Bursa’da yeşile doyacağınız 11 harika rota

Türkiye’nin en büyük dördüncü şehri Bursa, köklü tarihi ve sanayisinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne çıkıyor.

Bursa’da yeşile doyacağınız 11 harika rota

İşte Bursa’da doğanın içinde huzur bulup kendinizi yenileyeceğiniz, yeşile ve oksijene doyacağınız 11 harika yer…

1- OYLAT VADİSİ

İnegöl’ün oksijen deposu köşelerinden biri olan Oylat; kaplıcaları, derelerin oluşturduğu çağlayanları ve yeşillikleri ile görülmeye değerdir.

Oylat Vadisi, gürgen, meşe, çam, çınar ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı büyük bir ormana sahiptir. Oylat, ruhunuzu ve bedeninizi yenilemek için sizi bekliyor.

Oylat Vadisi boyunca, yeşilliklerin arasında keşfedecek çok yer bulacaksınız. Oylat Şelalesi tüm ihtişamıyla karşınıza çıkacak.

2- KOCAYAYLA

Kocayayla, Keles ilçesine 4 km uzaklıkta ve Uludağ’ın güney yüzündedir.

Bursa merkeze yaklaşık 65 km mesafede olan Kocayayla,1225 metre rakıma sahip olup 40 dekar alana sahiptir.

Osman Gazi’nin otağını kurarak ordugah olarak kullandığı Kocayayla’da Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun’un düğünlerinin yapıldığı rivayet edilir.

Kültür Festivali ile Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’ne de ev sahipliği yapan Kocayayla yılın her dönemi ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Kocayayla’da piknik yapmak için gerekli her imkan bulunmaktadır.

3- SANSARAK KANYONU

Ormanın derinliklerinde bulunan saklı cennet niteliğindeki Sansarak Kanyonu, İznik’e bağlı Sansarak Köyü’nde yer alır.

Bursa’nın en büyük kanyonu olma özelliği taşıyan Sansarak Kanyonu, muhteşem doğasıyla hafta sonu kamp veya kanyon gezisi yapmak isteyenlerin uğrak noktaları arasındadır.

4- SADAĞI KANYONU

Orhaneli’nin 6 km batısındaki Sadağı Köyü’nün yakınında kaya kaplıcaları ve kanyon yer alır.

Burası, doğa yürüyüşü ve kamp yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden biridir.

Çevresinden çıkan sıcak su kaynakları, özellikle romatizma hastalıklarına şifa kaynağıdır.

5- SUUÇTU ŞELALESİ

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içindedir ve ilçe merkezine 22, Bursa’ya ise 125 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Fay hattının çökmesi sonucu oluşan şelale, 38 metre yükseklikten dökülüyor.

Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin akınına uğrayan şelale, fotoğraf tutkunlarının da sık sık ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Mesire ve piknik alanı da bulunan Suuçtu Şelalesi, etrafinı saran kayın ağaçları ve serin havası ile tam bir oksijen deposudur.

6- SAİTABAT ŞELALESİ

Kestel ilçesinin Saitabat Mahallesi’nde yer alan Saitabat Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 22 km mesafede ve 630 metre rakımda bulunmaktadır.

Saitabat Şelalesi’nin sağında, solunda ve suyun süzüldüğü istikamette sıralanmış restoran ve kafeler, dilerseniz kahvaltı, dilerseniz et yemekleri için size unutamayacağınız bir atmosfer sunacaktır.

Ayrıca; piknik yapmak isteyenler alan içerisinde yer alan piknik masaları ile WC imkanı da bulunmaktadır.

7- SUDÜŞEN ŞELALESİ

Gemlik ilçesinin 25 km kuzeyinde Haydariye Köyü’nde bulunan Sudüşen Şelalesi, Nacaklı Deresi üzerinde 10 metre yükseklikten akıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği alanda çınar, gürgen ve meşe ağaçları ile kaplı doğa harikası bir vadi yer alır.

8- KÜREKLİDERE ŞELALESİ

Küreklidere Şelalesi, Yıldırım ilçesinin Hamamlıkızık Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Şehir merkezine yaklaşık olarak 19 kilometre uzaklıkta olan şelale 80 metre yükseklikten akıyor. Şelale, Deliçay üzerinde ve 4 kademelidir.

Dağa doğru yaklaşık bir saat yaya çıkarılarak veya Kestel ilçesi Saitabat Köyü yolu üzerinden giderken Ören Mahallesi yolundan araba ile yaklaşık yarım saat yolculuktan sonra ulaşılabiliyor.

Şelalenin yakınında ise piknik masaları ve çeşme bulunuyor.

9- KARACABEY LONGOZ ORMANLARI

Karacabey Longozu, Türkiye’de bulunan 3 büyük longoz içerisinde en büyüğüdür.

Longoz içerisinde 250 civarı kuş türü yaşamaktadır.

Susurluk ırmağının denize dökülmesi ile biten yolculukta denize dökülmeden önceki son düzlükte denizin dalgalarının ve akarsuyun oluşturduğu kum seti nehrin denize dökülmesini engeller, denize dökülemeyen su yayılır ve Kocaçay Deltası ile Karacabey Longozunu oluşturur.

10- ALAÇAM KÖYÜ VE KANYONU

Kestel ilçeside bulunan Alaçam Köyü ve Kanyonu; mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken doğa harikası yerlerden biridir.

Patika yolları, yeşilliği, kanyonu ve şelalesi.. Özellikle dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Alaçam Köyünün bitki örtüsü, Uludağ’ın 1800 metre yüksekliğine kadar uzanıyor.

Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün sürekli düzenledikleri dağ yürüyüş gezilerine katılarak Bursa’nın saklı cennet köşelerini gezebilirsiniz.

11- ULUDAĞ

Osmanlı zamanına kadar Olimpos, Osmanlı zamanında ise Keşiş Dağı ve Ruhban-ı Cebel olarak adlandırılan Uludağ; günümüzdeki ismini 1925 yılında almış.

2543 metre yüksekliği ile Marmara Bölgesi’nin en yüksek zirvesi olan Uludağ’ın alanı 12.762 hektardır.

Uludağ’da 700’ün üzerinde bitki çeşidi bulunmaktadır. Bunun 33 adedi Uludağ endemiğidir. 46 tür kelebeğin görüldüğü Uludağ’da Apollon Kelebeği bu dağa özgüdür.

Türkiye’nin en köklü kış Turizmi ve sporları merkezi olan Uludağ’ı yılda 1 milyon kişi ziyaret etmektedir.

2006 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir