSA KAYBETTİ’

Faruk Çelik’in parti içerisindeki bir ekip tarafından şikayet edildiğini söyleyen Tutan, “Defalarca ve defalarca gereksiz yere şikayet edildi yani ailesiyle, abisiyle vesaire. Ama bunların hiçbirinin aslı astarının olmadığına inanıyorum. Ne oldu? Bursa kaybetti ama Şanlıurfa kazandı, şu anda da Artvin kazandı. Ben son seçim çalışmalarında Artvin’e gidip gördüm, gerçekten Artvin çok şanslı. Yani Faruk Bey gerçekten ender yetişebilecek devlet adamı oldu bunu kabul etmek lazım. Bizim arkadaşımız, beraber siyasete başladık ama Faruk Bey’in Allah vergisi bir yeteneği olan siyasi ve hitabeti çok güçlü siyasi ilişkileri çok güçlü bir arkadaşımız. Dün beraberdik hatta yine bu seçimleri de her şeyde konuşuyoruz tabi ve Bursa kaybetti Şanlıurfa belki yirmi yılda alamadığı hizmetleri onun döneminde aldı.

SEÇMEN AK PARTİ’YE TOKAT ATTI

Yerel seçimler hakkında yaptığı değerlendirmede seçmenin yanlış yapmayacağını ve en doğru kararı vereceğini dile getiren Tutan, “2002’de bu parti kurulduğundan bugüne herhalde yirmiye yakın anayasa değişikliğidir, referandumdur bir çok seçimde bu seçmen bizi birinci parti yaptı. O zaman doğru yaptı. Şimdi böyle yaptığı zaman yanlış yaptı deme hakkın var mı? Benim bu seçimden çıkarımım şu: Seçmen AK Parti’ye bir tokat attı ben öyle görüyorum. Neden böyle görüyorum? 2002 seçimlerini hatırlıyorum. 1999 seçimlerinde DSP birinci partiydi. Birinci parti yaptığı DSP’yi 2002 seçimlerinde yüzde ikiye indirdi. Şu anda bize bir tokat attı seçmen. Bakın yumruk atmadı, bizi yere yıkmadı. Biz şu anda ikinci parti olduk. Çok küçük bir farkla hatta şöyle bakmak lazım, biz Cumhur İttifakı olarak birinciyiz yine o şekilde düşünürsek ama parti bazında baktığımız zaman Cumhuriyet Halk Partisi elbette ki birinci parti oldu. Belki onların da beklemediği kadar oy aldılar. Ama ben bir şeye daha dikkat ettim AK Parti seçmeninin sandığa gitmediği kesin. Çünkü CHP’nin aldığı oylara bakın, Bursa’da bakın İstanbul’da bakın Ankara’yı hariç tutuyorum Ankara farklı bir yer. Aynı oyu almış Cumhuriyet Halk Partisi” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜKÇÜ PARTİ, DEVLETÇİ PARTİ OLDU

AK Parti’nin 2012’ye kadar seçmene bir gelecek tasavvuru sunduğunu ifade eden Tutan, yıllar içinde bu noktadan uzaklaşıldığını söyleyerek “Sanki bugüne baktığımız zaman o özgürlükçü parti bugün devletçi bir parti haline geldi. 17-25 Aralık ve Gezi sonrasında ve 15 Temmuz darbe girişiminden sonra AK Parti’nin refleksleri bana göre değişti. Öncelikleri farklı olmaya başladı” dedi.

 

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir