YRP Bursa adayı Yalçın: Kira desteği vereceğiz!

Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sedat Yalçın, yerel seçimler öncesi projelerini anlatmak üzere 2’nci basın toplantısı düzenledi. Yalçın, çalışmalar sonucunda, istihdam artışının, sağlık hizmetlerine erişimin, fakirlik oranında azalma, toplumsal barışa katkının, gelir dağılımına adaletin düzeleceğinin ve sosyal dışlanma düzeyinin azalacağını ifade etti. Ayrıca Yalçın, gençlere ulaşım, yemek, barınma, kira desteği de verileceğini söyledi.

YRP Bursa adayı Yalçın: Kira desteği vereceğiz!

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan tarafından Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı AK Parti Bursa eski İl Başkanı Sedat Yalçın olarak açıklanmıştı.

Yalçın, geçtiğimiz hafta projelerini açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısının 2’ncisini gerçekleştirdi.

YRP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yalçın, kısaca geçtiğimiz hafta düzenlediği toplantının ana başlıklarını anlatarak konuşmasına başladı.

Yalçın, konuşmasının devamında bu haftaki sunacağı projelerinin ilkinin sosyal politikalar olduğunu belirtti. Yalçın, sosyal politikalarının amacının 3 başlıkta özetlenebileceğini söyledi. Bunların ilkinin toplumsal refahı artırmak olduğuna dikkat çeken Yalçın, risk gruplarını desteklemek ve son olarak sosyal dayanışmayı artırmak olduğunu vurguladı.

‘KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEYECEĞİZ’

Sosyal politikaları uygularken eşit bir biçimde uygulamanın çok önemli olduğunu dile getiren Yalçın, “Adaletli bir dağıtım, eşitlik ilkesine uygun bir sosyal yardım anlayışı son derece önemli. Kapsayıcı olacağız ve kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Temel prensiplerimiz, eşitlik ilkesi, katılımcılık ve adalete uygunluk” dedi.

Sosyal politikaların uygulama alanlarının hangi başlıklar altında çalışacaklarını söyleyen Yalçın, çalışmalar sonucunda, istihdam artışının, sağlık hizmetlerine erişimin, fakirlik oranında azalma, toplumsal barışa katkının, gelir dağılımına adaletin düzeleceğinin ve sosyal dışlanma düzeyinin azalacağını ifade etti.

“KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ DESTEKLEYECEĞİZ”

Bursa olarak odak noktalarından bahseden Yalçın, “Kadınlara özel çalışmalarımız olacak. Gençlerimizin beklentilerini karşılayacak politikalarımız olacak. Yaşlılarımızın bakım ihtiyacı büyüyecek. Bu konuda ileriye yönelik stratejiler olacak. Emekli konusu yerel yönetimlerin de konusu olacak. Çocuklar ve engelliler için de projelerimiz olacak” diye konuştu.

İlk olarak kadına karşı şiddet konusunda acil müdahale konusuna değinen Yalçın, “Mevcut kullanılan mobil uygulamaların geliştirilmesi gerekli. Sıcak yuva merkezleri olacak. Bu konuları disiplinli bir şekilde yöneteceğiz. Kadın girişimciliğini destekleyeceğiz. İş garantili ara eleman eğitimleri yapacağız, esnek çalışma saatleri sunacağız. Kadın kooperatifleri ile ilgili yeni bir model önereceğiz. Kadın kooperatiflerinde yenilikçi bir yaklaşım öneriyoruz. Bursa’mızda da çok fazla kadın kooperatifi var. Sistematik bir çalışma yok, iyi niyetli amatör bir çalışma var. Örneğin Büyükşehir Belediyesi’nin Busmek diye bir kurumu var. Özel olarak bir dış ticaret merkezi olacak. Biz ciddi bir tasarım, kadınlarımıza makine ve teçhizat desteği vereceğiz. Kadınlarımız hem evinde çocuklarına bakıp, yemeğini yapıp hem de 10 tane mont üretebilecek. Ev ekonomisine ciddi bir müdahale ve dış ticaret potansiyeli oluşacak. Bursa’nın ulaşım problemlerine de olumlu yansıyacak. Yüksek bir katma değer ulaşacak. Buradan hem belediye kazanacak hem de kadınlarımız kazanacak. Bunu kadın kooperatifleri içerisinde de yapacağız. Busmek’te bunları öğrenip sistem başlayacak” diye anlattı.

“KADINLARA VE GENÇLERE REFAH KART VERİP ÖDÜLLENDİRME SİSTEMİNİ UYGULAYACAĞIZ”

Kadınlara ‘refah kart’ vereceklerini belirten Yalçın, 18 yaş üstü kadınlar için tanımlanacak bir kart olduğunu belirtti. Yalçın, “Miktar bazında elektriği, suyu, doğalgazı ne kadar tasarruflu kullanırsa o kartta müthiş bir ödüle dönüşecek. Kadınlarımızın kartlarına puan olarak yüklenecek. Çöpleri ayrıştırıyorsa, evde yalıtım, yağmur suyu hasadı yapıyorsa, evlerde dikey tarım aparatı kullanıyorsa ödül sistemi olacak. Bu puanları ulaşımda ve marketlerde kullanabilecekler” şeklinde konuştu.

“ANNELERDEN ÇOK BABALARIN EĞİTİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Güçlü aile modeli konusuna değinen Yalçın, “Aile eğitimi vermek istiyoruz. Kadın kültür sanat evleri gibi alanlar oluşturmak istiyoruz. Aile uzlaştırma birimleri kurmayı düşünüyoruz. Boşanma oranları oldukça arttı. Uzmanlardan yararlanarak, boşanma aşamasında çiftlerle görüşmek istiyoruz. Annelerden daha çok babaların eğitilmesini istiyoruz. Birçok kadınımız fırsat eşitliği imkanı bulamamış. Birçok yeterliliği var ama iş bulamıyor. Fırsat eşitliği üzerinde duracağız ve bir birim bunun üzerine çalışacak. Çalışan anneler için özel izinler planlayacağız. Kadınların talepleriyle ilgilenecek bir birimde olacak” dedi.

“ÖĞRENCİLERE KİRA, YEMEK, BARINMA DESTEĞİMİZ OLACAK”

Genç refah kartının da sunulacağını belirten Yalçın, “Gençler üzerinde nitelikli zaman kullanımını başarmalıyız. Gençlerin kütüphanelerde, sanat ortamlarında geçirecekleri süreleri izlemek istiyor, gençlerin sosyalleşme alanlarını artırmak istiyoruz. Başarılarını ödüllendirmek için, ulaşım, yemek, barınma, kira desteği vereceğiz fakat bu performansı nitelikli işlerde geçirmelerini isteyeceğiz. Öğrenci açlığı diye bir şey gündeme geldi. Biz karnı aç öğrencinin olduğu bir ülkede yöneticilerin yerinde oturmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BURSASPOR İÇİN BİR E-SPOR TAKIMI KURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Teknoloji takımı, start up ve istihdam yönünde projelerini anlatan Yalçın, lise düzeyinde olan öğrencileri takip edip ödüllendirmek istediklerini açıkladı. Yalçın, “Ar-ge çalışması konusunda bir buluş elde ettiklerinde biz bu çocuklarımızın yanında olacağız ve destekleyeceğiz. Bursa’nın bir teknoloji takımı olacak. Birçok alanda ücretsiz internet sağlayacağız. Bursaspor için bir e-spor takımı kurmayı hedefliyoruz. Öğrenci yurtlarının da bir teması olacak. Yaşanabilir, küçük bir kent havasına sokacağız” diye belirtti.

“UYUŞTURUCU KULLANIMI İLKOKULA KADAR İNDİ, İZLANDA UYGULAMASINI BURSA’YA UYARLAYACAĞIZ”

Uyuşturucu ile mücadelede İzlanda deneyiminin Bursa’ya uyarlanması konusunda bir projesi olduğunu dile getiren Yalçın, “Aile protokolleri sağlanarak gençlerin nitelikli zaman geçirmelerini sağlamak amaçlanıyor. Çocuk en geç 22.00’da evde olacak. Toplu ebeveyn yürüyüşleri yapıldı. Bunun sonucunda uyuşturucu, alkol ve sigara kullanımında Avrupa birinciliğinde olan İzlanda, yüzde 7 seviyelerine geriledi. Spor kalitesi arttı. Bu Bursa’ya da uyarlanabilir. Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelede sadece güvenlik birimleri rol alıyor. Bir netice alınamıyor. İlkokullara kadar inmiş korkunç bir düzeye ulaştı. Bunun ciddi bir programa alınması gerekiyor ve biz bu programı Bursa’ya alacağız” ifadelerinde bulundu.

“YAŞLILAR VE EMEKLİLERİMİZ İÇİN ‘MAHALLE HUZUR KONAKLARI’ OLACAK”

Yaşlı ve emekliler için sosyal ortam alanları yapacaklarını vurgulayan YRP Başkan adayı Yalçın, “Emekliler, yaşlılar mutlu değiller. Onları kendi sosyal ortamlarından, mahallelerinden, camisinden, kahvesinden koparmadan, kendi mahallelerin bir kıyısında binamız olacak. İsterse gece, isterse gün boyu da kalabilir. Yemek, barınma sorunlarının olmayacağı ‘Mahalle Huzur Konakları’ olacak. Türkiye’deki huzurevi mantığının değişmesi gerekiyor. Yalnız yaşayan büyüklerimiz ile ilgili sorunlarımız var. Yalnız yaşayan bir kadın düşünün. Çok büyük tehlike altında. Bu yaşlılarımızı izleyeceğiz. Bir de evlilik dolandırıcıları var. Her türlü güvenceyi sağlayacak bir mekanizmaya ihtiyaç var. Bunların hepsini düşünüyoruz. İnegöl, Oylat, Mustafakemalpaşa gibi yerlerde yapacağımız Termal Sağlık Köylerinden yaşlılarımız öncelikli olarak yararlanacak. Mahalle seraları ve kent tarımıyla yaşlıları, emeklileri topraktan koparmayacağız” şeklinde konuştu.

“BELEDİYENİN SOSYAL KONUTLARINDA YAŞLI VE EMEKLİLERE ÖNCELİK SAĞLAYACAĞIZ”

Yaşlı ve emekliler için ekonomik destekleri olacağını dile getiren Yalçın, seçim döneminde popülist vaatler olabileceğini söylerken, sunduğu projelerin planlamasının yapıldığının da altını çizdi. Emekli maaşlarına bakılarak, kirada oturan yaşlıların birinci hedefleri olacağını söyleyen Yalçın, “Yaşlılarımız kentsel dönüşüm işine girişmişse, riskli yapı inşaat maliyetinin yüzde 25’ini biz karşılayacağız. Kira öder gibi faizsiz ev sahibi olma uygulamasında yaşlılara öncelik sağlayacağız. Gerekirse küçük evlerde oturacağız. Şehrin kiraya verilebilir konut stoğunu yükseltelim. Kiraları baskılamak ve stoğun sağlam tutulması için 150 metre kare ev varsa 75 karesinde kendimiz oturup, 75 karesini kiraya verebiliriz. Belediyenin sosyal konutlarında yaşlı ve emeklilere öncelik sağlayacağız. Ulaşımda indirimli kart uygulaması var. Bu duruma bakacağız ve dengeleri bozmadan radikal bir adım atmak istiyoruz. Yaşlılara ve emeklilere bir indirim yapacağız. Yaşlıların ve öğrencilerin olağanüstü bir sıkıntısı varsa yöneticilerin önceliği bu kesimler olmalı. İnsan odaklı bir yaklaşım olacaksa finansman konusunda kararlı olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YALÇIN’DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ÖNEM VURGUSU

Okul öncesi eğitimde bilimsel bir tespitin olduğunu anlatan Yalçın, okul öncesi eğitimin çok değerli olduğunun altını çizdi. Okul öncesi eğitim alan bir çocuğun, almayana göre 15 bin kelime fazla bildiğini aktaran Yalçın, Bursa’da bu seviyenin kapatılması gerektiğini ve tüm çocukların birinci sınıfa gittiğinde bu sorunları yaşamaması gerektiğini belirtti.

“BURSA’DA OTİZM KÖYÜ OLACAK”

Bursa’ya ‘Otizm Köyü’ yapmayı planladıklarını vurgulayan Yalçın, bu konunun çok önemli olduğunu söyledi. Yalçın, “Anne, çocuğunun otizmli olduğunu fark etmezse bu çok zor bir durum haline geliyor. Anne, babanın çocuğa bakması zorlaşabiliyor. Biz otizmli çocuklarımıza özel bir köy yapmak istiyoruz. Bunun dünyada çok güzel örnekleri var. Doğal bir ortamda rehabilitasyon hizmetini vermek istiyoruz” diye anlattı. Devamında, kız çocuklarına eğitim fonu sağlayacaklarını açıklayan Yalçın, ekonomik nedenlerle eğitimini sürdüremeyen kız çocuklarını destekleyeceklerini ve bu süreci takip eden bir sistem oluşturulacağının altını çizdi. Eğitim almayan bir kız çocuğu kalmayacağına vurgu yapan Yalçın, “Okullarda akran zorbalığı konusu var bir de. Bu konuda rehabilitasyon desteği vermek, göç kaynaklı çocuklarla uyum sorununun üzerinde duracağız. Tam gün eğitim alan öğrencilere yemek desteği vereceğiz” dedi.

“ENGELLİLERE İSTİHDAM SAĞLAYARAK ÇALIŞABİLECEKLERİ ORTAMLAR OLUŞTURACAĞIZ”

Engelliler için ‘şehir ofisi’ kurulacağını söyleyen Yalçın, engellilerin taleplerinin bu ofise bildirilebileceğini, Bursa Engelliler İstihdam ve Üretim Vakfı kuracaklarını belirtti. Engellilerin çalışabileceği ortamlar olacağını söyleyen Yalçın, engelli istihdam çalışmaları yapılacağını aktardı. Dil öğrenme problemine de değinen Yalçın, ‘Uluslararası yabancı dil pratiği, doğal ve yaşam kampı’ kurarak, burada hem tatil köyü gibi sosyal bir ortamın hem de dil pratiği yapılabileceğini anlattı. Sokak hayvanları konusunda da çalışmaları olacağını belirten Yalçın, barınak kapasitesinin artırılıp, aşı ve kısırlaştırma çalışmalarının olacağını da ifade etti.

Yalçın, son olarak sosyal yardım programları yapacaklarını, açlık sınırı altında olan aileleri takipte kalacaklarını söyleyerek su, gıda, ulaşım, barınma yardımları yapacaklarını ifade etti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir