Trendyol’da ‘İmam Nikahı Cüzdanı’ satışı

Resmi nikah sonrası verilen “Aile Cüzdanı”na benzer “İmam Nikahı Cüzdanı”nın online satışa çıkarıldığı ortaya çıktı. Sitedeki ürünün sosyal medyadaki paylaşımlardan sonra kaldırıldığı görüldü.

Trendyol’da ‘İmam Nikahı Cüzdanı’ satışı

T24’te Alkan Şahin’in haberine göre, online satış platformu Trendyol’un web sayfasında, “Dini Nikah Akdi Defteri” ismiyle imam nikahı defteri satışının uzun süreden bu yana yapıldığı öğrenildi.

KÜLTÜR VE TURİZM  BAKANLIĞI: TELİF HAKLARINI ALINMIŞ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescili bulunduğu iddia edilen dini nikah defterinin tanıtım yazısında, “Her imamın bulundurması” ve “içerisinde 240 nikah kaydı yapılabilen bir de nikah kayıt defteri” ifadeleri yer aldı.

T24’ün ulaştığı Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, sitede yer alan 2022/7082 numaralı kararın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı olduğu belirtilerek, “Böyle bir defterle ilgili kayıtlı, resmi bir bilgi sistemde yok. İnternetten belirttiğiniz defteri kontrol ettim. Bu defterin telif hakları, Kültür Bakanlığı’ndan alınmış. Bu tür kitaplar normal şartlarda da bu tür telif hakları alabiliyor, internet sitesinde de bu şekilde beyan edilmiş. Bakanlık tescilli bir karar değildir, sadece bu defteri terif hakları alınmış.

Ürün ilandan kaldırılmadan önce 77,28 TL’den satılıyordu

“TIPKI EVLİLİK CÜZDANI GİBİ KALİTLEİ”

Bir gelenek olarak kıyılan dini nikah uygulamasına ait Nikah Akdi Defteri Trendyol’da satışa çıkarıldı. Alışveriş platformu Trendyol’da satılan “dini nikah cüzdanı”nın açıklamasında ‘Tıpkı evlilik cüzdanı gibi kaliteli’ ifadeleri kullanıldı.

Defterde çocuk bilgilerinin de yer aldığı görülüyor

ÇOCUK BİLGİLERİ DE YER ALIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tescil edildiği belirtilen defter, “çocuklarınız olduğunda doğum saatine kadar yazabileceğiniz” sözleriyle satılıyor. Resmi geçerliliği olmayan defterde ayrıca dua ve farzların da olduğu görüldü.

Dini nikah defteriyle ilgili tanıtımda Diyanet’in “Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mal” diye açıkladığı ‘mehir’ bölümünün de yer aldığı belirtiliyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu: Dinî nikâh yapılması kadının ve çocukların haklarının korunması açısından uygun değildir

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kurul.diyanet.gov.tr adresinde 12.07.2017 tarihinde yayınladığı bilgiye göre, “Ancak günümüzde resmi nikâh olmadan dinî nikâh yapılması kadının ve çocukların haklarının korunması açısından uygun değildir” ifadelerine yer veriliyor.

“LAİKLİĞE VE ANAYASA’YA AYKIRI”

Duruma sosyal medya hesabından tepki gösteren avukat Şule Nazlıoğlu Erol, “Trendyol’da satılıyor. Gözlerime inanamadım. Laikliğe ve Anayasa’ya aykırı. Trendyol’un sahibi kim bu cesareti nereden alıyor. Kadın erkek herkes bunu protesto etmelidir” ifadelerini yazdı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir