Türkiye ihracat iklimi endeksi açıklandı

Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi Mart’ta 53,9 olarak gerçekleşerek imalatçıların ihracat ikliminde iyileşmenin sürdüğünü gösterdi.

Türkiye ihracat iklimi endeksi açıklandı

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mart 2022 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

ŞUBAT AYINDA DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mart’ta 53,9 olarak gerçekleşerek imalatçıların ihracat ikliminde iyileşmenin sürdüğünü gösterdi. Böylece ihracat talebi üst üste 14.ay güçlenmiş oldu.

Bununla birlikte şubat ayında 55,2 olan endeksin düşüş göstermesi, iyileşmenin daha sınırlı gerçekleştiğine işaret etti.

ABD BİRLEŞİK KRALLIK VE FRANSA’DA GÜÇLÜ ÜRETİM ARTIŞI 

Mart ayında Covid-19 salgınından kaynaklanan aksamaların göreli olarak azalmasının etkisiyle bazı ana ihracat pazarlarında üretim artışı hızlandı.

ABD ve Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite şubat ayına göre daha güçlü artışlar kaydetti. Büyüme oranları ABD’de sekiz, Birleşik Krallık’ta dokuz ayın en yüksek düzeylerine çıktı.

SAVAŞIN TEDARİK ZİNCİRİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Euro Bölgesi’ndeki en önemli ihracat pazarlarından biri olan Fransa’da üretim artışı mart ayında hız kazandı.

Ancak Ukrayna’daki savaşın tedarik zincirleri ve fiyat baskıları üzerindeki ilk etkileri sonucu bölgenin diğer ülkelerinde yavaşlama gerçekleşti. Martta Almanya, İtalya, İspanya ve Hollanda’nın üretim artışında ivme kaybı gözlendi.

BÜYÜME DÖNEMİ SONA ERDİ

Rusya’da ise üretim keskin bir düşüş sergiledi ve böylece ülkedeki üç aylık büyüme dönemi sona erdi. Polonya’da 13, Çek Cumhuriyeti’nde ise dört aylık büyüme eğiliminin ardından imalat sanayi üretimi hafif düşüş sinyali verdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir