TBMM’de olağanüstü toplantı: Muhalefetten iktidara ’emekli’ çağrısı

Oğalanüstü toplanan Meclis Genel Kurulunda konuşan Saadet Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, iktidara “emeklinin gönlünü almak için yılbaşına kadar beklemeyelim” çağrısında bulundu. Özdağ, “kanun teklifini de Adalet ve Kalkınma Partisi versin, biz hep beraber imzalayalım ve böylece hem memurlarımız hem emeklilerimiz hem de işçilerimiz bu mağduriyetten kurtulmuş olsunlar.” dedi.

TBMM’de olağanüstü toplantı: Muhalefetten iktidara ’emekli’ çağrısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, CHP’nin çağrısıyla olağanüstü toplandı.

Olağanüstü oturumu MHP’li Meclis Başkan Vekili Celal Adan yönetti.

Oturumun başlangıcında elektronik sistemle yoklama yapıldı. Muhalefet yoklamaya katılırken, iktidar milletvekilleri kuliste beklemeyi tercih etti.

Toplantı yeter sayısının bulunması üzerine CHP’nin “KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve temel ihtiyaç ürünlerindeki fiyat artışı nedeniyle oluşan sorunlara çözüm bulunması amacıyla genel görüşme açılmasına ilişkin önergesinin” ön görüşmeleri başladı.

Toplantıda ilk sözü alan Saadet Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, toplumda asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili huzursuzluk olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz kendisini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü almak zorundayız.” şeklindeki sözlerini hatırlattı.

“Bir kanuni düzenlemeyle memur, emekli mağduriyetlerini hemen, şimdi ortadan kaldıralım, ocak ayını beklemeyelim. Niye ocak ayını bekleyeceğiz?” diye soran Özdağ, şöyle konuştu:

ÖZDAĞ: YILBAŞINI BEKLEMEYE GEREK YOK

“Sayın Cumhurbaşkanı diyor ki: ‘Evet, bir mağduriyet var, bir eksikliğimiz var, bu eksikliği gidereceğiz, sabırla bekleyiniz.’ Bu ‘Sabırla bekleyiniz.’ dediğiniz zamana kadar altı aylık bir süre var, bu altı aylık süre içerisinde insanlar tatillerini yapamayacaklar, insanlar enflasyon karşısında ezilecekler ve vatandaşlarımız çocuklarını okula gönderirken kreşlerde çok ciddi sıkıntılar yaşayacaklar, ulaşımda sıkıntılar yaşayacaklar; özel okullarda, devlet okullarında, yurtlarda sıkıntılar yaşayacaklar. Eylül ayına birkaç ay kaldı, gelin hep beraber, bir kanuni düzenlemeyle beraber enflasyona ezdirmeyelim vatandaşlarımızı, altı ay boyunca çile çektirmeyelim diyorum ve bu kanun teklifini de Adalet ve Kalkınma Partisi versin, biz hep beraber imzalayalım ve böylece hem memurlarımız hem emeklilerimiz hem de işçilerimiz bu mağduriyetten kurtulmuş olsunlar.”

Memura 22 bin lira maaş sözü verildiğinde 1 doların 19,5 lira olduğunu ve 22 bin liranın 1.128 dolara tekabül ettiğinin, şimdiyse 22 bin liranın 810 dolara kadar düştüğünü belirten Özdağ, “bir başka ifadeyle maaşlar daha verilmeden yaklaşık 320 dolar yani 8.600 TL azalmış oldu. Birkaç hafta veya birkaç gün hatta yarın ne olacağını kimse bilmiyor. (…) Ya, emeklilerimiz? Sözümü lütfen mazur görün ama emeklilerimizi ölmeden mezara göndermeye yemin etmiş bir iktidar var. Yahu, insanlar ölmeden mezara gönderilir mi? 7.500 TL emekli aylığı alan emeklinin maaşına güya yüzde 25 zam yapmışlar ama bakın, görün ki en düşük emekli maaşı yine 7.500 TL oluyor. Şaka gibi değil mi?” diye sordu.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu da emekliye seyyanen zam önergesinin iktidar tarafından reddedildiğini belirterek, “şu haliyle emeklilerimizin temel sorunu geçim derdi değil, hayatta kalma mücadelesidir.” dedi.

DERVİŞOĞLU: BİR AN ÖNCE YANLIŞTAN DÖNÜN

Yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 70‘lerin çok üzerinde olduğunu savunan Dervişoğlu. “Bu, önümüzdeki altı aylık süreçte emeklinin, işçinin, memurun enflasyon yükü altında daha da fazla ezileceğinin net bir göstergesidir. Onun için bir an önce ısrarlı yanlışlarınızdan dönmenizi tavsiye ediyorum; sözde değil, özde ve bilimsel metotlarla ciddi ve makul bir istikrar programıyla enflasyonun üzerine gidin ve Türk milletini bu enflasyon belasından bir an önce kurtarın ve artık hiç zaman kaybetmeden Körfez’den taşıdığınız suyla bu değirmeni döndüremeyeceğinizi idrak edin, yüce Türk milletinin de itibarına daha fazla zarar vermeyin.” diye konuştu.

AKSU: EKONOMİK ŞARTLAR İYİLEŞTİKÇE

MHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise “Milliyetçi Hareket Partisi olarak arzumuz, emekli aylıklarında yapılacak artışın gerçekleştirilmesi, tüm vatandaşlarımızın hayat pahalılığı karşında korunması ve gelirlerinin onları enflasyona ezdirmeyecek seviyede tutulmasıdır. (…) Ümit ediyoruz ki ekonomik şartlar iyileştikçe, toparlanma genişledikçe memur ve emeklilerimizin maaşları, çiftçi ve esnaf desteği çok daha yüksek düzeylere ulaşacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi işçinin, memurun, esnafın, emeklinin, çiftçinin, sanayicinin, bakıma muhtaç insanlarımızın her şartta yanında olmayı sürdürecektir.” ifadelerini kullandı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Grubu adına konuşan Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, emekliye kaşıkla verilenin kepçeyle geri alındığını kaydederek, “Dünya Bankasının yayınladığı Gıda Güvenliği Raporu’na göre Türkiye dünyada yıllık bazda en yüksek gıda enflasyonuna sahip 10’uncu ülkeyken, bu alanda OECD ülkeleri arasında 1’inci sırada yer alıyor. Bunun bedelini kim ödüyor? Tabii ki yoksullar ödüyor, tabii ki asgari ücretliler ödüyor, tabii ki emekliler ödüyor, tabii ki memurlar, işçiler ödüyor; bunu AKP-MHP iktidarının etrafında kümelenen zenginler ödemiyor, bunu hepimiz gayet iyi biliyoruz.” dedi.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel de konuşmasında eksik çıkarılan EYT yasasını gündeme getirdi.

Özel, “Milletimize şikâyet ediyoruz, halkımıza şikâyet ediyoruz. Bu tutum, söz verip de tutmadıklarınızın… Elbette, elbette pişmanlıkları vardır. Eleştirmeye, öf demeye utanıyorlardır, sıkılıyorlardır ‘Ya, daha geçenlerde oy verdik ama bu kadarını da hak etmedik.’ diyorlardır. Ama şunu unutmayın: Örneğin, bugün, şu anda, Çalışma Komisyonu Başkanı olan, Komisyonu yazın çalışma kararı aldığı hâlde çalışmayan, çalıştırmayan Vedat Bilgin ‘Beş bin günde emekli olacaksınız, borçlanın.’ dedi; borçlandılar, beş bin yedi yüz, beş bin dokuz yüz gün sonra oldu. ‘110 bin lira daha bul emekli olmak için.’ Bulamıyor. ‘Seçimden önce halledeceğiz.’ dedi, halletmeden gittiniz; komisyonu, açık, çalıştırmıyor. ‘Dokuz bin günde emeklilik olur mu?’ diyordu BAĞ-KUR’lular, isyan ediyorlardı ‘Yedi bin iki yüze indireceğiz.”’ dedi Vedat Bilgin, yapmadan gittiniz; komisyonu, açık, çalışmıyor, çalıştırmıyor.” dedi.

Özel, sorunlarıa çözüm bekleyen diğer kesimleri de şöyle sıraladı:

“Staj mağdurları var, 2000 sonrası kademe bekleyenler var. Uzman çavuşlar, astsubaylar, sözleşmeli erler, kamu mühendisleri, kamu teknikerleri, kamu eczacıları, emekçiler, akademisyenler, 3600 ek gösterge mağdurları, yardımcı hizmet sınıfı personeli, Aile Bakanlığında ek dersli çalıştırılanlar, geleceği için yurt dışı dışında kendine bir hedef koyamamış çaresiz gençler, maaş artışı beklentileri boşa çıkarılan ve herkes zam alırken taban ücrete, esas ücrete zam yapmadığınız için “Sen 7.500 lira hak ediyordun, 7.500’e devam et.” dediğiniz, seçimden sonra unuttuğunuz emekliler sizi burada bekliyorlardı, kaçtınız gittiniz…”

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta da konuşmasında emeklilerin durumunu gündeme getirdi.

Usta, “Şimdi, emeklinin çektiği sıkıntı… Onun durumunu nasıl düzelteceksiniz? Bir kanun yapmadan bunun düzeltilmesi mümkün değil. Tatile girmemiz durumunda bunun anlamı şu: 1 Ekime kadar emeklilere hiçbir şey verilmeyecek. Hâlbuki emeklilerin önemli bir kısmı yüzde 25 zammı Temmuzda alamadı biliyorsunuz, kök ücret üzerinden yapıldığı için…” diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır da Meclis’in sadece bir hafta içinde sorunlarına çözüm bekleyen tüm kesimleri memnun edebileceğini söyledi.

Başarır, “Emeklinin, işçinin, memurun tatil hakkı yok mu? İşte o yüzden bu Meclisin toplanmasını istedik biz. Diğer bir husus, yetmiş beş güne gerek yok ki. Eğer Meclis çalışmaya devam ederse bir hafta içerisinde istediğimiz tüm kararları alabilir; yüzde 34 memur zammını verir, en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çeker, zalimce gelen bu ÖTV ve vergileri kaldırır; tatile rahat rahat giderler, şapkalarını takarlar, mayolarını giyerler, istedikleri gibi giderler ama sorun bizim tatil yapıp yapmamamız değil. Sorun, milyonların bırakın tatili, evine ekmek götüremeyecek durumda olması. O yüzden burada oy verirken bin kez düşünsünler, emekliyi düşünsünler, işçiyi düşünsünler, memuru düşünsünler, sarayı düşünmesinler. Sarayın mayıs ayındaki giderleri haziranda 2 kat artmış; ha, sarayın enflasyon altında ezilmeme hakkı var; işçinin, memurun yok, yazık! ” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel görüşme açılmasına ilişkin önerisi reddedildi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir