Furkan Kahraman
Furkan Kahraman
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’da CHP için yerel seçimin anahtarı o afişte saklı!

Millet İttifakı’nın kaybettiği, Cumhur İttifakı’nın Meclis çoğunluğunu elde ettiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yeni bir dönem için milletten vize aldığı seçimlerin üzerinden yaklaşık üç ay geçti.

14 Mayıs’ta ilk turu, 28 Mayıs’ta ise ikinci turu gerçekleştirilen seçimler sonrası muhalefet cephesinde ‘ittifak’ bazında derin çatırdamalar kendini gösterirken, en büyük sarsıntı şüphesiz Cumhuriyet Halk Partisi cenahında gerçekleşti.

Önce ittifak bünyesinde yer alan DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Partilerinin CHP listelerinden seçime girerek yaklaşık 40 vekil çıkarması, sonra söz konusu vekillerin partilerine dönerek CHP’ye yönelik eleştirilerde bulunması; oy oranını artıran CHP’nin vekil sayısının bu sebepten düşmesi; ittifakın Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu’na ilişkin ortaya atılan ilk turda HDP’yle işbirliği iddiası, ikinci turda Kılıçdaroğlu’nun ittifaktaki diğer partilerle görüşmeden Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ile mutabakat imzalaması gündemi hayli meşgul etmişti.

İttifak içerisinde seçim sonrası bir fetret devri yaşanmış, İYİ Parti mevcut tabloda yoluna tek başına devam edeceğini açıklamıştı.

Ama yine de söylemek lazım, siyaset uzun maratondur. İlerleyen günlerde ittifak konusu yeniden değerlendirilebilir.

Hal böyleyken en sert eleştirilerle yüzleşen isim de Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

Seçimin hemen ardından sorumluluğu üzerine alarak görevden çekilmesi beklenen Kılıçdaroğlu, genel kanının aksine genel başkanlıkta kalmayı tercih etti.

Seçim öncesi tüm anketlerde (iddialara göre) ittifakın en az oyu alan ismi olan Kılıçdaroğlu, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için umutlu konuşuyor, yetmiyor partinin kurmaylarından ve altı dönemdir vekil koltuğunda oturan Faik Öztrak, bu seçimde Konya’yı bile kazanacaklarını söylüyor.

Elbette siyaset iddia işidir. Bakarsınız bu iddia da gerçek olur ancak konumuz bu değil.

Yerel seçimlere 6-7 ay kala CHP tabanının bir kısmı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu genel başkan olarak görmek istedi. İmamoğlu da bu amaçla bir dizi toplantı yaptı ancak son kararı İBB adaylığı oldu.

Şimdilerde Özgür Özel’in adı geçse de değişim sancısının ardından CHP’de ne doğacak göreceğiz.

Gelelim Bursa’ya…

Hararetli ve değişim mesajları ile öne çıkan Osmangazi İlçe Kongresi’nin ardından bu hafta sonu Nilüfer ve Yıldırım’da kongre heyecanı yaşanacak. Sonrası zaten bildiğiniz gibi il başkanlığı seçimi…

Peki CHP, Bursa’da ne yapar?

Açık konuşmak gerekirse İYİ Parti’nin kendi başına seçime girdiği bir senaryoda CHP’nin 2019’daki gibi bir oy oranını yakalaması zor görünüyor.

Mustafa Bozbey ismi tabanda bir heyecan yaratsa da parti içerisinde sorun yaşadığı isimlerin çokluğu, uyum içerisinde çalışma ihtimalinin az olduğunu ortaya koyuyor.

Hatırlarsınız, 2019’da da Bozbey, dönemin CHP İl Başkanı Hüseyin Akkuş ile görüş ayrılığına düşmüş, seçim sonuçlarının ayrı noktalardan takip edilmesine kadar varan bu süreç belki de Bursa’nın muhalefet açısından kaybına, Kılıçdaroğlu’nun içerisinde bir yara olmasına sebep olmuştu.

2024’te ne olur, şimdiden kestirmek güç.

Ancak aşağıdaki fotoğraf, size partinin içerisinde bulunduğu ruh halini yansıtması açısından fikir verir diye düşünüyorum.

Fotoğrafta CHP Bursa İl Başkanlığı çatısına asılan bir afiş göze çarpıyor.

Afişte “İlk turda salladık, ikinci turda kazanacağız” yazıyor.

Doğru tahmin, afiş üç ay önceki seçimden kalma.

Bozbey, Osmangazi kongresinde yaptığı konuşmada umut vurgusunu öne çıkarmış, Kılıçdaroğlu da tahmin edileceği üzere ‘kolları sıvayarak’ seçim gezilerine başlama kararı almıştı.

Hani diyorum ki;

Hazır kollar sıvanmışken, ‘değişim’ heyecanı CHP’nin başında duman iken, biriniz de çatıya çıkıp şu afişi indirse nasıl olur?

En azından işleri biraz daha ciddiye aldığınızı göstermiş olursunuz.

Bu atalet devam eder ise CHP’nin genel seçimlerde yaşadığı sallantı, yerel seçimlerde esaslı bir yıkıma neden olacak.

Benden söylemesi…

HABERLER