Furkan Kahraman
Furkan Kahraman
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Babacan’ın yeni partisi ve eski sorular…

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, daha önceleri bakan olarak geldiği Bursa’ya ilk kez muhalefet partisi lideri olarak geldi.

Günün ilk programında yerel basının temsilcileri ile buluştu, onların sorularını yanıtladı.

Kısa sürede teşkilatlanmasını tamamlamış, seçimlere girmeye hak kazanmış bir partinin lideri olarak özgüveni yerinde, kendinden emin açıklamalarda bulundu.

Platformda kendisi ile eski Adalet Bakanı ve Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin, Bursalı Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ile Bursa İl Başkanı Serkan Özgöz yer aldı.

Daha önce de defalarca aynı yanıt verilmesine karşın yine ‘anket’ sorusu soruldu, takdir edersiniz ki yine aynı yanıt alındı. Babacan, bu kez ek olarak ‘Bize sahada gösterilen ilgiyi yansıtacak bir anket yok’ değerlendirmesinde bulundu ki; DEVA Partisi’ne gösterilen ilgiyi anlatmak için güzel bir ayrıntı idi bence…

Babacan, partisinin merkezine hukuku ve temel hak ve hürriyetleri koymuş. Türkiye’nin hukuktan giderek uzaklaşmasının en temel sorun olduğunu ve ekonomik sıkıntıların da bu sebepten kaynaklandığını dile getirdi.

Yine sorulmaktan bıkılmayan ‘ittifak’ sorusuna da ‘Seçim sath-ı mailine girmeden konuşmanın gereği yok. O gün gelsin değerlendiririz’ cevabını verdi.

Erdoğan’ın söylemlerinin tehlikeli bir dilin yansıması olduğunu söyledi. Gücün tek elde toplanması sebebiyle yaşanan aksaklıklara ve sorunlara değindi.

Babacan’ın ‘kendini anlatmaya çalıştığı’ bu toplantıda bazı sorulara yanıt vermediğini de eklemek gerek. Bunda Babacan’ın soruları tek tek almak yerine üçer üçer almasının ve soruların uzunluğunun da katkısı var tabii.

Bir de ulusal-yerel fark etmeksizin Babacan’ın ‘yeni’ sözleri yerine ısrarla AK Parti döneminin sorulması da ilginç bir durum. Hal böyle olunca, iş ‘günah çıkarma’ denemesine gitti, karşımızda yeni kurduğu parti ile duran lider de geleceğe dair açıklamalarını soru sorulmadan dile getirdi.

Babacan, ilk kez muhalefet olarak geldiği Bursa’da beklediği gibi bir ilgiyle karşılaştı.

Bir zamanlar iktidar mensupları harici siyasilerin yoğun tepki gördüğü Kapalıçarşı’da vatandaşlarla görüştü, sorunları birinci ağızdan dinledi.

İşin organizasyon kısmına geldiğinde ise bazı aksaklıklara rağmen İl Başkanı Serkan Özgöz ve yönetiminin başarılı bir sınav verdiğini söyleyebilirim. İl başkanlığı binasının açılışında toplanan hatrı sayılır kalabalığı da göz önünde bulundurursak kurucu yönetim rüştünü ispat etti de diyebiliriz.

Hazır sözü açılmışken, il başkanlığı binasının Nilüfer’de olması eleştirilmiş, hatta dalga geçilmişti; hatırlayacaksınız.

Siyasette eski alışkanlıkların geride bırakılmasını savunan, bu konuda söylemleri olan bir partinin il binasının da kimilerine göre ‘cesur’ bir kararla Nilüfer’de olması yadırganmamalı. Şehrin dinamiklerinin merkezden git gide uzaklaştığını, iş merkezlerinin, sanayinin ve gençlerin buluşma noktasının Nilüfer olduğunu hesaba katarsak alınan bu karar partinin daha çok işine yarayacaktır.

Eldeki tüm veriler ışığında İl Başkanı Serkan Özgöz’ün daha görünür olması, şehrin sorunlarına karşı DEVA’nın önerilerini daha gür sesle dile getirmesi, partinin Bursa’daki görünürlüğüne katkı sağlayacaktır.

Genel siyasette ise elinde ekonomi gibi önemli bir kart olan Babacan ve DEVA Partisi, sakin ve kutuplaştırmaktan uzak siyaset dili ile yeni bir siyasi iklim vaat etse de, seçmenin bu çağrıya nasıl karşılık vereceğini sandıkta göreceğiz.

Her parti gibi iktidar hedefi elbette var, ancak ilk seçim için elde edecekleri oy oranı ile de kritik öneme sahip olacaklar. Bu süreçteki performansları da siyasi ömürlerini ve gelecekteki iktidar planlarını doğrudan etkileyecek.

Bakalım Babacan’ın sükuneti, siyasetin yüksek tansiyonunu bastıracak mı?

HABERLER