CHP Bursa’dan Önder Tanır’a çağrı: ‘Kestel beşinci OSB’yi kaldırmaz’

Bursa’nın Kestel İlçesine bağlı Soğuksu Mahallesinde tarım arazisinin bulunduğu yere yapılması planlanan Organize Sanayi Bölgesine CHP Bursa’dan sert tepki. CHP Kestel İlçe Başkanı Hülya Doğan, ‘Kestel birinci OSB’nin bedelini hala ödüyor yenisini kaldırmaz, Önder Başkan yapma’ ifadelerini kullandı.

CHP Bursa’dan Önder Tanır’a çağrı: ‘Kestel beşinci OSB’yi kaldırmaz’

HABER: EBRU TAŞDEMİR / KAMERA: DOĞUKAN BAĞARSAKÇI

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Soğuksu Mahallesinde bulunan tarım arazisinin Organize Sanayi Bölgesi’ne dönüştürülmesine CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ile beraberinde, CHP Kestel İlçe Başkanı Hülya Doğan, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan düzenlenen basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

CHP Bursa Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan’ın açıklaması şu şekilde;

‘KESTEL HALA BİRİNCİ OSB’NİN BEDELİNİ ÖDÜYOR, ÖNDER BAŞKAN YAPMA’

“Üzerinde bulunduğumuz arazi Bursa’nın İmar Anayasası sayılan Bursa çevre düzeni planında tarım ve orman arazisi olarak işlenmiş bir alandayız. Kağıt üzerinde tarım ve orman arazisi olan ama bu arazi AK Pari ve MHP’nin başını çektiği Cumhur İttifakı tarafından yağmalanarak Organize Sanayi Bölgesi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmayla ilgili biliyoruz ki çeşitli toplantılar yapılıyor girişimlerde bulunuluyor. Kestel’in yıllarca sağ siyasetle yönetildiğini yirmi yılda AK Pari iktidarıyla yönetildiğini hepimiz bilmekteyiz. Burada bir senaryo var, değerli yol arkadaşlarım. Birinci sanayi bölgesi, Kestel’e kurulurken o zaman iktidarda olan partilere yerinin yanlış olduğu defalarca söylendi, itirazlar yapıldı. Fakat orası o gün yapıldı, bugün kentin içinde yanlış bir projeydi o gün. O gün biz bunu yine dillendirdik, yine yaptılar. Bugün de yapılmak istenen, kurulmak istenen organize sanayi ile ilgili biz bu duyumları aldığımız günden beri sahadayız, araştırıyoruz, inceliyoruz.”


“En son belediye meclis toplantımız yapıldığında meclis üyemiz AK Partili Belediye Başkanı Önder Tanır’a açık açık şunu dedik, Kestel’de dört tane organize sanayi var. Kestel beşincisini taşıyacak kapasitede değil. Dört bir yanımızı sanayi sarmış. Biz sanayiye karşı değiliz. Ama bunlar hep tarım arazilerini seçiyorlar. Bu işleri yapmak için. Önder Tanır şöyle bir yanıt verdi bize. “Ben de karşıyım bu sanayi bölgesine” dedi. Ben de buradan ona bugün şöyle sesleniyorum: Önder başkan hodri meydan biz buradayız. Bak biz karşı çıkıyoruz meydan okuyoruz. Diyoruz ki Kestel’e bu sanayi bölgesi olmaz diyoruz. Ama senaryo değişti değerli basın mensupları. Ne oldu? Buraya kurulması düşünülen teknoloji bilim sanayisinin dışına çıkıldı. Ne yapıldı burada?”

“Dediler ki birinci sanayi bölgesi Kestel’in içinde havayı kirletiyor. Evet Kestel hava sahası en kirli ilçelerden biri. Bunu AK Parti iktidarı hatta Cumhur İttifakı da biliyor. Niye Cumhur İttifakı diyoruz. çünkü Kestel’de küçük ortağın hiç sesi çıkmıyor bunlar olurken. MHP’den hiç yanıt gelmiyor bunlar yaşanırken. Hava sahamız kirli bunu kendileri tescil ettiler. Bursa’nın en kirli hava sahasına sahibiz.. Filmi çevirdi Önder başkan.

Birinci sanayi OSB’yi buraya taşıyacağız dedi, Ya Allah’tan korkun, bu alanı biz gezdik. Burada buğday yetişiyor, ayçiçeği yetişiyor, soğan tarlası karşımızda. Meyve ağaçları, üzüm bağları karşımızda. Ya bu alanlar neden yok ediliyor? Neden tahrip ediliyor? Kestel Belediyesi biliyorsunuz 1 TL’ye ekmek satıyor. 1 TL’ye ekmek satarken AK Partili Belediye Başkanı Önder Tanır çıktı ‘buğday ekeceğim’ dedi. Tarlalarda popülist politikalar yaptı, resimler, görüntüler verdi. Sana sormazlar mı? Senin sanayi kuracağın yerde tarım arazisi var. Sen Türkiye’nin her yerinde tarım arazisi arıyorsun buğday ekeceğim diye. Yapma Önder başkan. Kestel Birinci Sanayi Bölgesi’nin bedelini hala ödüyor. Çok ağır ödüyor. Dört tane sanayi, bir çimento fabrikası ve beşincisini buraya kurmak istediğiniz sanayiyi burada Kestel taşıyacak değil. Geldiğimiz nokta biz bunu istemiyoruz. Köylüde tarım yapmak istiyor. Siz bugüne kadar tarımı desteklemediniz. Hatta şunu yaptınız. Ukrayna savaş da biliyorsunuz. Oradan gelen gemilerden ayçiçek yağlarını alkışlayarak bayram havasında karşıladınız. Hep şov diyoruz ya. Kendi alanlarımızı ekmiyoruz, kendi tarımımızı üretmiyoruz. Türkiye dışa bağımlı bir tarım politikası izliyor. Geldiğimiz bu noktadan sonra biz şunu buradan söylüyoruz. Önder Tanır, iki yıldır Kestel’de bacalı sanayiye söz verdin filtre takacağız diye. Son iki yıl temmuzda bitti. Hala filtreler takılmadı. Biz size neden güvenelim? Siz filtreyi takmadınız. Üstelik adınız da akçeli işlerle anılmaya devam etti. Aklanmadınız, biz size güvenmiyoruz. Bunu yasal ve hukuksal açıdan takip edeceğiz. Sonuna kadar arkasında duracağız.”

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca’nın açıklamaları şu şekilde;

“Daha önceki toplantılarımda da dile getirdiğim gibi yirmi yıllık AK Parti iktidarının, bu karanlığın sonuna doğru yaklaşıyoruz. AK Parti de tarihin karanlık sayfalardaki yerini alacak. Bunu en iyi kim biliyor? AK Partililer biliyor. Çünkü en çok anket yaptıran onlar.. Diyorlar ki artık bu iktidar bitiyor. Çalan çaldı çırpan çırptı.. geride kaldıysa, çünkü bir baktığımızda yirmi yıllık iktidarları boyunca bu ülkede satmadıkları hiçbir şey bırakmadılar bakın Cumhuriyetin bütün kazanımlarını yirmi yıl boyunca yetmiş milyar dolara sattılar.

İki buçuk milyarlık borcun, faizini dahi ödemiyor. Türkiye Cumhuriyeti her ay iki buçuk milyar dolara yakın faiz ödüyor. İki buçuk yıl ödediğiniz faiz yetmiş beş milyar dolar. Şeker fabrikalarını sattılar, gübre fabrikalarını sattılar, yolları, hanları, hamamları ne aklınıza geliyorsa, para edecek ne varsa satıldı. Türkiye’nin neresinde arazi var. Neresinde para ödeyecek bir iş var, çeviriyorlar. Şu an Bursa’da bakın son bir ayda dördüncü açıklamamız. Buraya daha önce de gelmiştik. Hemen arkada yine bir mera var. Hazine arazisi var, oraya da bir ceza. yapmak istiyorlardı.

Şimdi AK Parti’nin meralara karşı hasmane tutumunu anlıyorum. Samanlı’da da altı yüz dönümlük Samanlı merası var. Yüz sekiz bin metrekaresine şu an beton dökülüyor, Lojistik merkezi yapacaklarmış oraya. Şehir hastanesinin yapılmasına mahkeme dur demişti. Orası taşkın alanı, burada risk var. Bundan dolayı şehir hastanesinin yapımına izin verilmemişti ama lojistik merkezi yapılınca demek ki risk olmuyormuş. Şu an beton dökülüyor.. Şimdi AK Parti ülkede hayvancılığı bitirdiğine göre meraya ihtiyaç yok diyor. Bu anlamda onları anlıyoruz. İnsanlar ineklerini kesime gönderiyor. Süt yirmi sekiz lira. Yirmi yedi lira doksan beş kuruş. Bir litre süt. Onun dışında artık çöplük mü diyelim? Katı atık ayrıştırma mı diyelim? Belediye Başkanı katı atık ayrıştırma deyince çöplük olmadığını iddia ediyor. İki milyon metrekare. Tek gerekçesi hazine arazisi olması. Haritayı açıyorlar. İki milyon metre kare kare para. Bakın binlerce insan oraya, daha aldıkları evlerin taksitleri, kredileri bitmedi ki daha uzun müsaade edecekler. Buraya çöplük yapıyorlar. Gerekçe de hazine arası olması. Samanlı’yı söyledim. Cumhurbaşkanı bugün ve yarın Ukrayna’ya gidecek. Ukrayna’dan iki tane tahıl yüklü gemi çıkarınca diplomasi zaferi ilan ediyorlar. Zafer naraları atıyorlar. Ayçiçek yüklü gemiyi görünce neredeyse selama duruyorlardı. Resmi tören yapacaklardı. İşte bakın topraklar burada. Bizim kurtuluşumuz Ukrayna’dan, Rusya’dan gelecek tahıllarda ayçiçek gemilerde değil. İşte buralar, siz buralara gelip beton döküyorsunuz.”

‘BİZ BU KENTİ SAVUNACAĞIZ’

“Bu topraklar Moğol istilasında böyle böyle zulüm görmedi, böyle talan görmedi. AK Parti’nin son dönemi. Son günleri elde avuçta ne varsa para edecek, bir an önce nakite çevirmek için hiç gözünün yaşına bakmıyorlar. Şu anda da Kestel Belediye Başkanı’na baştan karşı çıktığı Kestel’in beşinci OSB’sinin yapılması planlanan OSB’nin bulunduğu bölgedeyiz. Bakın dört tane var Kestel’de.. Bursa’da halihazırda on sekiz tane çalışan OSB var. Şöyle bir dönüp bakın. OSB’den doluluk oranlarına bakın. Biri yüzde elli beşte çalışıyor, birisi bilmem kaçta çalışıyor. Her şeye karşı çıkıyorsunuz diyorlar ya, biz karşı çıkmıyoruz. Buraya iki yüz elli iki tane yapacak, dört yüz elli iki tane fabrika yapısına ihtiyaç varsa ama yapılsın ama buraya değil. Bir, doğru yön tespit edilecek. Bu fabrikalar mutlaka ülke için ihtiyaçsa kurulur. Orada istihdam olur, ekonomiye değer kazandırılır. Biz bunlara karşı değiliz. Neye karşıyız? Işte buraya. Bakın biliyorsunuz tarım arazileri yapıyorsam o hareket karşı çıkar. Maliyeti yüksek oluyorsa ona göre maliyet hesabı yapacaksınız, daha uygun yerlere yapılması gerekiyor. Daha henüz Bursa’daki OSB’ler tam kapasiteye ulaşmamışken bir yenisine daha ihiyaç var. Bursa Ticaret Odası’na seslenmek istiyorum. Onlar da resmen arsa spekülatörlüğü yapılıyor. OSB, BTSO yönetiminin ticaret sanayi odası yönetimlerinin işi arsa emlak, ofis işletmesi midir? Arsa spekülatörlüğü müdür yoksa gerçek anlamda sanayiciye yardımcı olmak, onları yatırıma yönlendirmek midir? Gittiler yüz yetmiş lira, yüz seksen lira benim edindiğim bilgi, yalansa onları düzeltsinler eksikse topladıkları yerleri bin liradan iki bin liradan dört beş katına on katına. E şimdi bu odaların görevi bu mudur? Köylüden üç kuruşa aldıkları tarlaları gidip sanayicilere on katına, yirmi katına satmak mıdır? Hali hazırda olsa biraz dolmadan yeni olsa bile yenisi yapılıyor. Ama şu an çok net bir durum var. AK Parti gidiyor. Giderek ne bulduysa paraya çevirmeye çalışıyor. Bu sadece Bursa değil arkadaşlar. Türkiye’nin her yerine bakın. Türkiye’nin her yerinde AK Parti para edecek ne varsa araç, mezar satıyor. Biz bu kenti savunacağız. Günleri sayılı, kim buralara göz diktiyse, kim buralardan rant sağlamayı düşünüyorsa ellerini çabuk tutsunlar. Eğer buranın her şeyini bitirip on ay içerisinde uyduruyorlar sattık kendileri bilir ama onu da söyleyelim, bu talana mutlaka bir hesap sorulacak. Bu talana mutlaka bir dur denecek. Kentte her nokta arkasında kamunun çıkarını, halkın çıkarını savunmaya devam edeceğiz.”

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir