Vergi mükelleflerinin mutlaka bilmesi gerekenler

Vergi mükelleflerinin mutlaka bilmesi gerekenler bilgiler nelerdir?

Vergi mükelleflerinin mutlaka bilmesi gerekenler

1-Defter ve belgelerin vergi incelemesi için 15 gün içinde ibrazının istenildiği yazılarda bu yükümlülüğe uyulmadığında özel usulsüzlük cezası kesileceği bildirilir. Ceza miktarı az olduğu için bazen mükelleflerce dikkate alınmayabilir.

2- Ancak defter ve belgelerinizi süresinde incelemeye ibraz etmediğinizde bütün KDV indirimleriniz reddedilir üç kat vergi ziyai cezası kesilir ve hakkınızda vergi suçu raporu düzenlenir.

3- Asliye ceza mahkemesinde yapılacak yargılamada da hapis cezası almanız büyük olasılıktır.

4- Her kesimden insanin ticaretle uğraştığı düşünüldüğünde herkesin bu fiilin hukuki sonuçlarını bilmesi mümkün olmayabilir. Aslında DBİY da ibraz yükümlülüğüne uyulmadiginda kdv indirimlerinin reddedilerek ceza kesileceği ve VUK 359 hapis cezasi hükümleri açıkça belirtilmelidir.

5- Mükellefler ticari faaliyetlerini terketseler dahi 5 yıllık zamanaşımı süresi içersinde defter ve belgelerinin inceleme için istenebileceğini unutmamalıdır. Bu nedenle e tebligatlarini takip etmesi, mernis ve iletişim adreslerinin güncel olması gereklidir.

6- İnceleme elemanına süresinde defter ve belgelerinizi ibraz etmediğinizde bir anda milyonluk vergi borcu ve hapis cezası tehdidi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Mükellefiyeti kapatmakla vergi dairesi ile bağınız kopmamaktadir.

7- Sahte fatura kullanma ve düzenlemeden dolayı vergi incelemeleri genelde zamanaşımına yakın sürelerde yapılmaktadır. Bu nedenle ticari faaliyetinizi terkettiginizde defter ve belgelerinizi saklamayı ihmal etmeyin.

8- Şirketlerin tasfiyesi tamamlanıp ticaret sicilinden kaydı silinmediği sürece tüzel kişiliği sona ermeyeceğinden, e tebligatlar ve tebligatlar şirketin adresine gelmeye devam edecektir. Ofisi, işyerini kapatmakla şirket kapanmış olmuyor. Kanuni temsilciler dikkatli olsun.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir