Bülent Civanoğlu
Bülent Civanoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bu film hiç değişmiyor!

İzlenmesi gereken savaş filmlerinin bence başında gelir:

Yönetmeliğini Fransis Ford Coppolo’nun yaptığı, başrollerini Martin Sheeen ve Marlon Brondo’nun oynadığı Kıyamet (Apocalypse Now).

Filmin konusu tanıdıktır: Vietnam Savaşı sırasında Albay Walter Kurtz (Marlon Brando), Amerikan ordusuna başkaldıran asker kaçakları ve yerlilerden oluşan bir orduyu yönetmektedir.

Yüzbaşı Willard (Martin Sheen), Kamboçya-Vietnam sınırında bağımsız bir bölge yaratan ve burayı acımasız yöntemlerle yöneten Albay Walter Kurtz’u (Marlon Brando) öldürmek için yola çıkan istihbarat subayını canlandırır.

Albay Kurtz’un savaş sırasında yaptığı her şeye göz yumulmuş, silaha ve paraya boğulmuştur. Ama gün gelip namlularını ABD’ye de çevirince hemen Pentagon tarafından kalemi kırılır.

Bugün de Rusya’da benzer şeyler yaşanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel ordusu olduğu söylenen 25 bin kişilik Wagner şirketi, Çar olarak adlandırılan Devlet Başkanlarına ve Moskova’ya başkaldırmış durumda.

Avrupa ve sivil toplum kuruluşları tarafından Ukrayna Savaşı‘nda en ön saflarda çarpışan bu paramiliter grubun savaş suçları işlediği iddia ediliyordu. Ama bu paralı askerlerin Ukrayna’da işlediği savaş günahları Putin’in bir kulağından girip diğerinden çıkıyordu.

Wagner şirketinin başında bulunan Yevgeny Pnigojin, Ukrayna Savaşı’nın başarısızlık olduğunu söyleyerek, Moskova’ya Putin’e başkaldırdı. Kimilerine göre 25 bin ila 50 bin askeri olduğu söylenen bu Oligark, Rostov kentini işgal ederek bir silahlı başkaldırı gerçekleştiriyor.

Aynı Kıyamet filminde olduğu gibi kendi ülkesini yaratmak için elinden geleni yapıyor.

Putin ise dün kankası olan Yevgeny Pnigojin’i hain ilan etti. Ulusa yaptığı konuşmalarda Wagner’e silah bırakması çağrıları yapıyor.

Bu arada Wagner’in başındaki Oligark’ın da kalemi kırılmış durumda.

Tüm bunlar olurken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, olup bitenleri elinde patlamış mısır ile bir komedi filmi tadında seyrediyor.

Aslında biz bu filmin içerisinde yaşadık.

Filmdeki ABD gibi ya da günümüzdeki Putin gibi belli grupları senin karşındaki adamlarla çarpışıyor diye güce ve paraya boğarsan, kısacası ne istedilerse verirsen sonuçta gün geliyor o namlular sana dönüyor.

Yani bu film hiç değişmiyor.

HABERLER