Türkiye gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı EYT’yi yazdı: En erken…

Türkiye gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, EYT konusunda değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, “EYT’lilere ilişkin yapılacak düzenleme bu sene içinde yasalaşsa bile EYT’liler en erken 2023/Ocak ayında emekli olabilecektir.” dedi.

Türkiye gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı EYT’yi yazdı: En erken…

Türkiye gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, “Çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili yapılacak düzenlemeler ve beklentiler” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Ek gösterge, öğrenci affı, vergi ile çalışanları ilgilendiren diğer düzenlemelere ilişkin Torba Kanun Teklifinin bu hafta TBMM’ye gelmesinin beklendiğini kaydeden Karakaş, asgari ücretin de tespit edilmesinden sonra sıranın EYT’ye geleceğini söyledi.

Karakaş, EYT konusunda şunları yazdı:

“… yaklaşık 23 yıldan beri bekleyen EYT/Emeklilikte sonradan getirilen yaş engeline takılanlara ilişkin dosyanın açılması beklenmektedir.

EYT’liler özetle 1999 yılında mağduriyete sebep olan 4447 sayılı Kanunun yürürlüğe girmeden önce herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı…) bağlı olarak sigortalı bir işe girenlerin bu kanuna değil, işe girdikleri tarihlerdeki emeklilik şartlarına tabi tutularak sorunun çözülmesini talep etmektedir. Ancak yapılacak düzenlemelerin bu şekilde olmayacağı, kapsamın erkeklere ve kadınlara getirilecek prim gün sayısı ya da yaşla sınırlandırılarak kapsamın daraltılması düşünülmektedir.
Artık vaat değil de ivedi olarak düzenleme bekleyen EYT’lilere ilişkin yapılacak düzenleme bu sene içinde yasalaşsa bile EYT’liler en erken 2023/Ocak ayında emekli olabilecektir.
Stajyer ve çırak olarak çalışmış olanların emeklilik konusundaki yakınmalarını daha önceden de müteaddit kez kamuoyunun gündemine getirmiştim. Keza gazetemize EYT’lilerden sonra en çok stajyer ve çırak olarak çalışmış olan okuyucularımızdan hemen her gün yağmur gibi soru ve talepler gelmektedir.
Stajyer ve çıraklara ilişkin henüz bir dosya açılmasının gündemde olmadığını söyleyebiliriz.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir