Polonya Başbakanı Tusk: Avrupa, savaş öncesi döneme girdi

Polonya Başbakanı Tusk, “Bunun kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, özellikle de genç nesiller için… Ama zihinsel olarak yeni bir dönemin geldiğine alışmalıyız: Savaş öncesi dönem” diye konuştu.

Polonya Başbakanı Tusk: Avrupa, savaş öncesi döneme girdi

Duvar’da yer alan habere göre, Polonya Başbakanı Donald Tusk, aralarında ülkede yayınlanan Gazeta Wyborcza gazetesinin de olduğu beş Avrupa gazetesiyle yapılan söyleşisinde, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken Avrupa’daki son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BBC’nin aktardığına göre, Avrupa’nın ‘savaş öncesi döneme’ girdiği uyarısında bulunan Tusk, Ukrayna’nın Rusya ile olan savaşında yenilmesi halinde Avrupa’daki hiç kimsenin güvende hissedemeyeceğini savundu. Aralık ayında başbakan olarak göreve başladıktan sonra yabancı basına ilk kez röportaj veren Tusk, “Kimseyi korkutmak istemem ama savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Gerçek ve iki yılı aşkın zaman önce başladı” dedi.

‘AVRUPA, DAHA ÇEKİCİ BİR ORTAK HALİNE GELMELİ’

Aynı zamanda Avrupa Konseyi’nin eski başkanı olan Donald Tusk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘hiçbir kanıt olmadan’ Moskova’da 144 kişinin öldüğü ve IŞİD’in üstlendiği saldırıdan Ukrayna’yı sorumlu tuttuğunu hatırlatarak Putin’in ‘Ukrayna’da sivil hedeflere yönelik şiddeti gittikçe artan saldırılarını meşru gösterme ihtiyacı duyduğunu’ söyledi. Röportajında Rusya’nın bu hafta ilk kez gündüz vakti başkent Kiev’i hipersonik füzelerle vurduğunu iddia eden Donald Tusk, ABD’deki seçimlere de değindi.

Tusk, kasım ayındaki başkanlık seçimlerini Joe Biden ya da Donald Trump’ın hangisi kazanırsa kazansın ‘Avrupa’nın eğer askeri olarak kendi kendine yetmek istiyorsa ABD’ye daha çekici bir ortak haline gelmesi gerektiği’ görüşünü dile getirdi.

‘YENİ BİR DÖNEMİN GELDİĞİ FİKRİNE ALIŞMALIYIZ’

Bunun Avrupa’nın ABD’den askeri özerkliğini kazanması ya da ‘NATO’ya paralel yapılar’ oluşturması anlamına gelmediğini söyleyen Polonya Başbakanı, Ukrayna için acil askeri yardım çağrısında da bulundu. Gelecek iki yılın her şeye karar vereceğini kaydeden Tusk, “İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana en kritik anda yaşıyoruz” diye konuştu.

Polonya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 4’ünü savunmaya harcadığını ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de yüzde 2 hedefini yerine getirmesi gerektiğini belirten Polonya Başbakanı Donald Tusk, şu anda en endişe verici şeyin ‘kelimenin tam anlamıyla her senaryonun mümkün olması’ olduğunu söyledi. Tusk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, özellikle de genç nesiller için… Ama zihinsel olarak yeni bir dönemin geldiğine alışmalıyız: Savaş öncesi dönem.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir