Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarından kritik buluşma

EYT düzenlemesinde kapsam dışı bırakılan staj ve çıraklık mağdurları, 1. Bursa Staj ve Çıraklık Mağdurları Çalıştayı’nda bir araya geldi.

Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarından kritik buluşma

Mesut Erdoğan / Norm Haber

AK Parti tarafından hazırlanan kanun teklifi ile ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler için emeklilikte yaş şartı iptal edilmiş ve prim gün sayısı ile hizmet yılı dolan kişilerin emekli olmalarının önü açılmıştı.

Yapılan düzenleme büyük heyecan yaratırken ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olmasına rağmen staj ve çıraklık sigortası yapılan kişiler kanun dışında tutulmuştu.

Yapılan düzenleme, staj ve çıraklık mağdurlarının tepkisini çekerken, bu mağduriyeti yaşayan yüzbinlerce vatandaş seslerini çeşitli platformlarda duyurmaya çalışıyor.

Son olarak Staj ve Çıraklık Mağdurları Federasyonu, Nilüfer Nikan Salonu’nda; Sosyal Güvenlik Müşaviri Murat Bal’ın da katılımıyla 1. Bursa Staj ve Çıraklık Mağdurları Çalıştayı’nı organize etti.

‘BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORUZ’

Çalıştay, açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşması için söz alan üye şunları söyledi:

“Meslek Lisesi ve Çıraklık Okulu mezunu 3308 sayılı kanun mağduru dava arkadaşlarımız ve değerli misafirlerimiz; Staj ve Çıraklık Federasyonu 1. Genel Kurulu ve Bursa Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Çalıştayı’na hoşgeldiniz.

Ailemizden, eşimizden, zamanımızdan feragat ettik. Büyük bir mücadele veriyoruz. İnşallah verdiğimiz çabalar boş kalmayacak. Sizlerin emekleri büyük, bu davada emeği geçen, taş üstüne taş koyan tüm dava arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmasının ardından Bursa Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Başkanı Taner Tuncer söz alarak şunları söyledi:

‘AMACIMIZ BİR RAPOR HAZIRLAYARAK BAKANLIĞA SUNMAK’

“Saygıdeğer misafirlerimiz, derneklerimizin çok değerli üyeleri, basınımızın güzide temsilcileri, sevgili hanımefendiler ve beyefendiler;

Bir kez düzenlediğimiz Bursa Staj ve Çıraklık Mağdurları Çalıştayı’na hepiniz hoş geldiniz. Bugün gerçekleştireceğimiz çalıştayımızın hepiniz için hayırlı olmasını diliyorum.

Bugün burada bir araya gelmemizin nedeni 3308 sayılı yasa mağdurları ile ara eleman sıkıntısı yaşayan sanayicilerimizin, esnaflarımız ile istişare ederek birlikte bir rapor hazırlamak, çalışmak bakanlığına sunmaktır. Aynı zamanda federasyonunun 1. Genel Kurulunun oluşturulması olarak akışımıza devam edeceğiz

Günümüzün en büyük sorunlarından birinin ara eleman sorunu olduğunu hepimiz biliyoruz. Üretim yapan işletmelerde, sanayicilerimizin ve esnaflarımızın kanayan yarası olarak gün yüzüne çıkan ara eleman sıkıntısı ve çırak sıkıntısı gün geçtikçe devam ediyor. Tam da bu noktada meslek okullarının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

‘STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRELERİ EMEKLİLİK HAKLARINA DAHİL EDİLMELİ’

Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik haklarına dahil edilmesinin, gençlerin geleceği ve ülke ekonomisi açısından önemli bir adımı olacağı kanısındayız. Bu mağduriyeti birlikte çözeceğimize inancımız tamdır.

Çalıştayımıza katılarak desteklerini bizden esirgemeyen protokol mensuplarına, saygıdeğer misafirlerimize, federasyon çatısı altında bu çalıştayda bizlerden desteğini esirgemeyen tüm mağdur arkadaşlarımıza ve derneklerimize gönülden teşekkür ediyoruz. Ayrıca çalıştayımızı gerçekleştirdiğimiz bu salonun tahsisi konusunda bizlerden desteğini esirgemeyen Nilüfer Belediyesi Başkanı SayınTurgay Erdem’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. ”

Bursa Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği Başkanvekili Yücel Taşkın ise şunları söyledi:

Protokol üyeleri, değerli misafirler ve değerli üyelerimiz, çok değerli basın mensupları, Bursa Staj ve Çıraklık Mağdurları Derneği 1. Çalıştayı’na ve federasyonumuzun 1. Genel Kurulu’na kuruluna hoş geldiniz.

1986 senesinde çıkan 3308 sayılı yasa ile oluşan meslek lisesi ve meslek okulları mağdurlarına daha da mağduriyet yaşatılmaktadır. Meslek erbabı ve sanayicilerin mesleki ara eleman arayışının zirveye çıktığı bir dönemde; meslek liseleri, meslek okulları okulları memleket meselesi diyorsa, binlerce fabrika ve atölyede zorunlu çalışan ve ellerine verilen sigorta kartlarında ilk işe giriş tarihleri yazan bu çocukların tarihlerine ayrılmasını istiyoruz. Mağduriyetlerimiz giderilene kadar bu mücadeleye devam edeceğimizi buradan deklare ediyorum. Bu vesileyle derneğimizin 1. Çalıştayı ve Federasyonumuzun Birinci Genel Kurulunun hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Son olarak Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman söz aldı. Duman’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Hakkını nasıl alacağını bilen, attığı adımı doğru atan bütün mağdurlara hayırlı akşamlar diliyorum. Bir haksızlık varsa hakkı istemeyi bilmeli insan.

‘ÇIRAKLIK VE STAJYERLİK HAKKI VERİLMEYEN UCUZ İŞÇİLİK’

Vaktimiz az, her zaman çok fazla zamanımız olmuyor. Gönül ister ki hep bir araya gelelim. Her zaman bir araya gelelim. Meclisin açılışına bir hafta gibi bir zaman kala ‘Biz buradayız’ demeye geldik. Biraz önce Habertürk’teydim. Biliyorsunuz emeklilerin de bir hak mağduriyeti var. Onlar da haklarını talep ediyorlar. DİSK’in programına yer verildi ama bizim buradaki toplantımızı belki biliyorlardı, belki bilmiyorlardı. Hepiniz adına oradan Türkiye’ye haykırdık. Dedik ki Bursa’dayız. Çalışıyoruz. Gazeteci arkadaşlar da açıklamalarını yaptılar. Burada hep söylediğimiz bir şey var. Haftanın en fazla zamanını iş yerinde geçiren biri nasıl çalışan olmaz? ‘Senin eğitim zamanın bitti. Hadi evine git’ diyen patron duydunuz mu? Hiç duydunuz mu ‘Oğlum, ben notunu verdim. Bundan sonra eline tornavida, çekiç almana gerek yok’ diyeni? Hayır. Hiçbir zaman duyamazsınız. Çünkü çırakçık ve stajyerlik hakkı verilmeyen ucuz bir işçilik.

‘HAK ÇİĞNEYEN YASALAR DEĞİŞTİRİLMELİ’

Biz çocukken adam olmayı, büyük olmayı, alın teri dökmeyi iş yerinde çalışmayı öğrendik. Işte çırak mesailerinin karşısında bize hayatı kazandırdı. Mesleği kazandırdı. Emeği, iş gücünü kazandırdı. Hatta parayı kazandırdı. Ama emeklilik kazanılmasın diye kırk sene önceki yasaları kaldırıp önümüze direniyorlar. Ve diyorlar ki ‘Bu yasalarda bu haklarınızı alamamışsınız.’ O zaman bu hak çiğneyen yasalar değiştirilmeli.

Biz buradan sizin huzurlarınızda yetkililere sesleniyoruz. Sosyal güvenlik alanındaki en büyük mağduriyetlerden bir tanesi olan çırak ve stajyerlerin alın terini verin. Buvatandaşlarımızın mağduriyeti artık son bulsun.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir