Uzmanı uyardı: Ramazan’da böbrek sağlığına dikkat edilmeli

Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, “Vücuttaki bu değişiklikler böbrek taşı hastalığının oluşumuna ya da tekrarlamasına yol açabilir” dedi.

Uzmanı uyardı: Ramazan’da böbrek sağlığına dikkat edilmeli

Böbrek taşı hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın görülen bir sağlık sorunu olduğunu belirten Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, özellikle Ramazan ayında böbrek sağlığını korumak ve taş oluşumunun önüne geçmek için uyarılarda bulundu.

‘BÖBREK TAŞI HASTALARI ORUÇ ÖNCESİ ÜROLOJİ HEKİMİNE DANIŞMALI’

Oruç tutmak ve böbrek taşı hastalığının oluşumu arasındaki ilişki hakkında bilgiler paylaşan Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, bu konuda yapılan çalışmalar incelendiğinde taş oluşum sıklığına Ramazan ayının bir etkisinin olmadığının tespit edildiğinin görüldüğünü ifade etti.

Yine de kendi gözlemine göre her yıl poliklinik ve acil servislere başvuran hastalar içinde taş düşüren, kum döken ve böbrek ağrısı olanların Ramazan ayında yılın diğer zamanlarına göre bir miktar daha fazla olduğunu gördüklerini işaret eden Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, önerilerini şöyle sıraladı:

‘SAHUR SAATLERİNDE DİKKATLİ OLMALI’

“Oruç tutacak kişiler, eğer iftar ve sahur saatleri arasında dikkatli olmazlarsa, uzun süren susuzluk hali, vücudun normal günlere oranla daha dehidrate kalmasına, idrar miktarının azalmasına ve idrar yoğunluğunun artışına neden olacaktır.”

‘TEKRARI ÇOK İSTEMEDİĞİMİZ DURUMLARDIR’

“Vücuttaki bu değişiklikler böbrek taşı hastalığının oluşumunda ve tekrarında çok istemediğimiz durumlardır. Bu nedenle oruç tutmak isteyen, böbrek taşı rahatsızlığı geçiren hastaların bu kararı, yapılacak böbrek kan değeri, idrar tahlili ve radyolojik görüntüleme sonuçlarının değerlendirilmesiyle kendilerini takip eden üroloji hekimlerine danışarak almaları daha doğru olacaktır.”

‘SIVI ALIMINDA ANA KAYNAK MUTLAKA SU OLMALI’

Ramazan ayında böbrek sağlığını korumak ve taş oluşumunu önlemek için, en az 2-2.5 litre civarında olması gereken idrar miktarının azalmasına müsaade etmemek gerektiğini belirten Doç. Dr. Murat Bağcıoğlu, iftar ve sahur saatleri arasında, nefes alıp verme ve terleme ile olan kayıp da düşünülerek en az 3 litre sıvı alınması gerektiğini belirtti.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir