Bülent Civanoğlu
Bülent Civanoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Operasyon

Algıda seçicilik mi desem mesleki dezenformasyon mu desem bilemedim…

Uzun yıllar polis muhabirliği yapınca insan ister istemez operasyon haberlerini biraz daha yakından inceleyip birkaç kez okuyor.

Seçimden sonra Türkiye’de kabinenin değişmesi ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya fırtınası esiyor. İstanbul Valiliği görevinde de bulunmuş bu bürokratın icraatlarını, sabaha karşı yapılan operasyonları, her sabah kalkınca haberlerde görüp işitiyoruz.

Sanki mayıs ayında yapılan seçimleri muhalefet partisi kazanmış, iktidara gelen başka bir Cumhurbaşkanı kabineyi kurmuş, bu başarılı bürokratı bulup ‘Hadi koçum yalın kılıç saldır zalimin üzerine’ demiş gibi bir hava estiriliyor.

Teknik detaylara hakim olmayan ya da bilmeyen televizyon yorumcularımız başlıyor Ali Yerlikaya’nın başarılarından bahsetmeye…

Ama şu soruyu soran yok: Bu çeteler cirit atarken, mafya sokak ortasında birbiriyle çatışırken, kara para akladığı iddia edilenler euroları saç bigudisi yaptıkları görüntüleri paylaşırken bu ülkede İçişleri Bakanlığı yok muydu?

Bu makam Ali Yerlikaya ile mi kuruldu ya da muhalefet seçimi kazandı da at sahibine göre kişner misali İçişleri Bakanlığı çalışmaya mı başladı?

Kimse bu soruyu sormuyor mu acaba? Bu çeteler cirit atarken kendisinin tek meziyeti muhalefete laf yetiştirmek ya da hakaret etmek olan, genelgeler ile görüntü alınmasından alkol yasağına kadar bir takım işlerle uğraşan, hayatında bir tek güvenlik makalesi okumayan, ama sorsan dağdan dağa seken Süleyman Soylu neredeydi?

Bilmeyenler için aydınlatma yapayım… Bu yapılanlar planlı operasyondur, yani ihbar ya da istihbarat birimlerinden gelen bilgiler toplanarak suç örgütü kurduklarından şüphelenilenler takibe alınır. Bir dosya yapılır, bu kişilerin geçmişte ve takip süresince işlediği suçlar bu dosyada toplanır.

8 KASIM ÇARŞAMBA GÜNÜ İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA’NIN AÇIKLADIĞI, FUTBOL VE DİĞER SPOR MÜSABAKALARINDA BAHİS VE ŞANS OYUNLARI DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUNA (7258 SAYILI) MUHALEFET VE SUÇTAN KAYNAKLANAN MALVARLIĞI DEĞERLERİNİ AKLAMA SUÇLARINA YÖNELİK SAKARYA MERKEZLİ ÜÇ İLDE GERÇEKLEŞTİRİLEN OPERASYONDA YAKALANAN 43 ŞÜPHELİDEN 25’İ TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ. (BURAK CAN TOKYÜREK/SAKARYA-İHA)
Sakarya merkezli İstanbul ve Bolu illerinde düzenlenen yasa dışı bahis ve kara para aklama suçlarına ilişkin “Sibergöz” operasyonunda gözaltına alınan 43 şüpheliden 25’i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Daha sonra bu suç örgütü hakkında bir şema çizilerek örgüt içerisindeki yönetici ve üyeleri tespit edilerek mağdur ifadeleri, teknik takip materyalleri bu dosyada toplanır. Bu dosyaların oluşması bazen 1 yıldan fazla zaman alır.

Şimdi insana sormazlar mı bu suç örgütleri hakkındaki dosyalar yeni mi yapılıyor diye?

Yoksa yapılmış da yeni mi işleme konuyor?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Valilik yaptığı sırada İstanbul’daki çete dosyalarını işleme koyup operasyon için düğmeye basmak için gücü kudreti yok muydu?

Benim buradaki amacım işini doğru düzgün yapmaya çalışan İçişleri Bakanı Yerlikaya’yı eleştirmek değil. Sadece AK Parti’nin 7 yıl bu görevde tuttuğı eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun döneminde bu dosyalar varsa neden işleme konulmadı, onu sormak?

Ya da bu dosyalar her raftan inip bakanlığa brifing verildiğinde gazeteci Tolga Şardan’ın yazdığı gibi İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ı bile isyan ettiren bilgi sızıntıları olup çeteler kuş olup uçuyor muydu?

HABERLER