Sabah Gazetesi duyurdu… En düşük emekli aylığı için masadaki 3 formül

Ocak ayında 10 bin TL olarak belirlenen en düşük emekli aylığı için 3 formül gündeme geldi.

Sabah Gazetesi duyurdu… En düşük emekli aylığı için masadaki 3 formül

Sabah gazetesinin haberine göre taban aylık artışında; Ocak ayından Temmuz ayına kadar oluşan 6 aylık enflasyonun yansıtılması söz konusu olabilir. Bu durumda yüzde 15’lik üç aylık enflasyona eklenecek verilerle rakamın yüzde 30’a yaklaşması söz konusu olacak.

Mayıs ayında yükselmesi ve en tepe noktaya çıkması beklenen enflasyon için Merkez Bankasının tahmini yüzde 73 civarında. Buradan yola çıkarak hesaplandığında 6 aylık enflasyonun yüzde 24’ü bulması bekleniyor. Bu durumda taban maaşın da 13-14 bin bandına çıkması söz konusu olabilir.

6 AYLIK ENFLASYON FORMÜLÜ

Bu formülde 2024 yılı sonu enflasyon tahminine göre bir artışın yapılmasını öngörüyor. Burada Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası tahminlerine göre yıl sonu enflasyonun yüzde 45 civarında olması öngörülüyor. Bu durumda taban maaşın da 14-15 bin bandında belirlenmesi söz konusu olabilecek. Böylece en düşük emekli maaşının asgari ücrete yaklaşması sağlanacak.

YILLIK ENFLASYON FORMÜLÜ

Bu formül genel olarak emekli derneklerinin de talepleri arasında yer alıyor. Eğer bu formül işlerse bu kez taban maaş 17 bin liraya çıkacak ki bu durumda yüzde 70 artış sağlan9mış olacak. Ancak böyle yüksek bir zam yapıldığında taban maaşa yakın aylık alan emekliler açısından bir adaletsizlik de ortaya çıkabilecek. Şu anda 3600 günle emekli olmuş ve kök maaşı 6 bin lira olan bir emekli 10 bin lira aylık alıyor.

ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜ

Bu emeklinin maaşı Temmuz zammıyla 8 bin lirayı geçebilecek. Bu durumda emekliye ödenen aylık kök maaşının iki katını bulacak. Oysa 7-8 bin gün prim ödemiş ve aylığı 14-15 bin lira olan bir emekli de 17 bin lira aylık alacak. Bu eşitlik adaleti de bozmuş olacak. O yüzden yapılacak değişikliklerin emekliler arasında haksızlığa da yol açmaması gerekiyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir