Suudi Arabistan’dan petrole rekor zam

Suudi Arabistan’ın, petrol fiyatlarına rekor oranda artışa gitmesi bekleniyor. Ülkede üretim yapan 5 rafineden alınan bilgiler haftaya açıklanacak petrol fiyatında ciddi artışın habercisi oldu.

Suudi Arabistan’dan petrole rekor zam

Petrol İhracatçısı Ülkeler Örgütünün (OPEC+) en büyük üretimine sahip ülkesi Suudi Arabistan Asya’ya gönderdiği petrolün fiyatını artırıyor. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan ülkeden 5 rafineden elde edilen bilgiler piyasayı etkisi altına aldı.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Suudi Arabistanlı üreticiler, Asya’ya gönderilen Arab Light petrolün varil fiyatında yaklaşık yüzde 10’luk artışı hesaplıyor.

Suudi Arabistan’ın zammının resesyon gündemi içindeki zayıf piyasa ortamında gelmesi Küresel ham petrol fiyatlarına yönelik soru işaretlerine neden oldu. Resesyon ihtimalinin büyümesiyle azalan talebin petrolün fiyatının artmasıyla daha fazla azalacağına işaret eden uzmanlar, bu artışın yavaşlamayı hızlandıracağını belirtiyor.

Öte yandan söz konusu fiyat artışının ABD Başkanı Biden’ın Suudi Arabistan ziyareti ve ABD başta olmak üzere Batı tarafından Rus petrolüne tavan fiyat yaptırımı gibi gündemleri takip etmesi de dikkat çekti.

Brent petrol fiyatları spot piyasada 2020’nin sonundan bu yana ilk defa arka arkaya aylık kayıplarına yönelirken bu düşüşe rağmen, Suudi Aramco’nun gelecek hafta resmi satış fiyatını açıklaması bekleniyor.

Düşüş hattındaki Brent petrol bugün 99,73 dolardan yaptığı açılışın ardından yön değiştirerek saat 15:00 itibarıyla 100,55 dolar seviyelerine yükseldi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir