Çöl tozları çok güçlü geliyor: Bir bölgenin tamamı için alarm…

Türkiye günlük güneşlik günlerden geçerken yağışlar da kapıya yeniden dayandı. Bugün yağmur bulutları en batıdan ve güneydoğudan yurda giriş yapıyor. Hava durumu raporlarına göre doğuya ise çöl tozu bulutları yaklaşıyor. İşte Meteoroloji 8 Mayıs 2024 hava durumu raporu…

Çöl tozları çok güçlü geliyor: Bir bölgenin tamamı için alarm…

Bereketli yağmur bulutlarının önceki 2 hafta boyunca ziyaret ettiği Türkiye, son birkaç gündür güneşli sabahlara uyanıyor. Ancak yağmur kendini çok da özletmeyecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 8 Mayıs 2024 tarihli hava durumu tahmin raporuna göre, ülkemiz geneli parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusu ile Edirne ve Kırklareli çevreleri yerel sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı bir geçirecek.

Çöl tozları çok güçlü geliyor: Bir bölgenin tamamı için alarm...Meteoroloji 8 Mayıs 2024 hava durumu raporunu yayımladı! - 1. Resim

METEOROLOJİ 8 MAYIS 2024 HAVA DURUMU RAPORU 

Meteoroloji uzmanlarının değerlendirmelerine göre; yağmur ve bulutlar geri dönse de hava sıcaklığı yurt genelinde 2 ila 4 derece artacak. Rüzgar ise batı ve güney kesimlerde güneyli, diğer yerlerde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek.

Diğer yandan meteorolojik forum  sitesi “Hava Forum”dan Hava Forum’dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Portalın dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruya göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne çöl tozları yaklaşıyor.

Çöl tozları çok güçlü geliyor: Bir bölgenin tamamı için alarm...Meteoroloji 8 Mayıs 2024 hava durumu raporunu yayımladı! - 2. Resim

ÇÖL TOZU BULUTLARI BU KEZ MISIR’DAN GELİYOR

Daha önce Libya ve Suriye’den gelen çöl tozu bultları bu kez Mısır üzerinden ülkemize ilerliyor. Duyuruya göre Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ta yaşayan vatandaşlar durumdan çokça etkilenecek.

Toz bulutlarının yurda beklenen giriş tarihi ise 10 Mayıs Cuma günü olarak tahmin ediliyor.

Çöl tozları çok güçlü geliyor: Bir bölgenin tamamı için alarm...Meteoroloji 8 Mayıs 2024 hava durumu raporunu yayımladı! - 3. Resim

ÇÖL TOZU NEDİR, ETKİLERİ NELERDİR, NASIL KORUNULUR?

  • Çöl tozu, ince partiküllerin Sahra Çölü başta olmak üzere Afrika Kıtası üzerinden taşınmasıyla oluşan bir bulut tabakasıdır.
  • Söz konusu bulutlar, zaman zaman rüzgarlarla binlerce binlerce kilometre ilerleyerek diğer kıtaları etkileyebilir.
  • Afrika çöl tozunun kum, toprak, mineral ve bitki artıkları gibi partiküller taşır.
  • Afrika çöl tozu, çevre, sağlık ve ekonomi gibi alanlarda çeşitli zararlara yol açar.

Çöl tozları çok güçlü geliyor: Bir bölgenin tamamı için alarm...Meteoroloji 8 Mayıs 2024 hava durumu raporunu yayımladı! - 4. Resim

  • Afrika çöl tozunun sağlık üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Bunlar solunum yolu rahatsızlıklarına, alerjik reaksiyonlara, göz tahrişine, cilt problemlerine, solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açabilir.
  • Özellikle toz bulutlarının yoğun olduğu dönemlerde, gerekli önlemleri almak gerekir. Bu önlemler olabildiğince açık havada gezmemek, maske veya atkı kullanarak dışarı çıkmak şeklinde sıralanabilir.
  • Astım, bronşit ve diğer solunum sistemi hastalıklarının semptomları bu toz bulutlarının yoğun olduğu dönemlerde artacağından, özellikle kronik hastaların, önleyici tıptan faydalanarak önlem almaları önem arz eder.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir