Starship roketi fırlatmadan 4 dakika sonra patladı

ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in fırlattığı Starship roketi test uçuşuna başlamasından 4 dakika sonra patladı.

Starship roketi fırlatmadan 4 dakika sonra patladı

Tarihin en büyük ve en güçlü roketi olan SpaceX Starship, bugün Türkiye saati ile 16:30 sularında Starbase istasyonundan fırlatıldı.

Starship, başarılı bir fırlatma sekansı ile havalanmış olsa da hedef yörüngeye ulaşamadan önce, fırlatmadan yaklaşık 4 dakika sonra ne yazık ki havada infilak etti.

SpaceX, roketin neden patladığına ilişkin bir açıklama yapmazken, roketin fırlatışının canlı yayın sunucusu John Insprucker, “Starship az önce planlanmamış hızlı bir söküm olarak adlandırdığımız olayı yaşadı.” dedi.

Diğer taraftan, dünyanın en güçlü roketinin ilk yörünge testi başarılı bir şekilde tamamlansaydı, Starship’in fırlatılışının ardından uzaya ulaşması, yörünge yüksekliğinde bir saat geçirmesi ve geri dönerek Hawaii adalarının kuzeyindeki Pasifik Okyanusu’na tek parça halinde düşmesini gerekiyordu.

ELON MUSK DAHA ÖNCE BAŞARI ŞANSININ YÜZDE 50 OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİ

Öte yandan Musk, daha önce Starship’in önceki alçaktan uçan prototipler gibi patlayabileceğini ima ederek, başarı şansının yaklaşık yüzde 50 olduğunu tahmin etmişti.

Musk, 7 Mart’ta konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Yörüngeye ulaşacağını söylemiyorum ama heyecanı garanti ediyorum. Sıkıcı olmayacak!” demişti.

STARSHIP’İN SONU DEĞİL

Ancak, 3 milyar dolarlık roketin patlaması Starship’in sonu olmayacak.

BU YIL BİRDEN FAZLA STARSHIP İNŞA EDİLDİ

Musk daha önce SpaceX’in bu yıl fırlatmak üzere birden fazla Starship roketi inşa ettiğini söylemişti.

Musk, bunlardan birinin yörünge yüksekliğine ulaşma şansının yaklaşık yüzde 80 olduğunu tahmin ediyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir