Sevgililer Günü neden 14 Şubat’ta kutlanıyor? Sevgililer Günü nedir?

Dünya genelinde birçok ülkede kutlanan Sevgililer Günü’nde çiftler birbirlerine hediyeler alarak sevgilerini bir kez daha gösterme fırsatı buluyor. Peki, 14 Şubat’ın tam olarak anlamı ne? Sevgililer Günü neden 14 Şubat’ta kutlanıyor? Sevgililer Günü nedir?

Sevgililer Günü neden 14 Şubat’ta kutlanıyor? Sevgililer Günü nedir?

Sevgililer Günü‘nün 14 Şubat‘ta kutlanmasının arkasında birkaç farklı hikaye bulunmaktadır, ancak en yaygın kabul gören açıklama, bu tarihin Antik Roma‘da kutlanan Lupercalia festivali ile Hristiyan şehitlerden biri olan Aziz Valentin‘in anma gününe denk gelmesidir.

SEVGİLİLER GÜNÜ NEDEN 14 ŞUBAT’TA KUTLANIYOR?

Lupercalia, 13-15 Şubat tarihleri arasında Roma’da baharın gelişini kutlamak için düzenlenen bir festivaldi. Bu festival, bereket ile ilişkilendirilirdi. Hristiyanlık Roma İmparatorluğu’nda yayılmaya başladığında, pagan festivalleri Hristiyan bayramlarıyla değiştirilmeye ya da Hristiyanlaştırılmaya başlandı. Bu süreçte, Lupercalia’nın yerini alması amacıyla 14 Şubat, Aziz Valentin’in şehit edildiği gün olarak belirlendi.

Aziz Valentin ile ilgili birçok efsane bulunmaktadır. En popüler hikayelerden biri, Roma İmparatoru II. Claudius’un evlilikleri yasaklaması üzerine, Aziz Valentin’in gizlice genç çiftleri evlendirdiği ve bu nedenle şehit edildiğidir. Bir başka hikaye ise, hapishanede tutulurken bir gardiyanın kızına aşık olduğu ve ona “Senin Valentin’in” imzalı bir aşk mektubu gönderdiğidir. Aziz Valentin’in ölüm günü olan 14 Şubat, zamanla aşkı kutlama günü olarak benimsendi ve bugünkü Sevgililer Günü’nün temelini oluşturdu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir