‘Yaş ve prim düşecek’ iddiası: Yeni düzenleme kapıda

Son EYT düzenlemesi sonrası milyonlarca kişiye emekli olma hakkı tanındı. EYT’yi kaçıranlar için de yeni formüller üzerine duruluyor. İşte detaylar…

‘Yaş ve prim düşecek’ iddiası: Yeni düzenleme kapıda

EYT için uzun yıllardır mücadele veren yüzbinlerce kişi EYT yasası sonucu emekli olmaya başladı. EYT’den yararlanamayanlar için ise yeni formüller üzerine çalışılıyor.

Adeta ‘mini EYT’ olarak adlandırılabilecek düzenleme olursa binlerce kişi için yeni emeklilik kapısı aralanacak.

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ DİKKAT: 10 YIL PRİM VE YAŞ ŞARTI…

Milli Gazete’nin aktardığına göre; kısmi emeklilik kapsamında, en az 10 yıl prim ödemiş olan kişiler emeklilik tercihinde bulunabilecekler. Bu programdan yararlanabilmek için ilk koşul 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak, ikinci koşul ise Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) üyesi olmaktan geçiyor.

Kısmi emekliliğe hak kazanabilmek için kişilerin 3600 prim gününü (10 yıla eşdeğer) tamamlamış olmaları ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurmuş olmaları gerekmekte.. Bu üç koşul eğer sağlanırsa, bu kriterlerin en son yerine getirildiği tarihe göre belirlenen emeklilik yaşı esas alınarak emekli aylığı başlatılıyor.

BAĞ-KUR PRİM GÜN ŞARTI 9000’DEN 7200’E DÜŞECEK

Bağ-Kur üyelerine yönelik reformun bir parçası olarak prim günü şartı 9000’den 7200’e düşürülecek. Bu değişiklik, Bağ-Kur üyelerinin 5400 prim gününden (15 yıl) sonra kısmen emekli olabilecekleri ve 900 günlük bir avantaj sağlayacakları anlamına gelmekte.. Ancak emekliliğe hak kazanabilmek için yaş şartını yerine getirmeleri gerekmekte.

Düzenleme prim günü eksik olanlar için DE bir çözüm sunuyor. Kişiler bu düzenleme kapsamında sunulan borçlanma imkânından yararlanarak gerekli prim gün sayısını tamamlayabilecek.

TARIM İŞÇİLERİ İÇİN KISMİ EMEKLİLİK SÜRECİ

Tarım işçileri de düzenlemesinin dışında bırakılmıyor. Tarım sigortası kapsamında 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartlarını yerine getirerek kısmi emeklilik yardımlarından yararlanabilecek. Kadınlarda 40-54, erkeklerde 44-58 yaş aralığında olanlar yaşa bakılmaksızın 10 yılı (3600 prim günü) doldurduktan sonra emekli olabilecek.

Kısmi emeklilik için 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK’lılar için 4500 prim günü (12,5 yıl) şartı aranmakta. Ayrıca 25 yıldan beri sigortalı olmak ve kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş olmak gerekmekte.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir