Esmanur Çelebi
Esmanur Çelebi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Dürtüsel satın alma

Hayatımızı tehdit eden bir durum varken neden alışveriş yaparız?

Bildiğimiz üzere Covid-19, 2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına aldı.

Sokağa çıkma yasakları, kısıtlamalar, karantina ve izolasyonlar günlük hayatımızda en sık kullandığımız kelimeler haline geldi.

Tüm bu süreçte bizler alışveriş yapmayı, özellikle internet üzerinden satın alma işlemlerini sıklıkla gerçekleştirir olduk, değil mi?

Öyleyse bu durumun nedenlerini anlamaya çalışalım.

Dürtüsel satın almakendiliğinden, düşünmeden ve aniden gerçekleşen satın alma eğilimi” olarak tanımlanmaktadır.

Tüm dünyayı saran Covid 19‘la birlikte özellikle online alışverişler dürtüsel satın almanın etkisiyle oldukça artmıştır. Tüm bu satın alma işleminin altında yatan şey birçoğumuza eşlik eden kaygıdır.

İnsanların hastalığa karşı tehdit algısı ne kadar artarsa kaygı seviyeleri de o yönde artış gösterecektir.

Artan kaygı ise dürtüsel satın alma davranışını artıracaktır. Bu kriz durumunda insanlar kaygılarını azaltmak için dürtüsel satın alma davranışını sergileyebilirler.

Dürtüsel satın almanın duygu ile ilgili bir davranış olduğu kolaylıkla söylenebilir.

Dürtüsel satın almayı etkileyen özellikler ise üç şekilde ele alınmaktadır. Bunlar kişisel, çevresel ve ürünle ilgili özellikler olarak sıralanabilir.

Amerikan Psikoloji Derneği (APA), kaygıyı “bir bireyin yaklaşan tehlike veya felaketi beklediği, kaygı ve somatik gerilim semptomları ile karakterize edilen duygu” olarak tanımlamaktadır.

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci en basit şekli ile beklenmedik ve aniden ortaya çıkan bir durumdur. Kişiler kontrollerinin olmadığı bu tarz durumlarda hayatlarını kontrol altına almak isteyebilirler. Dolayısıyla bu kontrol isteğine “bir şeyler satın almak” eşlik edebilir.

Gördüğümüz gibi tüm bu karmaşanın ortasında bir şeyler satın almak birçoğumuzun sergilediği bir davranış haline geldi. Elimizin altındaki telefonlarla bu işlemi çok da kolay yapar hale geldik.

Peki siz pandemi süreci boyunca dürtüsel satın alma davranışınızın arttığını fark ettiniz mi?

HABERLER