Zam yağmuru! Nelere zam geldi? Tam liste…

Seçim sonrası birçok ürüne zam geldi. Asgari ücrete yapılacak zammın gölgesinde, büyük fiyat artışları yaşanmaya devam ediyor. Milyonlarca vatandaş hangi ürünlere zam geldi? Sigaraya zam geldi mi? Akaryakıt fiyatları ne kadar? İphone’ye zam mı geldi? sorularının yanıtlarını arıyor. İşte zam gelen bazı ürünlerin listesi…

Zam yağmuru! Nelere zam geldi? Tam liste…

Haber: Ece GÖKÇE

2023 milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından birçok ürüne zam geldiğine yönelik haberler gündemdeki yerini aldı. Seçimlerden sonra siyasiler tarafından yapılan açıklamalar ve piyasa koşullarının etkisiyle bazı ürünlerde fiyat artışları gözlemlendi. İşte seçimlerden sonra fiyatı değişen bazı ürünlerin listesi:

BUDO’DAN ZAM KARARI

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURULAŞ’a bağlı BUDO, deniz otobüsü fiyatına yüzde 40 zam yaptı.

Gıda zammı:

EKMEĞE ZAM

Seçimlerden sonra zamlar peş peşe geldi. Yeni buğday alım fiyatları, toptan un fiyatını yüzde 21,4 artırdı. Bunun markette satılan unun fiyatına da yansıyacağı belirtilirken, makarnaya da 1-2 ay içinde yüzde 15 zam gelmesi bekleniyor. İstanbul’daki fırıncılar ise gelecek ay 240 gram ekmeğin 6 TL’den 8 TL’ye çıkmasını isteyecek.

ZAM ŞAMPİYONU PATATES OLDU

Seçim sürecinin baş aktörü haline gelen soğanın market fiyatı 2022’de yüzde 314,6 artarken üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 603,3 ile kuru soğanda görülmüştü. Soğanın yerini bu kez patates devraldı. TÜİK verilerine göre mayıs ayında fiyatı en çok artan ürün patates oldu.

ÇAYA KALLAVİ ZAM

Çaykur, çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yaparken, yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi.

Akaryakıt: Seçimlerden sonra petrol fiyatlarındaki artışlar nedeniyle akaryakıt fiyatları da yükseldi. Rekor fiyatlara ulaşan benzin, motorin ve LPG fiyatları bir kez daha yükseliyor. Yarın geceden itibaren benzine 2.70, motorine 1.40 zam geliyor.

Elektronik Ürünler: Elektronik cihazlarda da fiyatlar arttı. Özllikle iPhone Türkiye fiyatlarınada dudak uçuklatan zam geldi. Apple özellikle dün yaşanan kurdaki artışı dikkate alarak iPhone 14 serisi dahil satışa sunduğu yeni ürünlerin fiyatlarını artırma yoluna gitti. Şirket, iki gün önce en düşük iPhone 14’ün fiyatını 38 bin TL’ye yükseltirken bu fiyat son zamla 42 bin 499 TL’yi gördü. En pahalı iPhone modeli ise 76 bin 499 TL’yi gördü.

Otomobil Fiyatları: Otomotiv sektöründe de seçimler sonrasında fiyat artışları yaşandı. Tesla Model Y’nin 20 inçlik Induction jantlara sahip arkadan itişli (RWD) versiyonu 1.732.765 TL’ye yükselmişti. Yani bir önceki fiyata göre 100 bin TL civarında zam yapılmıştı. Şimdi ise güncel fiyatlara bakıldığında bu fiyatın 1.775.876 TL’ye çıktığı görülüyor. Cardata’nın verilerine göre Ford ortalama yüzde 7,6 fiyat artışına giderken MG ise fiyatları yüzde 3,2 oranında artırdı. Diğer otomotiv markalarının da kurdaki artışa paralel bugün ve cuma günü fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.

İnşaat Malzemeleri: İnşaat demiri olarak alınıp satılan bar demirler için belirlenen güncel seviyeler yenilendi. Haziran ayının başında aldığı zam ile zirve seviyeye yükselen inşaat demirleri için bir zam daha geldi. İnşaat demirleri için gelen zamlar ile birlik zirve fiyatlar da yeniden güncellenmiş oldu.

SİGARAYA ZAM

Sigaraya gelen zam sonrası sigara zammı fiyatları ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Birçok markanın ürünlerine 5 TL’lik bir zam uygulandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir