Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yönelik İbrahim Kalın’dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk’te Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bölgedeki son gelişmeler ilgili olarak Dicle Canova’nın sorularını yanıtladı. Kalın çarpıcı açıklamalarda bulundu…

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yönelik İbrahim Kalın’dan önemli açıklamalar

İşte Kalın’ın açıklamalarından satır başları:

MÜZAKERE MASASI NE ANLAMA GELİYOR?

* Müzakereler zaman kazanma amacıyla kullanılırsa bu bir sonuç üretmez. Müzakerelerin anlamı ortadan kalkar. Yarın büyük ihtimalle toplanamayacaklar. Teknik şeyler var. Aralarında görüştükleri. Büyük ihtimalle bir iki gün ertelenebilir. Müzakere heyetleriyle temas halindeyiz.

* Müzakereler çok kolay geçmiyor. Rusya’nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım’ın tanınması gibi, Ukrayna’nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması

* İki taraf da el yükseltmeye çalışıyor. Sahada Rusya’nın sahada askeri gerginliği artırması sonuç vermez. Rus mevkidaşıma “Müzakerelerin sonuç vermesi için askeri hareketliliği geri çekmeniz lazım” dedim.

“GÖRDÜĞÜM TABLO ÇOK UMUT VERİCİ DEĞİL”

* Savaş kararına kadar bu konular gündeme getirildi ama bir yere bağlanamadı. Bunun sonucunda da Rusya böyle bir aksiyon aldı. Bunun teknik olarak bir savaş olduğunu söyledik. Rusya tarafında daha büyük sorumluluk alması gerekiyor. Çabalarımız bu yönde yoğunlaştırıyoruz. Karamsar olmak istemiyorum ama gördüğüm tablo çok umut verici değil. Bu gece ve yarın yaşanacaklar, tablonun çok iç acıcı olmadığını gösteriyor.

“PUTİN ELİNİ YÜKSELTMEYE ÇALIŞIYOR”

* Putin’in asıl amacı Ukrayna değil. Batı’yla daha büyük bir pazarlık yapmak istiyor. Ukrayna üzerinden elini yükseltmeye çalışıyor. Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil. Biz burada Rusya ile köprüleri atmadan, Ukrayna’ya da destek olarak ve Batı’yla iletişim sürdürerek devam ediyoruz. Önümüzdeki on yıllarda bu konular bizi meşgul etmeye devam edecek. Bunun temelinde de Rusya ile Batı arasında kurulması gereken kazan-kazan ilişkisi.

“RUSYA İLE ANLAŞAMADIĞIMIZ KONULAR VAR”

* Biz Rusya ile bu ilişkiyi geliştirdik. NATO üyesiysek Rusya ile bu ilişkiye girmeyelim demedik. Bizim de Rusya ile itilaf ettiğimiz konular var. Suriye’de Libya’da anlaşamıyoruz. Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz. Ama bu bizi soğuk savaşa götürmedi. Bu sorunların diplomasiyle çözüleceğini gösterdik.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir