Bülent Civanoğlu
Bülent Civanoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Perinçek Rambo 3’ü seyretse böyle gaflete dalmazdı!

VHS kasetlerden aksiyon filmleri seyrederdik. Bu filmlerde en sevdiğimiz kahramanlardan biri Rambo‘ydu.

İlk filmde Sylvester Stallone, ülkesi için yıllarca savaşmış, ama toplum tarafından dışlanmış eski bir Amerikan askerini canlandırıyordu. Kendisini dışlayan, hor gören topluma ve devlete, kendi yöntemi ile karşı çıkıyordu.

Daha sonraki filmin senaryosu Pentagon‘da yazılmış, buram buram ABD propagandası kokuyordu.

3. filmde ise Rambo’nun savaşı bitmişti. Tayland’da inzivaya çekilmiş, kendisini meditasyona vermişken Vietnam’daki albayı onu buluyordu. Afganistan’a gidecek silahları ulaştırmak için Rambo’dan yardım istiyordu (Bu silahlar basit piyade tüfekleri değildi. Bir savaşçının tek başına kullandığı, omuzdan atılan ve helikopterlerin korkulu rüyası Stinger füzeleriydi). Rambo, görevi kabul etmiyordu. Ancak albayı bu zor görevde silahları mücahitlere ulaştırıyor, Sovyet işgal güçleri tarafından yakalanıyor ve ağır işkenceler görüyordu. Haberi alan Rambo, hemen Afganistan’a hareket ediyordu. Hatta bir sahnede Ruslar bir köyü helikopterle yok ediyordu. Rambo, mücahitleri örgütlüyor, omuz omuza savaşıyordu.

Filmin sonunda kahraman Amerikan askeri albayını kurtarıp peşindeki Rus komutanı da kullandığı helikopterle birlikte havaya uçuruyordu.

Bu film çekildiğinde Sovyetler‘in çökmesine 3 yıl vardı ve o dönem Hollywood’un en pahalı filmiydi. ABD, Afganlara nasıl yardım ettiğinin adeta propagandasını yapıyordu.

Gerçekte de Afgan mücahitler bu Stinger füzeleri sayesinde Ruslara karşı savaşı kazandılar.

Evet, ABD de başına bela olacak olan bu savaşçıları nasıl eğittiğinin, nasıl yardım ettiğinin, nasıl palazlandırdığının ve omuz omuza nasıl çarpıştığının filmini çekmişti.

Yani ABD daha sonra Taliban’a evrilecek bu savaşçıları paraya ve silaha boğdu. Bu şımarık çocuklar babalarının başına bela olunca ABD Afganistan’ı işgal etti. 20 yıl sonra ABD çekilme kararı alınca Taliban birçok bölgeyi ele geçirerek başkent Kabil’e girdi.

Biz gelen göçmenleri falan tartışırken, 45 yaşına geldiğim halde, daha nasıl birisi olduğunu anlayamadığım, 84 bin oy alarak devletin rotasını çizdiğini iddia eden Doğu Perinçek şöyle bir açıklama yaptı:

Taliban Afganistan’ı kurtardı. Mustafa Kemal Paşa’nın Türkiye’de yaptığı gibi Afganistan’ın Kurtuluş Savaşını başardı.”

Taliban karanlığıyla Mustafa Kemal’i aynı cümlede kullanmak bile densizliktir. Kuvayı Milliyecileri gözü dönmüş militanlarla karıştırmak gaflet ve dalaleti aşabilir.

Perinçek için bence artık dönecek İslamcılıktan başka yer kalmadığı için böyle konuşuyor da olabilir.

ABD’nin yarattığı Frankenstein bugün Afganistan’da iktidarda. Anadolu’da bir laf vardır: “Bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü?” ABD de boşu boşuna, orada durup dururken kimseyi öpmez. ABD, kuvvetlerini öyle oradan apar topar değil, bilinçli, planlı olarak çekti.

İleriki günlerde göreceğiz. ABD, bu Taliban’ı komşusu İran’ı istikrarsızlaştırmak için mollalara karşı nasıl sopa gibi kullanacak.

Perinçek’e bir tavsiyem var. Netfilx’ten açsın ve Rambo 3’ü seyretsin. Orada ABD ile Taliban’ın temelleri olan mücahitlerle nasıl kanka olduklarını görebilir. Belki o zaman akıllanılır, gaflet ve dalalete sapmaz.

HABERLER