Yumurtayı buzdolabına koyanlar yandı, milyonlarca insan biliyormuş

Yumurtayı buzdolabında saklayanlar dikkat… Bazı ürünler buzdolabında saklanırken bazı ürünlerin ise buzdolabında saklanmaması gerektiği bildirildi. Tazeliklerini korumak için çoğu yiyeceği buzdolabında saklanmasını tercih ederken yumurta ile ilgili ilginç bir açıklama yapıldı. Açıklamayı ünlü şef James Martin yaptı.

Yumurtayı buzdolabına koyanlar yandı, milyonlarca insan biliyormuş

Ekmeği, yeşil fasulyeyi, kahveyi buzdolabında saklıyorsanız hata yapıyorsunuz! Doğru saklanmayan yiyecekler çok kısa bir süre sonra çöpe gider. Çabuk bozulan, küflenen, tazeliğini yitiren yiyecekleri korumanın yolu ise oldukça basit: Doğru yerde saklama.

Patates

Patatesleri buzdolabına koymak tadının kaçırmasına neden olur. Bu yüzden patateslerinizi buzdolabına koymak yerine serin bir yerde saklayın. Patates düşük ısıda bekletildiğinde şekere dönüşür. Bu nedenle lezzetlerini kaybederek ağızda şekerli bir tat bırakır. Ayrıca lifli yapısı kaybolunca yumuşar.

Domates

Soğuk hava olgunlaşma sürecini durdurduğundan buzdolabı, domatesler için iyi bir saklama alanı değildir. Domatesler kilerinizde veya oda sıcaklığında saklanır. Domatesleri buzdolabında sakladığınızda dokusu bozulur ve lezzetinin bir kısmını kaybeder.

Sarımsak ve soğan

Sarımsak ve kuru soğan kabukluysa oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Patates, soğanların filizlenmesine neden olabilecek etilen yaydığından patateslerden ayrı saklayın. Sarımsakların ve soğanların en iyi arkadaşı, karanlıktır. Geniş, ışıksız bir alanınız mevcut değilse, hava geçişi için birkaç delik açtığınız kâğıt torbalar içerisinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde soğan ve sarımsakları istediğiniz her yerde depolayabilir ve aynı zamanda da karanlık ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Çikolata

Çikolata düşük ısıda lezzetini kaybeder. Siz de dolapta tuttuğunuzda çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka görmüşsünüzdür mutlaka… Ayrıca, hızlı bir şekilde kokuları emer. Bu nedenle çikolatadan dolapta muhafaza ettiğiniz başka yiyeceklerin tadını alabilirsiniz.

Patlıcan

Patlıcan soğuğa karşı oldukça hassastır. Buzdolabında saklanan patlıcan yumuşar, bu yüzden onları oda sıcaklığında tutmak daha doğrudur. Patlıcan çok hassas bir sebzedir. Düşük ısıda sulanır, sıcakta da kurur.

Salatalık ve kabak

Salatalık buzdolabında yumuşar ve rengi koyulaşır. Ayrıca zaman geçtikçe yüzeyi yapışkan bir hal alır. Kabak buzdolabında saklandığında yumuşar ve küfle kaplanır.

Avokado

Buzdolabına konulan avokado nemini kaybeder. Bu nedenle avokadoları bir meyve kabında oda sıcaklığında saklamak en doğrusu olacaktır.

Bal

Soğuk ve nem, balın kristalleşmesinin hızını artırır. Buzdolabında saklanan bal tadını ve faydalarını kaybedebilir. Eğer satın aldığınız bal doğalsa oda sıcaklığında, karanlık bir yerde, ağzı kapalı bir şekilde sonsuza dek bozulmadan saklayabilirsiniz.

Ekmek

Bazı insanlar ekmeği buzdolabında saklamanın taze tutmak için en iyi yol olduğunu düşünürler. Ancak bu doğru değildir. Birkaç gün içinde tüketecekseniz ekmeği buzdolabında saklamanıza gerek yok. Çünkü düşük ısı ekmeğin yapısını değiştirir ve tadının kaybolmasına sebep olur. Ayrıca buzdolabında bekletilen ekmek kısa sürede nemlenir ve küflenir. Unlu mamüller kağıt poşetlerde oda sıcaklığında muhafaza edilmeli. Ekmeği de cam veya paslanmaz çelikten yapılmış kutularda saklayabilirsiniz.

Zeytinyağı

Zeytinyağını 12 – 16 °C’de saklamalısınız. Buzdolabı zeytinyağı saklamak için uygun değildir.

Kahve

Kahve buzdolabında tutulmaz çünkü diğer yiyeceklerin kokuları kahveye siner ve bu da kahvenin tadını kaybetmesine neden olur. Kahveyi serin ve karanlık bir yerde saklayın. Eğer buzdolabında tutarsanız kahvenin tüm yapısı değişir, içerisindeki yağ kaybolur. Yağ, kahvenin kokusundan sorumludur. Düşük ısıda saklanan kahvenin kokusu ve tadı yok olur.

Yeşil fasulye

Yeşil fasulyeyi buzdolabına koymak faydalarını kaybetmesine neden olur. Taze fasulyeleri dondurabilir ve bu sayede yıl boyunca lezzetini kaybetmeden tüketebilirsiniz.

Muz

Buzdolabına konulan muzların rengi siyaha döner. Muz 14-15 derece sıcaklıkta olgunlaşır. Bu nedenle yeşile dönük muz satın aldıysanız onları buzdolabında saklamayın. Oda sıcaklığında olgunlaştırın. Olgunlaşmış muzlar da buzdolabında saklanmamalı çünkü muzun soğukta dış yüzeyi kararır.

Yumurta

Ünlü şef James Martin katıldığı bir TV programında yumurtaları asla buzdolabına koymayın dedi. Yumurta kabuklarının gözenekli olduğunu, buzdolabındaki tüm tatları emeceğini, bundan dolayı da lezzetlerinin değişebileceğini anlattı. Bu yüzden yumurtaları buzdolabında değil kuru ve serin bir yerde saklamanın en iyisi olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir