Trump-Musk kavgasında yeni perde

Kendi siyasi partisini kurduğunu duyuran teknoloji milyarderi Elon Musk, ABD siyasetinde yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. ABD Başkanı Donald Trump ise Musk’ı “rayından çıkmış tren enkazına” benzetti.

Trump-Musk kavgasında yeni perde

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, “Amerika Partisi”ni kurduğunu duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, eski dostu için “raydan çıkan tren enkazı gibi” dedi. Teknoloji milyarderi, karşı çıktığı vergi indirimi tasarısı temsilciler meclisinde kabul edilince harekete geçti. Kendi siyasi partisini kurduğunu sahibi olduğu sosyal medya platformu X üzerinden paylaştı. Ancak partinin ABD’de seçim kurumlarına resmen bildirilip bildirilmediği henüz bilinmiyor. Federal seçim komisyonu da yeni bir partinin kurulduğuna dair bir belge veya kayıt paylaşmadı.

Güney Afrika doğumlu olduğu için hiçbir zaman başkanlık yarışına katılamayacak olan Musk, partinin liderini kim olacağına dair bilgi de vermedi. ABD siyasetinde yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyen gelişme, Başkan Donald Trump’a soruldu. Trump, “Üçüncü bir parti kurmanın saçma olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyetçi Parti inanılmaz derecede başarılı. Demokratlar ise yollarını kaybetti ama her zaman iki partili sistem vardı. Sistem gerçekten iki taraf için geliştirilmiş. Üçüncü partiler hiçbir zaman başarılı olamadı” dedi.

Trump sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda ise eleştirinin dozunu artırdı. “Elon Musk’ın tamamen “raydan çıkmasını” ve son beş haftada adeta bir tren enkazına dönüşmesini izlemek beni üzüyor” diye yazdı. Peki siyasi analistler ne söylüyor? Musk’ın partisinin başarılı olma ihtimali var mı? Uzmanlara göre ABD’de, yeni bir parti kurmak hem mali hem de hukuki açıdan çok zor. Üstelik seçmenlerin bu tür partilere katılmaya isteksiz olduğu belirtiliyor. En önemlisi de, ABD seçim sisteminin Musk’ın başarısına engel olacağı düşünülüyor.

Çünkü, her eyaletin belirli bir delege sayısı var. Ve o eyalette en fazla oyu alan aday, tüm delegeleri kazanmış sayılıyor. Yani uzmanlar, “Diğer demokrasilerde olduğu gibi küçük bir parti kurup oyların yüzde 20 veya 30’unu alıp meclisteki koltukların bir kısmını kazanamazsınız” diyor. Musk ise senato ve temsilciler meclisinde az sayıda yer edinse bile, partisinin tartışmalı yasa tasarılarında belirleyici rol oynayabileceğini savunuyor.

ABD siyasetine Demokrat ve Cumhuriyetçi olmak üzere iki büyük parti hakim durumda ve yakın tarihte hiçbir üçüncü parti iki partili sisteme anlamlı bir şekilde nüfuz etmeyi başaramadı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir