Bülent Civanoğlu
Bülent Civanoğlu
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yollar ve yol arkadaşları

Geç tanıştım J.R.R Tolkien’ın o dev dünyası ile…

Yirmili yaşlarımın ortasındaydım. İlk olarak Hobbit’i okudum. Fantastik bir hayal gücü ürünü kurguları seviyordum ama “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesi bana yepyeni boyutlara kapılar açmıştı.

Hikayenin kahramanlarından Frodo’nun görevi bütün dünyaya hakim olmak için yaratılan o tek yüzüğü Elf demircilerinin dövdüğü yer olan Hüküm Dağı‘ndaki lav çatlaklarına atarak yok etmektir. Bütün dünyaya yayılan kötülüğü ve onun mimarı Sauron’u yok etmek için çıktığı yolculuk, bana Gandi’nin İngilizlere başkaldırmak için denize doğru çıktığı tuz yolculuğunu hatırlatır.

Bizim tarihimizde de böyle önemli yürüyüşler vardır. Siyasi tarihimizin kilometre taşları olmuştur. Benim unutamadıklarımın başında tabii ki 1993 yılında yapılan Madenci Yürüyüşü gelir.

Genel Maden-İş Genel Başkanı Şemsi Denizer’in kış ortasında Zonguldak’taki madenleri kapatmaya çalışan Turgut Özal’a direndiği yürüyüş unutulmazlardandır. Arkasına bir şehri alarak yürütülen hak mücadelesi bu ülkede ne kadar unutturulmak istense de hafızalarda canlı durmaktadır.

Daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü de yakın tarihimize damga vuran olaylardandır. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası alınan OHAL kararlarının FETÖ’den çok muhalif, gazeteci ve akademisyenleri sindirmeye yönelik kararlarından ortaya çıkmış hukuksuzluklara bir başkaldırıydı…

O gün 69 yaşında olan Kemal Kılıçdaroğlu yaz ayında Ankara’dan İstanbul’a kadar yürümüştü. Ama galiba Süleyman Demirel’in o ünlü sözü doğru çıktı.

Ne adaletsizlikler ne de yollar yürümekle aşındı.

CUMHURIYET HALK PARTISI GENEL BASKANI KEMAL KILICDAROGLU ADALET YURUYUSUNUN SONUNDA MALTEPE MITINGINDE KONUSTU FOTOGRAF: ZIYA KOSEOGLU/CHP GENEL MERKEZI

Bugün başka bir yürüyüş karşımızda duruyor.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin haşarı çocuğu Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da seçim sonrası partide değişim isteyerek yollara düştü.

Özcan, CHP’nin bazı kişilerin işgali altında olduğunu, Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkanlıkta seçim kaybetmesi için tutulduğunu iddia ediyor.

Kimileri sokakta hak aranmaz dese de Gandi dev Hindistan’ı İngiliz sömürüsü altından, sokakta yaptığı yürüyüş ve açlık grevleri ile özgürleştirdi.

Tanju Özcan da bugün CHP’yi kendince özgürleştirip, Yüzüklerin Efendisi’ndeki Frodo gibi kötülüğün kaynağı Mordor diyarını ve onun hükümdarı Sauron’u yok etmek için yola çıkmış durumda.

BOLU BELEDIYE BASKANI TANJU OZCAN, ANKARA’DAKI CHP GENEL MERKEZINE GERCEKLESTIRECEGI ‘DEGISIM VE ADALET’ YURUYUSUNU BASLATTI. FOTOGRAF-MURAT KUCUK-BOLU-DHA

Ama benden kendisine tavsiye: Yanına Frodo’nunki gibi yol arkadaşları bulmalısın!

Saruman, Aragorn Legolas, Gimli, Bromir, Sam, Merry, Peregrin gibi yol arkadaşları bulmalısın.

Geçmişte kalan, parti içi demokrasinin yanından geçmeyen, baraj altında kalan CHP’nin Genel Başkanlığından istifa eden Deniz Baykal’ı mega star gibi sahneye çıkarıp partinin başına geri döndüren şakşakçı Mehmet Sevigen gibi kişileri yanına alırsan, akıl hocan da Önder Sav olursa…

Benden söylemesi yaya kalırsın tatar ağası…

HABERLER