Özgür Erdursun’dan kritik EYT açıklaması

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Aralık ayında çözüme kavuşması beklenen EYT mağduriyetine yönelik kritik bilgiler verdi. Açıklamanın Aralık ayından önce yapılmasının önemine değinen Erdursun, “Mesela EYT’li olmayan birisi, bu yasa ile EYT’li olabilir. Nasıl? Örneğin 2000 yılında bir erkek sigortalı olmuşsa, onun öncesinde askerlik yaptıysa askerlik borçlanması yaparak EYT’li olabilir.” dedi. Erdursun, borçlanma yapacak kişilerin maddi konuda hazırlık yapabilmesi için açıklamanın öne çekilmesi gerektiğini savundu.

Özgür Erdursun’dan kritik EYT açıklaması

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Habertürk TV Ana Haber’de Hülya Hökenek’in konuğu oldu.

Özgür Erdursun, burada EYT düzenlemesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Erdursun’un konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

‘EYT’NİN ÇÖZÜME KAVUŞACAĞINI ARTIK BİZ DEĞİL EN YETKİLİ İSİMLER SÖYLÜYOR’

– Emeklilikte yaşa takılanlar konusu, kısmen netleşti diyebiliriz. Nasıl kısmen?.. Çünkü emeklilikte yaşa takılanlar konusunda bu mağduriyetin çözümüne inanmayanların sayısı bir hayli fazlaydı. Artık Aralık ayında bu sorunun çözüme kavuşacağını biz değil, Türkiye Cumhuriyeti devletinin en yetkili isimleri söylüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ‘Biz bu sorunu Aralık ayında çözeceğiz’ diyor. Hazine ve Maliye Bakanı, ‘Bütçe hazır’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Çalışma yapılıyor, yakında açıklayacağız’ diyor.

NASIL ÇÖZÜLECEK, KİM NE ŞEKİLDE EMEKLİ OLACAK?

– Aralık ayı çok önemli ancak önceden de bu açıklamanın yapılması gerekiyor. Nasıl çözülecek? Kim nasıl, ne şekilde emekli olacağını net bir şekilde bilmeli. 5000 günle SSK’lıların emekliliği mi, ayrıca prim gün sayısı ilavesi gelir mi? Ben geleceğini zannetmiyorum. Yaş ilavesi gelir mi? Olabilir ama tepkilerle geri çekilir.

‘DEVLETTEKİ DÜZENİN DEVAMI, ÖZEL SEKTÖRDE DE ÜCRET HESAPLARININ YAPILMASI GEREKİYOR’

– Devlette emekli olacakların yerine kimler geçecek, o kişilere belli bir eğitimin verilmesi gerekiyor. Devletin düzeninin ve disiplininin, hiyararşik olarak bu yapının devam etmesi gerekiyor.

Özel sektör için de aynı şekilde, emekli olacaklara kıdem-ihbar tazminatı verilecek. İşletme sahiplerinin tazminatları, kullanılmayan izin günleri için ücretleri hesaplaması, hazırlaması gerekiyor.

‘İLAVE YAŞ ŞARTI MAĞDURİYETİN ÖZÜNE AYKIRI BİR DURUM YARATIR’

– 8 Eylül 1999 tarihine kadar kimlerin nasıl emekli olacağı belliydi. Yaş şartı yokken, yaş şartı geldi. Yaş şartına ilave yaş şartının gelmesi bu mağduriyetin özüne aykırı bir durum yaratır. Biz neden emeklilikte yaşa takılanlar diyoruz. Yaş şartı geldiği için…

VATANDAŞIN NE YAPMASI GEREKİYOR?

– Vatandaşların ne yapması gerekiyor? Önemli olan şu: Muhakkak, SGK’dan ya da e-devlet üzerinden hizmet dökümleri çıkartılmalı. Doğum borçlanması, askerlik borçlanması, yurt dışı borçlanması, usta öğreticilikte geçen süre, doktora eğitiminde geçen süre, cezaevinde tutuksuz olarak geçen süre… Bu borçlanmaları varsa, bunlarla ilgili prim günlerini alacaklar.

‘EYT’Lİ OLMAYAN BİRİSİ, BU YASA İLE EYT’Lİ OLABİLİR’

Mesela EYT’li olmayan birisi, bu yasa ile EYT’li olabilir. Nasıl? 2000 yılında bir erkek sigortalı olmuşsa, onun öncesinde askerlik yaptıysa askerlik borçlanması yaparak EYT’li olabilir. Yurt dışı ile geriye doğru çekebilir.

BORÇLANMA YAPACAKLARIN HAZIRLIĞI İÇİN AÇIKLAMANIN ÖNEMİ…

– Herkesin ne olacağını, nasıl bir çözümle EYT mağduriyetinin biteceğini bilmesi gerekiyor ki; ona göre eksik günleri varsa borçlansın, parasını ödesin, planını programını yapsın. Bunların bir an önce açıklanması gerekiyor.

STAJYER VE ÇIRAKLARIN DURUMU…

– Stajyerlerin ve çırakların durumları merak ediliyor. Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinde kendi adlarına yüzde 1 iş kazası ve meslek hastalığı primi yatırılır. Ancak bu kişiler de fiilen çalışmışlardır, bu kişilere de bu hakkın tanınması gerekiyor diyoruz.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir