Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, bir yıldır yaptığı projelerin değerlendirme toplantısını Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.
Düzenlenen basın toplantısına, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti Bursa Milletvekillerinden Refik Özen, Mustafa Yavuz, Osman Mesten, Ahmet Kılıç, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı İrfan Akkaya, AK Parti ve MHP Belediye Meclis Üyeleri katıldı.
2024 yerel seçimlerinden itibaren Yıldırım’da yaptıkları projeleri anlatan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, 6 ay önce yola çıktıklarını ve birlik ve beraberliği çok önemsediklerini belirtti. Başkan Yılmaz, “Gönül rahatlığıyla ne varsa Yıldırım’da var, diyebiliyoruz. Bu misyonla aldığımız görevi birlik ve beraberliğin yansıması olarak hemşehrilerimizi her zaman dinledik, esnaf ziyaretleri, bölge toplantılarıyla, sokaklarımızda birebir yaptığımız ziyaretlerle yol haritamızı oluşturduk. Kendi hayallerimiz için değil vatandaşlarımızın hayalleriyle burada olduğumuzun sorumluluk bilincini vardık” ifadelerini kullandı.
“YILDIRIM’I DİRİ TUTARAK HÜCRELERİNİ YENİLİYORUZ”
En önemli konunun imar ve kentleşme olduğunu dile getiren Yılmaz, “Bursa kontrolsüz yapılaşmayla karşılaşmış bir şehir. Biz de çözümlerimizle vatandaşlarımızın karşısına çıktık. Yıldırım, Bursa’nın yüzde 21’inden fazlasını oluşturuyor. Yıldırım’da metrekareye 6 bin kişi düşmekte. Bu nedenle sosyal alanlar oluşturmak ne kadar zor olsa da geçtiğimiz dönem içerisinde söz verdiğimizin daha fazlasını yaptık. 1986’dan beri imar problemleri olan bölgeleri ele aldık. 662 bin metrekarelik alanda imar problemlerimizi giderdik. Şu anda Hacivat, Çınarönü imar uygulamasında 3. defa askıya çıktık ve itirazları değerlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Haklı gördüğümüz itirazlar ve vatandaşları anlayarak çözümün parçası haline getiriyoruz. Bugüne kadar 20 bin tapu dağıttık. 30 bin ailenin mülkiyet problemlerini çözdük. 15 bin de mülkiyet sorunu olan aileler var, birkaç ay içerisinde onu da tamamlayacağız. Bir yol haritası ortaya koymuştuk ve karşılık bulduğunu gördük. 13 mahalleyi kapsayacak bir kentsel dönüşüm yapıyoruz. Yeni sosyal yaşam alanları üretmeyi hedeflediğimiz bir yaklaşımla 4 buçuk milyon metrekarelik alanda bu plana başlamış olduk. Bu çalışmalar Ankara Caddesi’nde devam ediyor. Yaşamın devam ettiği bir bölgede sağlıklı bir operasyon gerçekleştirmiş olacağız. Biz Yıldırım’ı diri tutarak, hücrelerini yenileyerek bu süreci yönetiyoruz” açıklamalarında bulundu.
“DAVUTKADI’DA 235 KONUT YAPTIK”
Tamamlanan kentsel dönüşüm projelerinden bahseden Yılmaz, Mevlana 8. etap çalışmalarının devam ettiğini, Davutkadı’da başladığını söyledi. Davutkadı’da 278 binanın yıkılıp 235 konut yaptıklarını belirterek, bölgedeki yoğunluğu hafiflettiklerini vurguladı. Ulus’ta rezerv konutları yaptıklarını belirten Yılmaz, 284 konut, 28 dükkan, 307 araçlı otopark yaptıklarını söyledi. Bursa’da kentsel dönüşüm konusunda tecrübeli bir kuruma dönüştüklerini ifade etti. Yıldırım’ın birçok bölgede özel sektöre destek vererek kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, Kentsel Dönüşüm Uzlaşı Ofisi kurduklarını anlattı. Hak sahiplerinin, özel sektörün sorunlarını çözecek ve uzlaştıracak bir mekanizma olduğunu belirten Yılmaz, dönüşümleri imar uygulamalarıyla yaptıklarını ve kamuya da yük getirmediklerinin altını çizdi.
YILMAZ’DAN BU DÖNEMDE 30 BİN KONUT HEDEFİ
Bu dönem hedeflerinin 30 bin konut üretmek olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Ciddi konut ihtiyacımız var. Otopark ihtiyaçlarının giderildiği alanlara ihtiyacımız var. Kütüphanelerimizi, parklarımızı gören herkes Yıldırım’dan taşındığını fakat geri dönmek istediğini söylüyor. Yıldırım’ın Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini hazırlayarak, afet anında yapacağımız eylemleri de planlayacağız. Bu belge ile birlikte Yıldırım’ın dijital halini oluşturacağız. 30 bin konutla Yıldırım’ın çehresini oluşturacağız. Metruk binalarında yıkımına devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm ve imar uygulamarıyla birlikte sadece binaları yenilemiyor, yolları genişleterek, sosyal yaşam alanlarını da oluşturuyoruz. Eğitim Caddesi’ni, Kestel Çimento Fabrikasına kadar ulaştıracak güzergahta da imar çalışmalarımızı yaptık. Ankara Yolu’na alternatif olan 3. bir güzergahta planlıyoruz. Çelebi Mehmet Bulvarı’nı devam ettirerek, Ankara Yoluyla birleştirecek bir güzergah tasarladık. Büyükşehir Belediye Başkanı’na, onlara kazandırdığımız yerler olduğunu ve bize vermelerini istedim. Bu mülkiyetlerle birlikte alternatif güzergahları biz açalım, kentin doğusunda trafik problemini çözelim diye bir teklif götürdük. Umarım kabul görürse birlikte kentin doğusunun trafik problemini çözmüş oluruz” diye konuştu.
“KÜREKLİDERE’DE BİR ÇOCUK KÖYÜ TASARLAYACAĞIZ”
Tamamlanan yeşil alanlardan bahseden Yılmaz, “Bir milyon metrekareden fazla yeşil alan kazandırmıştık. 41 tane mahalle parkı yaptık. Hünkar Korusu, Bursa’ya hizmet edecek çok güzel bir yer olacak. Değirmenönü’nde 100 bin metrekarelik bir alanda çalışıyoruz. Küreklidere’de bir Çocuk Köyü tasarlayacağız. İnsanımızın huzur bulacağı, gençlerimizin buluşacağı alanlar ürettik. Tükettiğimiz enerjinin tamamını da yeşil enerji olarak kazanmayı hedefledik. Tesislerimiz, havuzlarımız çoğalıyor. Elektrikli araçlara geçiyoruz. Öğrenci nüfusunun yoğunluğu batı da fakat öğrencilerin ilgi gösterdiği kütüphaneleri Yıldırım’da kazandırdık. Uyumayan Kütüphane’nin sayılarını artırmaya başladık. Karapınar Mahallesi’nde Gençlik Merkezi Kütüphanesi oluşturduk ve orasıda dolu. Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi Kütüphanesi’nin da Haziran ayında açılışını planlıyoruz. Yavuzselim Mahallesi’ne de bir kütüphane kazandıracağız” diye anlattı.
Bursa’nın en büyük spor kompleksinin Yıldırım’da Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi olduğunu dile getiren Yılmaz, spor alanında gerçekleştirdikleri projeleri de sıraladı. Yıldırım’ın birçok mahallesinde halı saha, spor kompleksi açtıklarını dile getiren Yılmaz, amatör spor kulüplerine de destek verdiklerini söyledi. Tamamlanan kadın spor merkezlerini de anlatan Yılmaz, talepler doğrultusunda erkekler içinde bir spor merkezinin de açılışını yaptıklarını belirtti. Bursaspor yöneticileri ile Yıldırım Belediyesi destekleriyle Bursaspor Spor Lisesi’ni de bu yıl içerisinde kazandırmayı planladıklarını söyleyen Yılmaz, Bursaspor’un şampiyonluğunu da kutladı. Sporcu Sağlığı Merkezi oluşturacaklarını vurgulayan Yılmaz, Yunus Emre Spor Kompleksi’nde kapalı antrenman salonları açacaklarını söyledi.
“70 BİN KİLOGRAM MAMA ÜRETTİK”
Sahipsiz sokak hayvanları içinde doğal yaşam alanlarında ağırladıklarını söyleyen Yılmaz, “Bu dönem Pativet Mobil Tedavi Aracımız ile mahallelerde hizmet veriyoruz. Haybulans sistemimizi de devreye almış olduk” dedi. Tamamlanan kapalı pazar alanlarını da anlatan Yılmaz, Yıldırım’da 15 kadın kooperatifi olduğunu da dile getirdi. Paratik uygulamasını hayata geçirdiklerini anlatan Yılmaz, vatandaşların atıklarını biriktirerek getirdiklerini ve karta puan yüklediklerini söyledi. Doğayı korumak amacıyla gerçekleştirdikleri bu projeye vatandaşların da talep gösterdiklerini belirtti. Mama Üretim Merkezi’yle de 130 kilogramdan yemek atığından 70 bin kilogram mama ürettiklerini vurguladı.
“AMACIMIZ PLASTİKSİZ BİR YILDIRIM”
165 okulda arıtma tesisi kurmayı hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, 125 bin öğrenciye çelik termos dağıtacaklarını ve plastik kullanımını azaltmayı amaçladıklarını dile getirdi. Bu projeyi kütüphanelerde hayata geçirdiklerini söyleyen Yılmaz, üye olan öğrencilere çelik termos dağıttıklarını anlattı. Yıldırım Kafeler açacaklarını belirten Yılmaz, Dr. Sadık Ahmet’te açılacak bu kafeye herkesi de davet ederek sözlerini bitirdi.
YORUMLAR