Bülent Civanoğlu
Bülent Civanoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Keser döndü sap döndü

Tam 30 yıl önceydi…

MHP’nin 4. kongresinin kapanış konuşmasında kürsüye çıkan Genel Başkan Alparslan Türkeş, bir sürpriz yapıp başlıyordu şiir okumaya:

Dörtnala gelip Uzak Asya’dan

Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan

                        bu memleket, bizim.

Bilekler kan içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak

ve ipek bir halıya benziyen toprak,

                        bu cehennem, bu cennet bizim.”

Herkes donup kalıyordu.

İşte böyle bir şairdi Nazım Hikmet.

Türkeş bile onun vatan sevgisini kabul etmiş, çektiği acıları ve mücadelesini özümsemişti.

Ama gaflet ve dalalet içerisinde olan birileri tabii ki vardı.

2019 yerel seçimler öncesi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş, bir toplantıda rakibi CHP adayı Mustafa Bozbey’i eleştireyim derken, şöyle diyordu:

Türkan Saylan, Uğur Mumcu, Nâzım Hikmet, Bahriye Üçok… Nerede dinle diyanetle problemi olan adam varsa hepsinin ismini belirli bir merkezlere verdin.”

Aktaş’ın bu cümleleri kurarken tarih ve edebiyat bilmediği belli oluyordu da siyaset bilmediği de apaçık ortadaydı. Çünkü siyasette çoğu zaman geç olsa da Süleyman Demirel’in dediği dibi “Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner!..”

O hesabın döndüğüne bugün kendi gözlerimizle şahit olduk.

Galiba güzel günler göreceğiz, çünkü Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa’da 2024 yılını Nazım Hikmet Yılı ilan etti.

Başka bir açıdan bakıldığında, eskilerin dediği gibi gerçekten intikam soğuk yenen bir yemekmiş.

Ayrıca Bursa’da çektiği acı ve özlemi sayfalara döken Nazım Hilkmet’in edebi yönü gibi dünyaca tanınmışlığı da bir artı getiriyor Bursa’ya. Şilili Şair Pablo Neruda bile öyle diyor mavi gözlü dev için:

“Biz onun yanında şair miyiz!..”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey’in, şairin 61. ölüm yılı olan 3 Haziran günü bu duyuruyu yapması oldukça anlamlıydı.

Buradan eski Başkan Aktaş’a bir tavsiyem var. Emekliliğinizde bol bol Nazım okuyun, belki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık yakındığı “fikri iktidarı” belki sağlayabilirsiniz ya da Alparslan Türkeş gibi bir şiirini ezberlersiniz.

Nazım’ın bir eserini öner derseniz, Kuvayi Milliye Destanı tam size göre.

 

HABERLER