SGK’dan flaş EYT açıklaması

SGK Başkanlığı 2008 öncesinde 3 yıl sigortalılığı bulunmayan memur ve Bağkurlu’ların EYT’den emekli olamayacağına yönelik iddiayı yalandı

SGK’dan flaş EYT açıklaması

Genel Sağlık-İş Başkanı Dr. Derya Uğur imzasıyla Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen yazıda, EYT düzenlemesiyle yaş dışındaki diğer şartları taşıyan sigortalılara emeklilik hakkının verildiği, ancak eski Emekli Sandığı çalışanları için geçmişte konulan 3 yıllık sigortalılık kuralının bugün çok sayıda sağlık personelinin emekli olmasına engel teşkil ettiği ifade edildi. 3 yıl şartının kaldırılması yönünde yeni bir düzenleme yapılması talebinde bulunan Sendika, düzeltmenin yapılması halinde memurlarla işçiler arasındaki farkın kalkacağı, sağlık personeliyle birlikte çok sayıda memurun da emeklilik hakkına kavuşacağı belirtildi.

Genel Sağlık İş Sendikasının başvurusunda, memurların EYT’den yararlanabilmeleri için 23 Mayıs 2002’den önce, Bağ-Kurluların da 1 Haziran 2002’den önce 3 yıl kesintisiz sigortalı çalışmış olmaları gerektiği belirtildi.

Ancak Sözcü Gazetesinden Erdoğan Süzer imzasıyla yayımlanan bu haber SGK tarafından yalanlanmıştır.

SGK’nın açıklaması şu şekildedir:

23/05/2002 TARİHİ İTİBARIYLA 3 YILDAN AZ HİZMETİ
BULUNAN EMEKLİ SANDIĞI VE BAĞ-KUR
ÇALIŞANLARI EYT KAPSAMINDADIR

Bazı gazeteler ve sosyal medyada; 23/05/2002 tarihi itibarıyla 3 yıldan az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur çalışanlarının; 08/09/1999 (dahil) tarihinden önce çalışmaya başlamalarına rağmen EYT kapsamında olmadıklarına dair haberler yer almaktadır.

Resmi Gazete’de 03/03/2023 tarihinde 7438 sayılı Kanunla yayımlanan; 08/09/1999 (dahil) tarihinden önce çalışmaya başlayanların emekliliğe hak kazanma koşullarından sigortalılık süresi ve/veya prim ödeme süresi/hizmet yılı koşulu korunarak, 23/05/2002 tarihindeki hizmet sürelerine bakılmaksızın tüm sigortalılar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Banka Sandıklarına tabi olarak çalışmaya başlayan) bakımından emeklilik yas koşulu kaldırılmıştır.

Bu nedenle, kamuoyunda “EYT Düzenlemesi” olarak adlandırılan Kanunun 23/05/2002 tarihi itibarıyla 3 yıldan az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur çalışanlarını kapsamadığı ve bu durumdaki çalışanların mağdur edildikleri iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır, bu bağlamda söz konusu vatandaşlar da düzenleme kapsamındadır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir