Sınav bitti! Gözler taban puan hesaplamalarında

YKS 2023 sınavına katılan adayların 17-18 Haziran tarihlerinde TYT, AYT ve YDT sınavlarını gerçekleştirdiler. Sınav sürecinin ardından adayların üniversitelerin tavan ve taban puanları ile ilgili araştırmalara başladı. Peki, YKS 2023 üniversite taban puanları yayınlandı mı? 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite tavan ve taban puanları ne zaman yayınlanacak?

Sınav bitti! Gözler taban puan hesaplamalarında

Milyonlarca öğrenci gelecek yıl iyi bir üniversiteye yerleşebilmek adına sınav maratonunda ter döktü. Sınavların sona ermesinin ardından da ikinci aşama olan tercih işlemlerine geçecek. Adaylar kendi ortalamalarına yakın bölümleri ve okulları üniversite taban puanları kılavuzundan öğrenebilecekler. Peki, bu kılavuz ne zaman yayınlanacak, 2022 yılında tavan ve taban puanlar nelerdi?

YKS 2023 ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?

2023 2024 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar, 2023 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzu üzerinden tercih bilgilerine ulaşacaklar. Bu kılavuzun yayınlanmasının ardından tavan puanlarla ilgili bilgiler de netleşecek.  YKS başvuru kılavuzunda yer alan bilgiye göre bu kontenjan ve koşullar “2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alacak. Adaylar kılavuza 2023 Haziran ayının son haftası içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecekler. 2023 yılı üniversite taban puanları ÖSYM tarafından paylaşıldığında haberimizde yerini alacak.

2022 ÜNİVERSİTE TAVAN VE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

2023 ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI NE KADAR, KAÇ KİŞİ?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, bu yılki kontenjanlarına ilişkin de şunları kaydetti: “Kontenjan planlarımızda hem çağın gerekliliklerini hem de toplumsal ihtiyaçları bilhassa gözetiyoruz. Bu sene örgün öğretimde önlisans programlarımız için 388 bin, lisans programlarımız için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlenmiştir. Bu kontenjanların yaklaşık yüzde 21’i vakıf yükseköğretim kurumlarına ayrılmıştır. Açıköğretim ve uzaktan öğretim kontenjanlarımızla birlikte toplamda 1 milyon 61 bin kontenjan mevcuttur. 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dahil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaşmıştır. Bu kontenjanlara ilaveten 15 bin civarında KKTC üniversiteleri ve yurt dışındaki üniversitelere kontenjanlar ayrılmıştır. Yükseköğretim sistemimiz içinde halihazırda 746 bini vakıf yükseköğretim kurumlarında, 3 milyon 368 bini örgün eğitim içerisinde ve devlet yükseköğretim kurumlarında, 2 milyon 836 bini ise açıköğretimde olmak üzere toplamda 6 milyon 950 bin öğrencimiz bulunmaktadır. Kadın ve erkek öğrencilerimiz açısından baktığımızda geçen yıla kadar yükseköğretimdeki toplam erkek öğrenci sayısı kadınlardan fazla iken bu yıl ilk defa kadınların sayısı erkekleri geçmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla şu anda kadınların erkeklerden daha fazla oranda yükseköğretimden faydalandığını görmek sevindiricidir.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir