Yabancı yatırımcı Borsa’dan uzak durdu

Bu yıl 15 halka arz tamamlandı ve büyüklüğü 6 milyar liraya geldi. Yabancı yatırımcılar tercihini Türkiye piyasasından yana kullanmadı.

Yabancı yatırımcı Borsa’dan uzak durdu

Yabancı yatırımcıların Türkiye hisse senedi piyasasına uzak kalmaları halka arzlarda da kendini gösteriyor. Dünya Gazetesi yazarı Şebnem Turhan son halka arzlara olan talebin yerli yatırımcıdan geldiğini yazdı:

‘HALKA ARZ TAMAMLANDI’

“Bugüne kadar 15 halka arz tamamlandı ve bunların halka arz büyüklüğü 6 milyar liraya geldi. Dünkü dolar/TL kuruyla hesaplayacak olursak 15 halka arzın büyüklüğü 405 milyon dolarda kaldı. Geçen yıl yapılan 52 halka arzın da toplam büyüklüğü 21.7 milyar lira olmuştu.”

Geçen yıl da bazı şirketler dışında yabancı yatırımcı halka arzlara ilgi göstermedi. Bu yılki 15 halka arzın 10 tanesine yabancı kurumsal veya bireysel olarak katılım gösterirken aldıkları payın büyüklüğü ise 217.3 milyon lira olarak belirlendi.

Böylece bu yılki 6 milyar liralık büyüklüğün sadece 3,6’sı kadarı yabancı yatırımcıdan geldi.

İLK ÇEYREKTE ÇIKIŞ 1 MİLYAR DOLARA GELDİ

“Yabancı yatırımcı son 4 yılda Türkiye hisse senedi piyasalarından yaklaşık 9 milyar dolara yakın bir çıkış gerçekleştirdi. Borsa İstanbul’da martta ise yatırımcılar 506.8 milyon dolar net satım yaptılar.”

‘BORSADA ARZI YERLİ SATIN ALDI’

“Yılın ilk çeyrek döneminde ise yabancıların alımları 46.2 milyar dolar, satımları 47.2 milyar dolar oldu.”

Böylece net satım tutarı 991 milyon 66 bin 963 dolar olarak gerçekleşti. Yabancı yatırımcı ocakta 267.3 milyon dolar, şubatta ise 217 milyon dolarlık net satış yapmışlardı.

Merkez Bankası haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yılbaşından beri ise 15 Nisan ile biten hafta itibarıyla hisse senedinde 1 milyar 23 milyon dolarlık satış, DİBS’te 910 milyon dolarlık satış ve ÖST’de ise 5 milyon dolarlık net satış olmak üzere toplamda 1 milyar 937 milyon dolarlık yabancı çıkışı yaşandı.”

“15 Nisan ile biten haftada, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasındaki payı yüzde 36,8 seviyesindeydi. Dün itibariyle ise yabancı yatırımcının borsadaki payı yüzde 36,74 oldu.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir