Tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’dan gerilimi tırmandıracak karar

Tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’dan bölgede gerilimi tırmandıracak bir karar geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu geceden itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini açıkladı.

Tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’dan gerilimi tırmandıracak karar

Rusya, 18 Temmuz’da sona eren Tahıl Anlaşması’ndan çekildiğini duyurmuştu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmaya Batı’nın Rus gıda ve gübresine yaptırım uygulamaktan vazgeçmesi halinde döneceklerini duyurmuştu.

Rusya, anlaşmadan çekilmesinin ikinci gününde bölgede gerilimi tırmandıracak yeni bir karara daha imza attı

Rusya Savunma Bakanlığı, bu geceden itibaren Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin “potansiyel askeri yük taşıyıcısı” olarak değerlendirileceğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, tahıl anlaşmasının sona erdiği ve Karadeniz’deki insani koridorların azaltıldığı belirtildi.

Bu kapsamda, Ukrayna limanlarına giden gemilere yönelik Rusya tarafından alınan kararın aktarıldığı açıklamada, “20 Temmuz 2023 saat 00.00’dan itibaren, Karadeniz’den Ukrayna limanlarına giden tüm gemiler potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirilecek.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, “Buna göre, bu tür gemilerin ülkeleri de Ukrayna ihtilafında Kiev rejimi tarafında yer almış kabul edilecek. Karadeniz’in kuzeybatısı ile güneydoğusunda uluslararası sularda bulunan bazı bölgeler de seyrüsefer için geçici olarak tehlikeli olarak ilan edilmiştir.” denildi.

Karadeniz’de gerilimi tırmandıan adımın ardından Rusya Devlet Başkanı Putin’den bir açıklama geldi.

Putin, tahıl anlaşmasına karşı olmadıklarını belirterek, “Bütün koşullar sağlanırsa anlaşmaya hemen döneriz.” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir