Yeniden Refah Partisi Bursa İl Başkanı Murat Kolancı, EYT meselesine ilişkin ortada henüz net bir taslak olmadığını ve formüllerin geliştirileceğini söyleyerek “Bu iş dört sene önce de çözülebilirdi. Bu insanları bu kadar üzmeye gerek yoktu. Şu anki açıklamalarla EYT’lileri mutlak mutlu etmenin mümkün olmadığını görüyoruz” dedi.
Kolancı, Norm Haber’de Furkan Kahraman’ın hazırlayıp sunduğu ‘Normal Sorular’ programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kolancı, EYT konusuna ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Matematik yalan söylemez. EYT’lilerin bu ülkeye bir yıllık maliyeti yirmi beş milyar TL. Sadece kur korumalı mevduattan önümüzdeki ayın sonuna kadar, bu ayın sonuna kadar aldığımız rakamlarla devletin ödemesi gereken rakam neydi? 150 milyar TL. Bakın bütün EYT’lilerin problemini çözüyorsunuz. 25 ile 27 milyar TL arasında. 27 milyar diyelim. Öteki tarafta yüz elli milyar. Burada yaşadığımız handikabın altıda birine bir yıllık bütün EYT’lerin problemini çözebiliyorsunuz. Tabii EYT’yi bir problem olarak görmek zaten başlı başına bir hata. İnsanlar kazandığı hakları elinden alınmamalı. Bunlar zamanında hak edilmişti fakat birtakım yenilemeler, yeni gelişmeler, alınan kararlar imzalanan evraklar neticesinde bu insanların mağduriyeti meydana geldi. Ben de EYT mağdurlarından bir tanesiyim. Bunlar çözülmeyecek hadiseler değil. Yani bu insanları da bu kadar böyle üzmeye de gerek yoktu. Yani şubat ayında yapacaklar. Bence önümüzdeki ay da yapabilirler. Dört sene önce de yapabilirlerdi. Mesele yapıp yapmamakla alakalı değil. Tabii ki yapılabilir. Yani biz yapacağız diyoruz. Genel başkanımızın noter tasdikli belgesi var. Yani nedir noter tasdiği? Bu işi yapmazsan bununla alakalı idari işlem başlatabilirsiniz. Bu bir iddia değil, ispattır. Bizim çalışma hayatında başka bir sıkıntımız var. Bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. ilgili kişiler bunu hiç gündeme getiriyorlar mı? Getirmiyorlar mı? Bilmiyorum. EYT programında da bahsetmiştim. bir anne düşünün. dört aylık, beş aylık. Ki ben bu cümleyi söylediğimde bir hanımefendi ablamız, kardeşimiz. Dedi ki başkanım ben üç aylık çocuğumu kundaktaki çocuğumu komşuma bırakıp gidiyorum diye o salonda dahi bir ses yükseldi. Düşünsenize bu ülkede bir anne çocuğunu bırakıp 12-8 vardiyasına gidiyor. Bu çocuğun anne şefkatine, anne eğitimine ihtiyacı varken ekonomik şartlarımızın bizi maalesef getirdiği noktalardan bir tanesi. Ha bana derseniz ki Türkiye’de işçi ile alakalı veya çalışma hayatıyla alakalı en büyük kanun çıkarılması ne olur derseniz bence bu daha önemli. Çünkü nesiller yetiştiren annelerdir. Anneler evde yok. Anneler de hanımefendiler de çalışmak zorunda kalıyorlar. sunduğumuz şartlar vardiyalı sistemde maalesef buna Uygun değil. Baba işe gidiyor. Anne işten geliyor. Çocuk varsa Allah ömür versin. Dedesi, anneannesi, babaannesi varsa onlarla zaman geçiriyorsa ne ala? Ama bu ailenin, o çocuğu kreşe yerleştirebilecek parası olsa zaten. Bir aileden ikinci kişi çalışmak zorunda kalmaz. Yani bizim aslında bütün resmin tamamına baktığımızda refah seviyemizle alakalı hadiselerden kaynaklanmış durumlar bunlar. Yoksa bugün bu ülkede çalışanın ekonomik şartları iyi olsa bugün çok daha farklı şeyler konuşabiliyor olurduk” diye konuştu.
EYT konusunda henüz net bir taslak olmadığını ve formüllerin geliştirileceğini söyleyen Kolancı, “Günün sonunda bağlanan emekli maaşlarının çok yeterli olmayacağı kanaati var üzerimizde. şahsen. Ben öyle düşünüyorum. Açıklanan raporlara göre bir çözümü olmayacaktır ama iyileştirilmesi noktasında biz Yeniden Refah Partisi olarak yine tavrımızı ortaya koyarız. en başta söylediğimiz gibi bir şeye doğruysa doğru demek. Güzelse tebrik etmek. Tavrımızda çok net bir şekilde ortaya koyacağız ki şu anki açıklamalarla EYT’lilerin mutlak mutlu edilmesinin mümkün olmadığını görüyoruz” dedi.
YORUMLAR