Temel gıda ürünlerinde ‘etiket’ farkı

Türkiye’de gıda enflasyonu giderek katlanırken, temel gıda ürünlerinin hal kayıt sistemindeki fiyatlarıyla marketlerdeki fahiş yüksek fiyatları arasındaki uçurum ortaya çıktı. Buna göre; patates, soğan, domates, kabak ve patlıcan gibi ürünlerin fiyatı, etikette ciddi bir artışa uğruyor.

Temel gıda ürünlerinde ‘etiket’ farkı

Döviz kurunun fahiş artışıyla her kalemde yeniden fahiş zamlar gelirken, Tarım Bakanlığı’na bağlı hal kayıt sisteminde (HKS) yer alan fiyatlar ile market etiketleri arasındaki uçurum dikkat çekti. Hal kayıt sisteminde 6 lira 30 kuruş alış fiyatı görünen domates, market etiketinde 14,95 görünüyor. Marketlerin “şeffaflık” adı altında ortaya koyduğu maliyet tablosunda ise, alış fiyatı 21,50, vergi 300 kuruş, işleme ve sevk giderleri 3,22 TL, mağazacılık gideri ise 4,94 TL görünürken toplam maliyetin 29,96’ya ulaştığı belirtiliyor.

Halden 7 lira 69 kuruşa alınan patates, markette 19,95 etiketiyle satışa sunuluyor. Alış fiyatının 7,50 lira, vergi, sevk ve mağazacılık giderleri ile toplam maliyetin 10,45 liraya ulaştığı belirtilirken, etikette 9 lira daha ekleniyor. Kabak, patlıcan, soğanda da durum benzer. Artık eve taneyle bile giremeyen meyvede durum farklı değil. Hal kayıt sisteminde 5 lira alış fiyatı görünen muz, market etiketinde 29 lira 95 kuruş. HKS’de 15 lira olan yerli muz fiyatı markette 37 lira 95 kuruş.

TÜRKİYE’DE 33 AYDIR ARTAN FİYATLAR DÜNYADA DİPTE

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyadaki gıda fiyatları mayısta şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre 33 aydır aralıksız bir şekilde artıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi nisan ayındaki revize edilmiş 127,7 seviyesinden mayıs ayında 124,3’e düştü.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 53,92

Türkiye’de ise resmi verilere göre bile oldukça yüksek bir gıda enflasyonu var.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisanda yıllık yüzde 43,68, aylık yüzde 2,39 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık TÜFE’nin üzerinde yüzde 53,92 olarak gerçekleşti.

Nisanda gıda fiyatları aylık bazda ise yüzde 3,95 oranında artmıştı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir