Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: FİKRET TURAN
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şubesi, 2 liste ile 7. Olağan Genel Kurulu’nu Bursa Akademik Odalar’da gerçekleştirildi.
Mevcut TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odosı Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er’in aday olmadığı 7. Olağan Genel Kurul’da Dinamik Jeoloji Mühendisleri Grubu Adayı Alican Şaban ve 100. Yıl Grubu Adayı Mehmet Yıldız yarışıyor.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, neden yeniden aday olmadığını ifade ederek konuşmasına başladı.
Er, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“16 yıllık yönetim kurulu üyeliğim var. Artık yaşımızın ilerlemesi neticesinde bu işi gençlere bırakmak için bu genel kurulda aday olmadık. Birçok çalışma yürüttük. Dağ bölgeleri hariç birçok yerde jeoloji mühendisi var. Hala belediyeler afet riskine karşı yeterli kadro açmadıkları, başaramadığımız bir gerçek. 16 yıl içerisinde bizimle birlikte hareket eden tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Planlı bir Bursa’yı maalesef oluşturamadık. Fay hatları üzerinde yapı ve sanayi yapılmasını engelleyemedik. 1/1000’lik uygulamayı gerçekleştiremedik. Güvenli yapıların ulaşılması, planlı yapılarla mümkün. Denetleme sistemini kuramadık. Demir ve beton denetlemesinden başka bir şey bilmiyorlar”
“YENİ YÖNETİMDEN GÜVENLİ BİR BURSA İÇİN GAYRET ETMELERİNİ ÖNERİYORUM”
Osmangazi Belediyesi’nde 3 Jeoloji Mühendisi olduğunu ve yeterli olmadığını vurgulayan Er, “Neye yetsin? Hangi işi yapsın? Zemin etütlerinin denetlenmesi için lütfen gayret edin. En çok ihtiyaç duyan 24 ilden biri Bursa. Jeopark olayının başlangıcını yaptık. Jeopark dediğimiz zaman kalite anlamında Bursa Jeopark’ı birçok ülkeyi katlar. Sadece Jeoloji Mühendisi bu ülkenin sorununu çözemez. Bu iş gönül işi, eşten, aştan, işten zaman ayırmadan odacılık yapılmaz. Güvenli bir Bursa için gayret etmelerini öneriyorum. Oda Başkanlığı kira gibi. Dönemler çok çabuk geliyor. Biz bu işleri bırakıyoruz ama çocuklarımız güvenli bölgede otursun diye bu işin takipçisi olacağız. Yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
“BU YOLCULUKTA EN ÇOK GÜVENDİĞİMİZ YER AKADEMİK ODALAR”
CHP Nilüfer Belediye Başkan adayı Şadi Özdemir, “Her zaman dirençli kent uygulamasını önemseyeceğiz. Çevre kirliliği, trafik, tarım alanlarına yapılan saldırıları düşündüğümüzde birlikte ortak akıllı bir model geliştirmeliyiz. Kent rantının yüksek olduğu bir ilçede, Belediye Başkanı’nın duruş sergilemesi çok zor. Hepimiz halkımızla birlikte, kent konseyi, mahalle komiteleri, akademik odalar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir cephe oluşturmalıyız. Bilim insanlarıyla mekanizma oluşturmak istiyoruz. Yeni gelen yönetimle birlikte de umarım çalışmalar yürüteceğiz. Bugün Nilüfer ilçesinin marka değerinin yüksek olduğunu biliyor, Nilüfer’de yaşamak istiyorsak sosyal demokrat belediyecilik anlayışının olduğunu bilmeliyiz. Nilüfer’i daha yukarıya taşımak için çaba sarf edeceğiz. Ortaya çıkmış problemleri de biliyoruz. Özel okullar, özel hastanelerin Nilüfer’de olması yeni bir göç talebi oluşturuyor. Bunların da yarattığı ulaşım, trafik sorunları, kentsel dönüşüm problemleri var. Ataevler Bölgesi ciddi bir örnek. 20 binlik nüfusa göre yapılmış bir planlamanın 60 bin nüfusa çıkması kişi başına düşen yeşil alanı, alt yapısı, sosyal donat alanları için uygun bir yapılaşma değildir. Birçok problemi olan kenti biliyoruz. Bu yolculukta en çok güvendiğimiz yerde Akademik Odalar. Kent sorunlarını birlikte minimize edebileceğimizi düşünüyor, yerel seçimlerde desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“RİSKLİ BİNALARIN TESPİT EDİLİP DÖNÜŞTÜRÜLMESİ YERİNE BOŞ ALANLARIN İMAR RANTIYLA DONATILMASI FELAKETTİR”
Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Ali Osman Karahan, “Mensubu olduğum Jeoloji Mühendisleri Odası’nın genel kurulunun, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Mesleğimizin akademik olarak gelişmesinde katkı sağlayan meslek büyüklerimize de teşekkür ediyorum. Mesleğimizin Bursa’da yegane temsilcisi olan Engin Er’e ve bu yükü çeken kıymetli yönetimine de teşekkür ediyorum. Yapmış olduğumuz genel kurul sonucunda da oda yönetimine seçilecek yönetime başarılar diliyorum. Bizleri Bursa’da en güzel şekilde temsil edeceklerine inancımız tam. Geçtiğimiz sene bu vakitlerde ülke olarak asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremleri ile sarsıldık. Dün yine 4.1 büyüklüğünde deprem ile Bursa sarsıldı. Aslında deprem bir felaket değil, ülkemizin depreme hazırlanmaması bir felakettir. Fay hatlarının işlenmemesi felakettir. Riskli yapıların tespit edilip dönüştürülmesi yerine boş alanların imar rantıyla donatılıp yeni binaların yapılması felakettir” diye konuştu.
JMO GÜNEY MARMARA ŞUBESİ ADAYLARI KONUŞTU
Yüzüncü Yıl Grubu adayı Mehmet Yıldız, “Engin Başkanla 2016 yılından beri birçok faaliyette bulunduk. Yarın bu salonda demokrasinin gereği bir şube seçimi yapılacak. Üzgün, kalbi kırık tek bir meslektaşımız bu salondan çıkmayacak. Kazanan jeoloji ve jeoloji mühendislerimiz olacak. Ne Mutlu Türküm diyene” şeklinde konuştu.
Dinamik Jeoloji Mühendisleri Alican Şaban, “Yarın bir seçim var, seçim sonucunda kazanan mesleğimiz ve meslektaşlarımız olacak” dedi.
YORUMLAR